Automatikus azonosítás

A világ első többkamerás „okos” gépi látórendszere

A gépi látás területén jól ismert Cognex cég bemutatta az In-Sight VC200-sorozatot, amely „okos” többkamerás gépi látórendszerek termékcsaládját alkotja. Ezzel az In-Sight gépi látórendszerek nagy teljesítményét és megbízhatóságát mostantól a többkamerás alkalmazásokban is viszontláthatjuk.

hirdetés

Megszokott dolog, hogy ha egy feldolgozóegység kapacitását egyre több bemeneti egységből származó adattal terheljük, annak teljesítménye hamar az elfogadható szint alá csökken. Így van ez a többkamerás látórendszerek többségénél is, ha a „buta” kamerák számát növeljük. A Cognex most olyan megoldással állt elő, amelynek feldolgozókapacitása – az intelligens kamerák révén – együtt növekszik a kamerák számával.

Új kamera, nagyobb teljesítmény

A hagyományos többkamerás rendszerek „buta” kamerákból állnak, amelyek ugyanazon processzor teljesítményén osztoznak. Ezért minden egyes újabb kamera hozzáadása után csökken a rendszer teljesítőképessége. Ez a technológia korlátozza a jelenkor többkamerás rendszereinek alkalmazhatóságát az egymástól független, szimultán képrögzítésben.

In-Sight VC200 (forrás: Cognex)
In-Sight VC200 (forrás: Cognex)
Az In-Sight VC200 azonban túllép ezeken a korlátokon, mivel a teljes rendszer adatfeldolgozási teljesítménye valójában növekszik minden újabb kamera hozzáadásával, és ezáltal nő a többkamerás megfigyelő alkalmazásokban használható kamerák száma is. Ez a kiterjesztett teljesítmény segít abban, hogy a látórendszer lépést tudjon tartani a gyorsan mozgó gyártósorokkal, és rugalmasságot is lehetővé tesz a szekvenciális vagy aszinkron megfigyelési műveleteket tartalmazó alkalmazások kidolgozásánál.

Az In-Sight VC200 egy teljesen testre szabható, webalapú felhasználói kezelőfelületet (HMI) is tartalmaz, amellyel a felügyelethez és a vezérlésekhez jelszavas védettségű, többszintű hozzáférést lehet engedélyezni. Az alkalmazás üzemeltetői megfigyeléseket hajthatnak végre, utasíthatják a mérnököket a paraméterek szükséges módosítására, az üzemvezetők pedig áttekinthetik a teljesítménystatisztikákat – és mindezt egymástól függetlenül, bármilyen iOS-, Android- vagy Windows-alapú informatikai eszköz webböngészőjén keresztül.

Többnézetű megfigyelések egyszerűen

„Mivel a felhasználóink egyre növekvő mértékben vesznek igénybe gépi látáson alapuló alkalmazásokat, annak is keresik a módját, hogyan lehet kamerákat együtt működtetni többnézetű megfigyeléseket tartalmazó alkalmazások megvalósítására – magyarázza Jörg Küchen, a Cognex alelnöke és a gépi látórendszerek üzletágának felelős vezetője. – Az In-Sight VC200 most ezt a funkcionalitást kínálja annak az In-Sight-platformnak az eszközeivel, amely ma a gépi látás alapszabványaként ismert.”

A többkamerás alkalmazások telepítése és alapbeállítása könnyen megvalósítható (forrás: Cognex)
A többkamerás alkalmazások telepítése és alapbeállítása könnyen megvalósítható (forrás: Cognex)

Mint az már a többi In-Sight látórendszerben is megszokott, a VC200 többkamerás alkalmazások telepítése és alapbeállítása könnyen megvalósítható a hatékony In-Sight Explorer szoftver segítségével. A grafikusan szemléltetett munkafolyamat a gépi látó alkalmazások megvalósítását azáltal egyszerűsíti, hogy a megfigyelési lépéseket könnyen kezelhető egységekre bontja. Ez ráadásul a jól bevált In-Sight gépi látási eszközkészlet elemeit (a PatMax Redline-t, az OCRMaxot és más szoftvereszközöket is beleértve) az ismert táblázatos felhasználói interfész segítségével is hozzáférhetővé teszi.

(forrás: Cognex / GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés