Megmunkálás

A portálgépek is tartják a lépést a digitalizációval

A hannoveri EMO 2017 fémmegmunkálási vásáron mintegy nyolcvan high-tech szerszámgépét fogja bemutatni a DMG MORI. A cégcsoport legújabb innovációi és integrált technológiai megoldásai a digitális gyártás felé vezető út fontos lépéseit jelentik.

hirdetés

A DMG Mori még 1999-ben fektette le a mai napig sikeres portál marógépek alapkövét a DMU 200 P modellel. A vállalatcsoport kötelékébe tartozó Deckel Maho Pfronten GmbH folyamatosan fejleszti és gyártja a legújabb géptípusokat, a DMU 210 P, a DMU 270 P, a DMU 340 P és a DMU 600 P modellt. Eddig világszerte több mint 1100 gépet telepítettek, amelyeket rugalmasság, megbízhatóság, precízió és kiváló anyagkihasználás jellemez. Markus Piber, a Deckel Maho Pfronten ügyvezető igazgatója egy interjúban a piac fejlődéséről és a széria sikeréről beszél.

Több mint húsz éve támogatják nemzetközi ügyfeleiket portálgépekkel. Mi a hosszú siker titka?

Minden a DMU 200 P fejlesztésével kezdődött, amely ötvözte magában azt, amit a felhasználók várhatnak: nagyfokú merevséget és precíziót, kimagasló ismétlési pontosságot és kiváló vágási teljesítményt. A DMU 210 P ugyancsak megfelelt ezeknek az elvárásoknak, és a későbbi modelleket is a piac igényeinek megfelelően alakítottuk.

Markus Piber, a Deckel Maho Pfronten ügyvezetője
Markus Piber, a Deckel Maho Pfronten ügyvezetője

Közelebbről mely piaci szegmensek érintettek a portálgépekkel kapcsolatban?

A portálos kialakítású gépeket elsősorban a szerszámgyártásban és a repüléstechnikai ágazatban alkalmazzák. A DMG Mori technológiai kiválósági központjába számos olyan visszajelzés érkezik az e két ágazatban tevékenykedő ügyfeleinktől, amelyek segítik a portálgépek további fejlesztését. Ennek megfelelően alakítottuk ki az olyan választható extrákat, mint az 5X torqueMaster orsó 8000 fordulat/perces B tengellyel és 1800 Nm-es nyomatékkal a kritikus megmunkálásokhoz, vagy a μPrecision gépek 6 μm-es pozicionálási és 25 μm alatti volumetrikus pontossággal. Rugalmasságuknak és a rengeteg opciónak köszönhetően a portálgépek nagyszerű megoldást jelentenek a gépgyártásban, az energiaiparban és a fogaskerékgyártásban a korábban említett ágazatokon felül.

Ilyen szerteágazó ágazati felhasználás mellett nyilván hatalmas mennyiségű alkatrészt kell legyártani a gépekkel. Hogyan próbálnak megfelelni az egyéni követelményeknek?

Portálgépeink már alapfelszereltségben is igen sokoldalúak. A merev gépágy, a tágas, kocka alakú munkatér, a változatos hűtési megoldások és az összes tengelyen alkalmazott közvetlen mérőrendszer megfelel a legszigorúbb követelményeknek is. A DMU 210 P mozgástartománya 2100 mm×2100 mm×1250 mm az {{x, y és z}} tengely irányában, míg a DMU 600 P esetében ugyanezen tengelyek mentén 6000 mm×4800 mm×1500 mm. Emellett az egyéni kéréseknek is igyekszünk megfelelni sokrétű különleges kiegészítőnkkel. Ezek között található 363 férőhelyes kerekes szerszámtár, illetve a felhasználó által választható orsók nagy sebességű maráshoz, simításhoz vagy teljes megmunkáláshoz.

És a portálgépekből is számos változat létezik...

Kiváló példaként szolgálnak a változatosságra az automatizálási megoldásaink. A DMC gépváltozat sajátossága az integrált palettacserélő. Az automatizálási szintet tovább lehet fokozni forgótárral vagy akár palettacserélővel is. Ez legalább annyi pluszt jelent a produktivitás terén, mint a szerszámgyártásnál nélkülözhetetlen ötoldalú megmunkálás az öttengelyes gépeknél, vagy az FD-specifikáció a maró-esztergáló megmunkálásnál.

A portálgépes széria a DMU 600 P-ig terjed (forrás: DMG Mori)
A portálgépes széria a DMU 600 P-ig terjed (forrás: DMG Mori)

Ezekkel a gépekkel különösen gyors és költséghatékony a turbinák és az egyéb forgásszimmetrikus alkatrészek gyártása. A beszerzési költség és a helyigény alacsonyabb, mint ha két külön gépet kellene megvásárolni, a pontosság viszont nagyobb, mert nincs szükség újrarögzítésre. A választható felszerelések mellett alkalmazásspecifikus extrák segítik a felhasználókat, mint a köszörűcsomag vagy a DMG Mori gearMill fogaskerékszoftvere.

A különböző ágazatok más és más vezérlést részesítenek előnyben. Hogyan felelnek meg ennek az igénynek a portálgépek?

Portálgépeinket ErgoLine vezérlővel látjuk el, illetve 21,5 hüvelykes többérintéses kezelőpanellel és alapfelszereltségben Celos kezelőrendszerrel. A repüléstechnikai és a gépgyártási ágazatban a hagyományosabb Siemens 840D megoldást preferálják. A szerszámgyártással foglalkozó ügyfeleinknek a Heidenhain TNC 640 vezérlőt ajánljuk, 19 hüvelykes ErgoLine panellel.

Helikopter fogaskerékháza
Helikopter fogaskerékháza

A DMG Mori kiemelt figyelmet fordít a szoftveres megoldásokra és a digitális termékekre. Hogyan illeszkednek ebbe a trendbe a portálgépek?

Az az út, amelyet a cégcsoport a digitalizáció előremozdítása érdekében jelölt ki, kiterjed a teljes termékportfólióra. Így a portálgépeinket is felszereltük a Celos applikációalapú vezérlővel és operációs rendszerrel. Ez lehetővé teszi az integrált adminisztrációt, dokumentációt, munkatervezést, és a többi Celos-applikáció segítségével, mint például a Condition Analyzer vagy a Performance Monitor, az ügyfelek részletes betekintést kapnak a megmunkálási folyamatokba és a gépek állapotába, lehetővé téve a folyamatos fejlődést. Továbbá a Celos egyre nagyobb mértékben működik majd IoT-interfészként, segítve a vállalatközi interakciót a jövő gyárhálózataiban, amelyben a DMG Mori és a pfronteni Deckel Maho jelentős szerepet vállal majd.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés