hirdetés

Intelligens rendszer

Adatelemzés az okosgyártás szolgálatában

A Dyntell Software és a Scada Kft. stratégiai együttműködésében kifejlesztett, DataIQ Smart Factory System (DataIQ SFS) névre keresztelt komplex rendszer feladata a gyártó cégek támogatása az „ipar 4.0” technológiai kihívásaiban.

hirdetés

A DataIQ SFS egy intelligens informatikai rendszer, amely képes csatlakozni a termelő gépekhez és elektronikus berendezésekhez, képes ezekről a berendezésekről adatokat gyűjteni, tárolni és feldolgozott formában újra megosztani. Így ezeknek a visszajuttatott információknak a segítségével hatékonyabbá tehetők a vállalat legkülönbözőbb folyamatai.

Mire ad megoldást a DataIQ SFS?

Az SFS-rendszer képes heterogén gépparktól érkező jelek fogadására, fizikai jellemzők mérésére, és szinte kimeríthetetlen potenciállal bír ezen a területen. Megmér, tárol, a tárolt információkat felhasználja, és visszajelzést ad a különböző részlegeknek, vezetőknek.

Az SFS-rendszer alkalmazási lehetőségei

A DataIQ SFS felépítése
A DataIQ SFS felépítése
Prediktív karbantartás: Nagyon nem mindegy, hogy mikor veszünk észre egy hibát. Megfelelő időben, vagy csak miután már komoly károkat okozott? 300 vagy 3000 eurós gépalkatrészt kell cserélnünk? Időben meg tudjuk rendelni a cserealkatrészt, vagy 3 hétig állni fog a gépünk?

Alapanyag-felhasználások és késztermék-bevételezések automatizálása: A legtöbb vállalat ma már ERP-rendszerek segítségével éli mindennapjait. Ahhoz azonban, hogy valamit is érjen ez a rendszer egy termelőüzemben, a gépekre kiadott alapanyagot és az onnan bevett késztermékeket be kell rögzíteni, vissza kell írni a rendszerbe. Manuális adatbevitellel nagyon sok emberidő veszhet kárba, és számítani kell az adminisztráció pontatlanságára is.

Selejtek csökkentése, selejtokok meghatározása: A rendszer az időben összetartozó mérési értékek elemzésével képes meghatározni a selejtgyártás legtöbb és legjellemzőbb okait. A lejelentett selejteket és a gépek üzemi paramétereit vizsgálja folyamatosan egy gépi mélytanuló algoritmus.

Adaptív gyártástervezés: Az SFS-rendszer az egyes gyártógépek között teremt kapcsolatot, és segítségével dinamikusan átszervezhető a gyártás.

Gépjogosultság-kezelés: Elérhető, hogy csak azok a személyek tudjanak például elindítani egy gépet, akiknek van rá „jogosítványuk”. A rendszer továbbá naplózza, melyik gépen mikor, ki dolgozott, és ha a megrendelő úgy kéri, akkor a rendszer képes figyelni és tárolni, milyen paraméterekkel, beállításokkal használták a gépeket. A túlhajtások, a géphibajelzések és az állásidők is személyhez köthetőek.  

Humán teljesítmények növelése: Amennyiben a megfelelő helyre tudunk visszaadni az adott csoport számára fontos információkat, például hogy milyen alapanyagból kell dolgozni, az pontosan hol található, mennyi ideje van még az adott gyártás befejezésére, vagy ha szériagyártásról van szó, akkor hány darabból hányat gyártott már le, és egyébként a norma szerint hány darabnál kellene tartania, akkor akár 15-20 százalékkal is hatékonyabbá tehető a gyártás.

Az SFS-rendszer alkalmazási lehetőségei folyamatosan bővülnek az ügyfeleinktől érkező újabb és újabb igényeknek és elvárásoknak köszönhetően.

A DataIQ SFS-rendszer felépítése

SFS: BI-BOX

Leegyszerűsítve az SFS: BI-BOX egy ipari számítógépes egység, amely képes közvetlen kapcsolatot teremteni a termelő gépeken lévő érzékelők, szenzorok, gépvezérlők és az SFS informatikai rendszere, vagy más, idegen ERP/MES rendszer között.

Az SFS: BI-BOX egység hardvere rugalmasan, az aktuális feladathoz illeszkedően bővíthető, alakítható, az egység szoftvere konfigurálható. Egyszerre több gépegység adatait is kezelheti.

Az SFS: BI-BOX egység – többek között, de nem kizárólag – az alábbi típusú jeleket képes feldolgozni és időrendben eltárolni:

– Analóg bemenő jelek (nyomás, hőmérséklet stb.)

– Kétállapotú bemenő jelek (fordulatszám, darabszám stb.)

– Kétállapotú kimenő jelek (gépegység tiltása stb.)

– Kommunikáció intelligens egységektől (gépvezérlő, RFID-olvasó, vonalkódolvasó stb.)

Régebbi termelő gépek is „ipar 4.0”-s rendszerbe köthetők, érdemes ugyanis őket az egyre olcsóbb érzékelőkkel felszerelni.

Kremzer Péter, Scada Group és Tóth Attila, Dyntell Software ipar 4.0 szakértők
Kremzer Péter, Scada Group és Tóth Attila, Dyntell Software ipar 4.0 szakértők

SFS: Alkalmazásszerver

Ez az SFS: BI-BOX egységhez kapcsolódó szoftverréteg. Feladata egyrészt, hogy kétirányú kapcsolatot valósítson meg az SFS: BI-BOX-szal, másrészt pedig, hogy csatlakozzon minden helyi szoftverhez, így képes mobileszközökhöz, PDA-khoz, adatgyűjtőkhöz, különböző vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódni. Ez az alkalmazás gyűjti és rendezi az összes információt, feldolgozza, majd továbbítja a SFS-BI számára.

SFS: BI

Az SFS: BI réteg feladata az információk megjelenítése. Deskboardokon, fali kivetítőkön, e-mailen, SMS-ben és más formákban is képes továbbítani az információkat. Ebben a rétegben található még a redline figyelő és preventív rendszer, amely többszintű redpoint struktúrák kialakításával mindenre képes figyelni, amiről csak adataink vannak.

Bővebb infomáció a Dyntell Software - Ipar 4.0, ERP, üzleti intelligencia oldalán olvasható. 

Tóth Attila
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés