hirdetés

K+F+I

Autóalkatrész biohulladékból

Citromhéját is felhasználták abban az új anyagban, amelyet az Alicante egyetemen fejlesztettek ki. Mostantól ne lepődjünk meg, ha citromillatú lesz a műszerfal az autónkban!  

hirdetés

Az Európai Unió területén évente 110 millió tonna biohulladék – állati- és növényi eredetű egyaránt – termelődik. A Vega de Pliego mezőgazdasági szövetkezet, Spanyolországban tavaly 4 millió kilogramm mandulát dolgozott fel, amelyből 3 millió kilogrammot a héj tesz ki, tehát elméletileg hulladék, biomassza lesz belőle. Viszont a mandulahéj lehet a fa új alternatívája is. A Euronews helyszíni riportere járt utána, hogy miként történik ez. Az Alicante Egyetem kémiai laboratóriumában a mandula héjat leőrlik és bioműanyagokkal keverve olya nanyagot képeznek belőle, mint a fa. A mandula héján kívül feldolgozzák még a brokkoliból, citromból vagy a gránátalmából származó hulladékot, hogy természetes adalékanyagot nyerjenek ki, amelyek értékesek lehetnek a piacon. Mikrohullámok és egyéb vegyi anyagok segítségével nyerik ki a hasznosítható alkotóelemeket.

Az egyetem vegyésze, María Del Carmen Garrigós Selva azt mondta: „A citromból kinyerhető például sárga színezőanyag, illetve citrusos illóolajok is, amelyek kellemes, citrusos illatot vagy az antibakteriális hatóanyagot kölcsönözhetnek egy fejleszteni kívánt terméknek. A gránátalma is tartalmaz antibakteriális adalékokat – emellett pedig a színeknek egy rendkívül széles skálája nyerhető ki belőle, a pirostól a kékig, attól függően, milyen kémiai eljárást alkalmazunk. A brokkoli egy nagyon szép, természetes zöld színt ad.

A technológia alapját a 3D-nyomtatás és a kukoricakeményítő-alapú bioműanyagok adják, ezzel keverik össze a természetes adalékanyagokat és hőkezelés után, vízhűtéses, tekercseléses eljárásoknak vetik alá, hogy alkalmassá tegyék olyan adaléknak, amelyből 3D-nyomató segítségével akár autóalkatrészeket is lehet nyomtatni. Már készült citromillatű autóba szerelhető műszerfal is, ebből a új, biológiai hulladékokat is felhasználó anyagból.

Akit bővebben is érdekel a biohulladékokból készült műanyagok technológiája, az onlnine résztvehet az egyetem konferenciáján, október 21-én. 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés