hirdetés

Pneumatika

A zónaalapú biztonság csökkenti az összetettséget

Az Emerson új, pneumatikus rendszerekre vonatkozó, zónaalapú biztonsági elképzelése leegyszerűsíti a redundáns pneumatikus biztonsági körök tervezését, amelyek egyúttal megfelelnek a gépekre vonatkozó 2006/42/EK irányelv és az ISO 13849-1 szabvány követelményeinek is.

hirdetés

Az egyre kisebb gyártási méretek irányába haladó iparági trend gazdasági és gépbiztonsági szempontból is új kihívásokat teremt. A csomagolóiparban például a gyártósorok gyakran műszakonként 10–30 alkalommal is leállnak a kézi betöltés miatt, és minden esetben valamilyen interakció válik szükségessé, amely a kezelőket lehetséges kockázatnak teszi ki, és növeli a biztonsági incidens kockázatát. A további biztonsági intézkedések gyakran időigényes eljárásokat igényelnek a gép üzemeltetésének leállítása, az energia leválasztása, a problémák megoldása és a folyamatok újraindítása érdekében – ezek mindegyike kieső gyártási időt eredményez.

A biztonsági ürítőszelepek késleltetik az újraindítást

Amikor a kezelő gépi környezetbe lép vagy nyúl, a biztonság érdekében minden mozgásnak le kell állnia. A szükséges biztonsági követelményeknek való megfelelés érdekében a pneumatikus alkatrészeket használó gépek hagyományosan külön biztonsági köröket alkalmaznak – redundáns ürítőszelepekkel – a levegőellátás elzárásához, a levegő kiengedéséhez és az egész gép működésének letiltásához

Ennek a megközelítésnek sajátos hátrányai vannak. Először is energiát fecsérel azzal, hogy újra és újra leüríti a sűrített levegőt az egész gépből, amelyet aztán ismét fel kell tölteni indításkor. Értékes időt vesz el a gépkezelőktől, ha hosszú ideig kell várakozniuk a rendszer újraindulása előtt. Ráadásul ez a módszer jelentősen megnöveli a géptervezés, -gyártás és -telepítés összetettségét és szükségtelen költséghátterét, mivel drágább alkatrészeket és bonyolultabb vezérlési szerkezeteket igényel, hiszen minden egyes zónához biztonsági rendszer szükséges.

A zónaalapú biztonság könnyű konfigurálása

A zónaalapú biztonsági technológia leegyszerűsíti a redundáns pneumatikus biztonsági körök tervezését, és akár három független elektropneumatikus biztonsági zóna meghatározásának és beállításának lehetőséget biztosítja a mérnökök számára.

Független, nem biztonságos szakaszok egyszerre létezhetnek egyetlen szeleprendszeren belül. Az alternatív megoldások szeleprendszerenként csak egy zóna leválasztását teszik lehetővé, ami drágábbá és összetettebbé teheti azokat. A zónaalapú biztonság ötletét felhasználva a mérnökök testre szabott, biztonságos és hatékony megoldást dolgozhatnak ki. Mivel a biztonsági zónák úgy konfigurálhatók, hogy csak olyan szelepcsoportok levegő- és áramellátását kapcsolják ki, amelyek a berendezés mozgását a kezelő környezetében szabályozzák, nincs szükség az egész berendezés kikapcsolására. Ez gondoskodik a gépkezelő biztonságáról, miközben lehetővé teszi, hogy a gép többi része továbbra is gyártásra készen álljon, még akkor is, ha ezek a biztonsági körök engedélyezve vannak.

Ha egy szeleprendszer-platform képes zónaalapú biztonságot nyújtani, a zónavezérléshez nincs szükség újratervezésre vagy redundáns biztonsági ürítőszelepre, és a felhasználónak optimális választási lehetőségei vannak a szelepek, tartozékok és áramlási követelmények közötti választás során.

Akár 35 százalékkal kevesebb alkatrész

A zónaalapú biztonsági rendszer OEM-hez való használatának talán legfontosabb előnye az, hogy jelentősen leegyszerűsíti a redundáns pneumatikus biztonsági kör tervezését szeleprendszerrel. Ezentúl nincs szükség külön biztonsági körre – több redundáns ürítőszeleppel és egyéb olyan alkatrészekkel, amelyek növelik a bonyolultságot és a költségeket – a gép szakaszainak biztonságos leválasztásához. A több független biztonsági kör egyetlen pneumatikus szeleprendszerbe történő könnyű és költséghatékony tervezésének lehetősége akár 35%-kal is csökkentheti a biztonsági rendszer alkatrészeinek számát, optimalizálja a biztonsági hálózatok használatát, és kevesebb csőrendszert igényel. Az AVENTICS™ szeleprendszer a gépekre vonatkozó 2006/42/EK irányelvnek és az ISO 13849 szabványoknak megfelelő biztonságot garantál. Ráadásul olyan integrált egységről van szó, amely magában foglalja az ISO 13849-1 szabvány 3. kategóriája követelményeinek teljesítéséhez szükséges kimeneti eszközöket (SRP/CS).

A többzónás biztonsági körök zónaalapú biztonsági rendszerrel történő tervezése gyakran ismerős és felhasználóbarát élménynek bizonyul, ugyanis csak annyival több, hogy lehetőséget ad a biztonsági rendszer szelepei tápellátásának és vezérlőlevegőjének redundáns kikapcsolására. A berendezés tulajdonosai és kezelői számára a zónaalapú biztonság egyszerűsíthet, csökkentheti a költségeket és optimalizálhatja a gépeik biztonságát. És a legjobb, hogy javulhat a termelékenység és az eszközök rendelkezésre állása, mivel a felhasználónak nem kell kikapcsolni az egész gépet, amikor a biztonsági körök engedélyezve vannak.

(forrás: Emerson)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés