Ipar 4.0

Az okos gyártáshoz vezető úton

Lehetséges-e ma rugalmas gyártásautomatizálást az ipar 4.0 követelményei szerint megvalósítani? Igen, hangsúlyozza a befogástechnika és megfogórendszerek szakértőjeként a Schunk, és a Hannoveri Vásáron ezt be is bizonyította. 

hirdetés

Schunk – partnereivel közösen – megváltoztatja a jövőképet az intelligens gyártásról egy, a gyakorlatban megvalósított szerelőcella segítségével. A cella legszembetűnőbb jellemzője: az állapot- és folyamatfelügyelet, valamint a kommunikáció közvetlenül komponensszinten történik. Az intelligens Schunk-modulok megszüntetik a megfogási feladatoknál a hiányosságokat, és lehetővé teszik a folyamatos információáramlást a megfogóujjaktól egészen az ERP vállalatirányítási rendszerig.

A Schunk az ipar 4.0 cellát az Orbis cég szoftverspecialistáival, valamint az Erhard + Abt, Plusdrei Engineering Team és a SIM Automation gépépítő szakembereivel közösen valósította meg. A rendszer meggyőzően bemutatja, amint pick & place modulok, háromtengelyes portálrobotok, más robotok és mobil platformok szerelő-, ellenőrző, csomagoló- és szállítófeladatokat önállóan végeznek, és lehetővé teszik az okos gyártást. A cella minden új alkatrészhez és részfeladathoz új és megfelelő koreográfiát alakít ki, emellett a folyamat minden egyes lépését szenzorok részletesen figyelik, és továbbítják az információt a magasabb szintű egységekig, akár a vezérlésig vagy az ERP irányítási rendszerig. A Schunk megfogó- és kezelőmoduljai Feldbus terepi buszon vagy Ethernet-hálózaton kapcsolódnak egymáshoz, akárcsak a magasabb szintű vezérlőegységek egy kiberfizikai rendszerhez. Intelligens Schunk megfogók, könnyű építésű robotkarok, pick & place egységek és direkt hajtású lineáris modulok decentralizált vezérlést tesznek lehetővé komponensszinten, és ezáltal dinamikus és flexibilis folyamatot.

Ipar 4.0: egy szerelőcella prezentálja, hogy moduljai segítségével az okos gyártás sikeres lehet (forrás: Schunk)
Ipar 4.0: egy szerelőcella prezentálja, hogy moduljai segítségével az okos gyártás sikeres lehet (forrás: Schunk)

– A megfogási és kezelési feladatokat ellátó egységek intelligenciája kulcsfontosságú az okos gyártáshoz vezető úton – hangsúlyozza Markus Klaiber, a Schunk műszaki vezetője.

Integrált kommunikáció és folyamatfelügyelet

A feltételek ma már adottak egy ilyen rendszerhez: a Schunk erő- és pozíciószabályozható mechatronikus megfogói, illetve FT erő- és nyomatékszenzorai precíz állapotfelügyeletre adnak lehetőséget. Még mielőtt a gép kiesne a gyártásból, az erő- és nyomatékszenzorok érzékelik a legkisebb eltéréseket is, és segítségükkel a megelőző karbantartások során a szükséges beavatkozásokat hatékonyan elvégezhetjük. A Feldbus a vállalat megfogói, gyorscserélő rendszerei és forgó átvezetői számára akadálymentes kommunikációt kínál alkatrész és berendezés között.

A sokoldalú Schunk megfogómoduloknak, a nagy teljesítményű gyorscserélő rendszereknek és a szabadon programozható lineáris moduloknak köszönhetően rugalmas folyamat alakítható ki maximális termelékenység mellett.

Mechatronikus vagy pneumatikus

Egy érdekesség, ami sokakat meglephet: nem minden ipar 4.0 alkalmazás esetében szükséges csúcskategóriás mechatronikus modulokat alkalmazni. A Schunk ipar 4.0 cellájában a hat részegységből hármat hagyományos pneumatikus elemekkel szerelt fel és intelligens szenzoraival tett alkalmassá az okos gyártáshoz.

A rugalmas, automatizált gyártórendszernek alapjai az intelligens és összekapcsolható modulok, választhatóan pneumatikus vagy mechatronikus változatban
A rugalmas, automatizált gyártórendszernek alapjai az intelligens és összekapcsolható modulok, választhatóan pneumatikus vagy mechatronikus változatban

– Akár pneumatikus, akár mechatronikus megfogáshoz, forgatáshoz, cseréléshez, pick & place vagy lineáris manipuláláshoz a Schunk az intelligens gyártás megfelelő komponenseit kínálja – magyarázza Marcus Klaiber. A cég standardizált termékportfóliójából a felhasználók szabadon választhatnak annak függvényében, hogy milyen szintű rugalmasságot és intelligenciát akarnak elérni az egyes gyártási folyamatoknál. – Alkalmazástól függően előfordulhat, hogy egy pneumatikus megfogónk ipar 4.0 szenzorral felszerelve elegendő, máskor lehet, hogy egy intelligens mechatronikus Schunk-rendszer a jobb megoldás – mondja Klaiber. Egyetlen más gyártó sem fed le olyan széles spektrumot az ipar 4.0-hoz alkalmas beavatkozó komponensek területén, mint a Schunk.

(forrás: Schunk/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés