Textilmenedzsment

Az aszály igazolja a fenntarthatóság fontosságát

Évtizedek óta nem volt ilyen alacsony az augusztus végi vízszint a magyarországi folyókban, mint idén nyáron. Az aszály jól bizonyítja, hogy jóléti társadalmunk milyen ingatag lábakon áll: ha megfogyatkoznak a természeti erőforrások, nagyon gyorsan nehézségekbe ütközünk.

hirdetés

A kánikula rámutatott arra is, hogy nagyon takarékosan kell bánnunk a vízzel. Pontosan úgy, ahogy ezt ipari szinten a MEWA teszi. A fenntarthatóság a textilmenedzsment-vállalat minden szolgáltatásának talpköve. Nincs ez másképp az ipari törlőkendők jól ismert szolgáltatásával sem. A többször használatos kendőket összegyűjtik az üzemektől, kimossák, majd a tiszta törlőkendőket kiszállítják. A mosás során nem pazarolják a vizet, hanem újra és újra felhasználják.

A természeti erőforrásokkal történő takarékosság a MEWA környezetmenedzsment-rendszerének elválaszthatatlan része. A teljes körű szolgáltatást nyújtó német cég saját környezetvédelmi intézkedéseket dolgozott ki. A kaszkádtechnológia az utolsó öblítési fázisok során kiszűri a mosásra még alkalmas vizet. A mosó- és öblítővíz újrafelhasználására kidolgozott különleges rendszerrel a vállalat a szokásos mosási eljárásokhoz képest a víz ötven százalékát takarítja meg. A megtisztított vizet további mosási fázisokban lehet használni.

A kaszkádrendszert és további környezetkímélő technológiák működését filmjei mutatják be:

Az ilyen és hasonló innovációk meghatározzák az ágazati trendeket. Pontosan ezért kapta meg a MEWA a textilszolgáltató ágazatban elsőként már 1997-ben az ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási tanúsítványt.

A textíliák olyan szálakból állnak, amelyek felveszik a szennyeződéseket – ám ezek eltávolítása nem könnyű feladat. Nem elég csak a felszínt megtisztítani, ennél hatékonyabb eljárásra van szükség: ezt fejlesztette ki a MEWA. A vállalat innovatív mosási technológiája minimális víz-, mosószer- és energiafogyasztás mellett biztosítja a legnagyobb tisztaságot.

Törlőkendők a környezetkímélő mosási eljárás után (forrás: MEWA)
Törlőkendők a környezetkímélő mosási eljárás után (forrás: MEWA)

A kendőkből kimosott szennyeződések nagy részét (például az olajokat és zsírokat) a saját mosóüzemekben hőként hasznosítják. Így a MEWA szárító- és mosógépsorai energiaszükségletének akár nyolcvan százalékát is fedezni tudják. Ez csökkenti a primer energia felhasználását – újabb példa a természeti erőforrásokkal történő takarékosságra.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés