Lézervágás

A szükség kikényszeríti az innovációt

Grandiózus lézervágó-fejlesztéssel nyitott új piaci lehetőségeket a diósdi TrialProduct vállalat.

hirdetés

Az egyedi, magas minőségű alumíniumkerítéseket, -kapukat és -korlátokat – száz százalékban lakossági felhasználásra – gyártó TrialProduct Kft. piaci szegmensében és a vállalat térségében is egyedülálló beruházást valósított meg, amelynek keretében egy Xlase automata TH65 csővágó berendezést üzemeltetett be a vállalat diósdi székhelyén speciális, saját fejlesztésű gyártási technológiája hatékonyságának támogatására.

A nagyszabású tárgyieszköz-fejlesztést többek között az is indokolta, hogy az üzemben zajló termelés jelentős lézervágó megmunkálást igényel, amelyet eddig alvállalkozóval végeztettek. Ám mivel a gyakran változó határidők a külső bérvágás miatt komoly kihívást támasztottak, a gyártási biztonság növelése érdekében Forrai József ügyvezető a működésüket innovatív pályára állító Xlase automata TH65 csővágó beszerzése mellett döntött.

Forrai József, a TrialProduct Kft. ügyvezetője az XLase automata TH65 csővágó berendezés mellett
Forrai József, a TrialProduct Kft. ügyvezetője az XLase automata TH65 csővágó berendezés mellett

A gép leszállítását, beüzemelését és oktatását a hazai forgalmazó, a Signdepot Europe Kft. végezte, így a diósdi üzemben már helyben végzik a lézervágást – ez jelentősen csökkenti a gyártási költségeket és a szállítási időt. A nagy volumenű beruházás emellett lehetővé teszi a már kifejlesztett, illetve a még tervezőasztalon lévő új termékek piacra vitelét is. Mivel csővágó berendezés (főként automata) kevés üzemel a cég vonzáskörzetében, így a teljes kapacitás kihasználására a tevékenységi kört tovább bővítik bérvágás-szolgáltatás nyújtásával, amelyre a térségben jelentős kereslet mutatkozik, sőt a hazai beruházások országos szinten igénylik az ilyen jellegű kapacitást.

Kockázat nélkül nincs fejlődés

A TrialProduct a kezdetekben főként vasból gyártotta a termékeit, amelyek kis haszonkulcsuk miatt nem tették lehetővé a vállalat gépparkjának fejlesztését. Tovább rontotta a piacukat, hogy helyi szinten a lakatos-garázsműhelyek lenyomták a kovácsoltvasárakat. A hasonló cégprofilú külföldi (főként osztrák) vállalatok pedig nem tették elérhetővé más vállalatok számára az addig kiforrt eljárás alkalmazásához szükséges alapanyagprofilokat, így több oldalról is komoly nyomás nehezedett a diósdi cégre. A cégtulajdonos számára azonban a kényszerhelyzet egy olyan piaci rés felfedezését tette lehetővé, amely bár komoly, többlépcsős fejlesztéseket is igényelt, de kiemelkedővé tette a vállalatot a saját szegmensében. Miután az alapanyagot alumíniumra cserélték, kidolgoztak hozzá egy speciális, egyedülálló gyártási eljárást, amely révén újabb piacokat nyerve már ki tudták gazdálkodni a tárgyi eszközök fejlesztését is. Mindez azt eredményezte, hogy a mikrovállalkozások az olcsó áraik miatt már nem tudtak lépést tartani a céggel, illetve a hasonló méretű és színvonalú cégekkel szemben is komoly versenyelőnyre tettek szert, és az addig elérhető termékek tekintetében egy sokkal magasabb minőséggel jelentek meg. „A kényszerből végül egy előremutató, hatékonyabb és olcsóbb gyártási eljárással készülő fejlesztés született, innovatív termékeink nemhogy optimálisak, hanem egyenesen tökéletesek lettek” – mondta az ügyvezető. Mára a piacon nagy kereslet van az általuk fejlesztett technológiával gyártott alumíniumkapuk, -kerítések és -korlátok iránt. Ám a lézervágás további kihívást támasztott a vállalat számára.

Miért éppen az XLase automata TH65?

Mivel a bérvágás komoly költségekkel és egyéb hátrányokkal járt, indokolt volt egy lézervágó gép beszerzése, ám a német gyártmányú berendezések költségeit egy akkorra cég, mint a diósdi, nem tudná kigazdálkodni, ráadásul Pest megyei vállalkozás lévén pályázati lehetőségek sem állnak rendelkezésére. Az ügyvezető ezért eleve a keleti piacon kereste azt a bevált gépet, amely funkciójában maximálisan eleget tesz az alumíniumprofilok hatékony és magas minőségű megmunkálásának, de a vállalkozása számára is megfizethető.

A TH65 nagy előnye, hogy rendkívül kis ívben is képes vágni
A TH65 nagy előnye, hogy rendkívül kis ívben is képes vágni

A cég hosszas mérlegelés és árajánlatok bekérése, valamint személyes géptesztek után a hannoveri Euro-Blech kiállításon megtekintett Xlase automata TH65 csővágó berendezése mellett döntött. A folyamatot az is elősegítette, hogy a kiállított berendezésre sikerült a szokásosnál nagyobb kedvezményt kapnia.

A gép leszállítását követően a hazai forgalmazó, a Signdepot Europe Kft. azonnal megkezdte a gép beüzemelését és oktatását, amely néhány hetes időtartamot vett igénybe. A cég végzi a jövőben is a TrialProduct Kft. számára az Xlase automata TH65 karbantartását és a szervizelését. „A jászberényi vállalat gyors reagálású, a szakembergárda felkészült és rugalmas, mindezek nagyon fontosak a számunkra, hiszen termelésünk alapját jelenti az új gép” – mondta Forrai József.

A lézervágás előnyei

„Az Xlase automata TH65 árában, funkcióiban és minőségében a mi profilunknak 100%-ban megfelel. Az a több tízmillió forint plusz, amibe egy másik gyártmányú gép került volna, kitermelhetetlen ezen a szinten, ráadásul felesleges is, az ennél fejlettebb megoldásokat ki sem tudnánk használni” – szögezte le a TrialProduct tulajdonosa. „Mivel Magyarországon nincs sok lézervágó gép, használt berendezésben nem gondolkodtunk. Mindazonáltal fontos szempont volt, hogy olyan lézervágót kapjunk, amelynek gyerekbetegségeit már kiküszöbölték, és üzembiztos” – tette hozzá.

A beüzemelés után az első néhány hetes használat máris világossá tette, hogy a cégvezető helyesen döntött. „A hatékony termelési eljárás révén magas minőségű és egyben kedvező árú alumíniumtermékeket gyártunk” – mondta Forrai József. További feladat – elsőként a saját termelés számára, majd a továbbiakban a tervezett külső bérvágási munkákkal – a gép kapacitásának maximális lekötése. Mindemellett új termékek kifejlesztése és piacra vitele is folyamatban van, amelyek kizárólag már erre a technológiára épülnek az eredeti szegmensen belül.

Tiszta gyártás

A gép funkcióját tekintve igen gazdag, amelynek minden előnyét ki tudják használni, így a fejlesztéssel a diósdi vállalkozás újra fejlődési pályára állt, pályázati pénzek felhasználása nélkül. Az Xlase automata TH65 félautomata üzemmódja lehetővé teszi, hogy az anyagot kézzel adagolják a gépbe, így a vágás során keletkező feleslegből nem hulladék lesz, hanem további alkatrész vagy rögzítőelem, azaz minimális anyagveszteséget eredményez a folyamat.

Műszaki adatok

– Típus: TH65
– Adagoló típusa: Automata adagoló- és gyűjtőrendszer
– Max. sebesség: 100 m/min
– Max. gyorsulás: 1.0 G
– Visszatérési pontosság: 0.05 mm/1000 mm
– Pozicionálási pontosság: 0.03 mm/1000 mm
– Lézerforrás: IPG-fiber-szilárdtestlézer
– Lézerteljesítmény: 2 kW
– Lézerfej (2 kW és felette): Precitec Procutter autofókusz
– Tokmánykapacitás/cső: 20 mm-től 210 mm átmérőig
– Tokmánykapacitás/zártszelvény: 20×20 mm-től 150×150 mm profilméretig
– Tokmánykapacitás – hossz: 6500 mm-ig

A TrialProduct termékeinek speciális gyártási eljárása nem igényli a költségnövelő, munkaigényes és egyenetlen felülettel járó hegesztési folyamatokat, a lézervágás mechanikai érintés nélküli, utómunkát általában nem igénylő, jó minőségű és sima, sorjamentes vágási felületet eredményez.Az Xlase automata TH65 a gyártást magas szintre emeli. Nagy előnye, hogy rendkívül kis ívben is képes vágni, bármilyen méretű furatok, nyílások és alaksajátosságok nagy méretpontossággal kivághatók, illetve a nagy sebességű és apró méretű objektumok vágásánál sem jelentkezik negatív rezonáló hatás.

Mindemellett jelentős munkaerőt, alvállalkozói megbízást és további gépek, gyártóberendezések alkalmazását is kiváltja. „Célunk, hogy egy bemutatóteremmel rendelkező, nívós európai üzemet hozzunk létre itt Diósd szívében” – zárta szavait Forrai József.

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés