Megmunkálás

A további bővülés kulcsa egy családi gépműhelyben

A Haas egy új gépének megvásárlásával az elkövetkezendő években tovább bővíthető és építhető a vállalkozás.

hirdetés

Úgy tűnik, általános célú gépműhelyekre mindig szükség van, a világon mindenhol. Ezek gyakran családi tulajdonban lévő vállalatok, amelyek specialitása az általános kompetencia. Általában nem rendelkeznek saját termékkínálattal, sőt, előfordulhat, hogy egyik ipari szektort sem részesítik előnyben, és nincs is olyan konkrét technológia, ami kiemelné őket más műhelyek közül. Hírnevük azonban van.

Olaszországban számos ilyen vállalat létezik. Ezek egyike a G-Tech CNC, amelynek a székhelye Reggio Emilia közelében található.

„Azért vagyunk itt, hogy kielégítsük a piac igényeit, amikor csak szükség van rá – mondta Davide Gherpelli, a vállalat vezetője. – Képesek vagyunk kis mennyiségben prototípus-alkatrészeket gyártani, de akár nagy sorozatban is készítünk alkatrészeket. Nincs konkrét szektor, univerzális vállalatnak tartjuk magunkat.”

Kis sorozatú prototípusokat és nagy sorozatokat egyaránt képesek vagyunk legyártani – mondja Davide Gherpelli, a vállalat vezetője (forrás: Haas)
Kis sorozatú prototípusokat és nagy sorozatokat egyaránt képesek vagyunk legyártani – mondja Davide Gherpelli, a vállalat vezetője (forrás: Haas)

Az 1970-es évektől 2011-ig Davide édesapja, Giorgio Gherpelli vezette a G-Tech vállalatot. Sőt, valójában az egész vállalat Davide nagyapjával kezdődött. Davide 2004-ben csatlakozott, majd egy évtizeddel később az öccse, Mirko is. A G-Tech jelenleg öt embert alkalmaz. Ez a néhány ember azonban egy nagy forgalmú műhelyt működtet.

„Az első Haas CNC-gépünket 2007-ben vettük meg – emlékszik vissza Davide. – Ez egy SL-10 esztergaközpont volt. Ezután beszereztünk egy Super Mini Mill gépet, egy hajtott szerszámozású ST-10Y esztergaközpontot, egy VF-2SS nagy sebességű marógépet és egy VF-1 gépet, amely az általános célú gépünk. Sőt, szinte az összes megmunkálási igényre van egy-egy Haas szerszámgépünk. Nagyon jó összeállítás ez!”

Davide azt állítja, hogy a Haas gépekkel kapcsolatos korai tapasztalatai segítettek abban, hogy döntsön a gépek képességeiről, valamint az alkalmasságukról egy növekvő műhelyhez. „De nem csak én gondolom így – mondja. – Ha körbenézünk a műhelyben, látható, mennyire szeretjük mindannyian ezeket a gépeket.”

A projektek típusa és iparága épp olyan változatos, mint a szükséges alkatrészmennyiségek. A vállalat HRT210 asztallal felszerelt Haas VF-2SS készüléke Davide szerint állandóan dolgozik valamin. „Ezt a gépet nagyon sokszor használjuk összetettebb alkatrészek, jellemzően prototípusok készítéséhez. A TopSolid CAD/CAM rendszert használjuk, és offline programozunk, az ST-10 esetében azonban általában a gépen történik a programozás. Jelenleg az ST-vel csapágyházakat készítünk az Airbus A350 számára, és titánötvözet kerékagyakat gyártunk rajta a Politecnico di Torino üzemanyag-hatékony autója számára. A VF-1 egy olyan drón alkatrészeit munkálja meg, amely 3D-s méréseket készít a földterületek szintvonalairól.”

Elsőként egy SL-10-es esztergaközpontot vásároltak 2007-ben
Elsőként egy SL-10-es esztergaközpontot vásároltak 2007-ben

„Mivel a feladatok egyre összetettebbé válnak, és egyre több nagy nevű ügyfél fordul hozzánk, már most tudjuk, hogy további Haas gépekre is szükségünk lesz, például az UMC-750-esre.”

Több mint 50 évig az öttengelyes megmunkálás egyszerűen túl drága volt az olyan kis- és közepes méretű műhelyek számára, mint a G-Tech CNC. Többé már nem az. „Az UMC-750 egy megfizethető 3+2 tengelyes megmunkálóeszköz – foglalja össze Davide. – Ahogy a tulajdonunkban levő Haas gépek esetében is történt, amikor veszünk egy új gépet, azzal az elkövetkezendő években tovább bővíthetjük és építhetjük a vállalkozásunkat.”

(forrás: Haas CNC/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés