Technológia

A piszok, mint a termelés fokmérője

Különös, ámde logikusan gondolkodva teljesen jogos az a megközelítés, miszerint az üzemekből kikerülő szennyeződött textíliák számán, illetve piszkosságuk fokán mérjük le a gazdaság mindenkori állapotát, a termelés felfutását vagy éppen mélyrepülését. 

hirdetés

Európa egyik vezető textilszolgáltatója, a MEWA által kimosott napi többszáz tonna textília pontos mennyisége és állapota hűen tükrözi az azokat elpiszkoló ipari üzemek leterheltségének változását. 1908-ban alapította Hermann Gebauer a szászországi Ostritz-Altstadtban Mechanische Weberei Altstadt (MEWA) GmbH néven szövödéjét a géptisztító kendőkkel kapcsolatos teljes körű szolgáltatás kezdőlépéseként. Mára az eredetileg húsz dogozóval működő vállalat szövésen, mosáson és pótláson alapuló tisztítókendő-rendszeréből komplex, az ipart és a műhelyeket kiszolgáló textilmenedzsment-rendszerré fejlődött.

A jelenleg wiesbadeni központú MEWA csoport 42 telephelyén dolgozó 4700 munkatárs tizenkét európai ország több mint 170 ezer vállalatát látja el tiszta és ápolt munka- és védőruházattal, többször használatos tisztítókendőkkel, olajfelfogó szőnyegekkel és munkavédelmi termékekkel.

Üzemeiben ma már évente 968 millió ipari törlőkendőt mosnak ki, és az ipari üzemek, műhelyek és kereskedelmi vállalatok több mint 946 ezer munkavállalója visel a MEWA által kezelt ruházatot. A máig családi tulajdonban lévő és családias szervezeti struktúra szerint működő cég folyamatosan bővül, árbevétele 2013-ban elérte az 555 millió eurót.

Mosás, varrás, pótlás?

A szolgáltató működése letisztult, átlátható és főként teljesen pontosan kézben tartott folyamatokon alapul. A MEWA kezdőkontingensként eljuttatja megrendelőjének az igény szerint tanácsadása keretében felmért mennyiségben és minőségben a szükséges többször használatos tisztítókendőket, munka- és védőruházatot, de akár business öltözéket vagy olajfogó szőnyegeket. Ezután rendszeresen gondoskodik róla, hogy az elpiszkolódott, elhasznált textíliát az ütemezés szerint saját gépjárműflottájával beszállítsa illetékes üzemébe, ahonnan azokat mosás, szárítás, szükség esetén javítás vagy újra cserélés után visszajuttatja partnerének – tudtuk meg a MEWA Textil-Service Magyarország Kft. cégvezetőjétől.

Horváth László a folyamat egyes lépéseire külön is felhívja a figyelmet, miközben körbekalauzol a szaksajtó képviselői számára október 20-ára szervezett látogatáson először a munkaruházatot, majd a törlőkendőket újból ápolt, használható állapotba hozó üzemrészeken.

A folyamat egyik ilyen sarkalatos pontja a munka- és védőruházati öltözékek pontos vonalkódos azonítása és követése a kezelés, illetve a teljes kihordási idő során, 100 százalékosan elkerülendő ezzel, hogy az üzemi dolgozó esetleg valaki más zubbonyát, munkásnadrágját vagy overálját kapja vissza a tisztítást követően. A fejlett IT-vel támogatott azonosítórendszerrel valamennyi darab útja nyomon követhető a teljes kezelési folyamatban, a beérkezésétől a visszaszállításáig.

A pillanatnyi állapot folyamatosan leolvasható, azaz tudató, hogy a kérdéses ruhaféleség éppen mosásban, szárításon, javításra a varrodában van-e, illetve elhasználódása miatt újra cserélésre vagy éppen fuvarra előkészítve várakozik. A schwechati rendszerben mintegy 600 ezer vonalkódot tartanak nyilván és dolgoznak fel.

A legkisebb részletekig környezettudatos

A schwechati mosodában (is) szintén valamennyi fázis hasonlóan működik, mint a családi háztartásokban, de sokkal takarékosabban és környezettudatosabban. Míg az otthoni mosógépeknél gyakran túlhaladjuk a szükséges (ideális) töltetre vagy mosószermennyiségre vonatkozó gyári előírásokat, addig a 200 kilogramm befogadóképességű ipari mosógépeknél a legkorszerűbb automatika segítségével mosószerből a lehető legkisebb adagot és optimális összetételt vetnek be.

Ez a hagyományos mosási eljárással szemben akár 85 százalékkal kisebb terhelést jelent a környezet számára. Az öblítő- és mosóvíz speciális újrahasznosítási rendszerével, a kaszkádtechnikával a hagyományos mosási eljárással összevetve szélső esetben 50 százalék víz is megtakarítható. A mosó- és szárítóberendezésekből hőcserélőkön több lépcsőben visszanyert hő segítségével jelentősen csökkenthető a víz és az üzemi helyiségek felmelegítéséhez használt energia mennyisége.

A MEWA saját tervezésű szennyvízkezelő berendezésével az olajokkal, zsírokkal, festékekkel és oldószerekkel szennyezett vizet 99,8 százalékos tisztaságúvá alakítják, ami tisztább vizet jelent, mint amilyet a kommunális szennyvízkezelési előírások megkövetelnek – sorolja Horváth László a környezettudatosság számokban is mérhető bizonyítékait.

Betáplálni még nem tudnak

A kimosott szennyeződések – elsősorban a tisztítókendőkből származó fáradtolaj – termikus felhasználásával (elégetésével) a MEWA a tisztítókendők szárítási és mosási folyamataihoz szükséges energia 80 százalékát fedezi. Az ehhez szükséges gőzkazán-berendezéseket környezetvédelmi okokból magas hőfokú égéskamrával és füstgáztisztítóval szerelték fel.

Az elhasznált levegőt gondos tisztítás után vezetik el. A fűtőolaj termikus felhasználása elsődleges energiát takarít meg, de a szolgáltatás további felfuttatásával akár a közműhálózatba is táplálhatnának be elektromos energiát, ahogyan van már erre példa a cégcsoport nagyobb volumenben dolgozó üzemeinél. Egyébként az alsó-ausztriai telephelyen havonta több mint 5 millió textilkendőt és 70 ezer ruhadarabot varázsolnak tisztává, de ez messze nem a kapacitás felső határa.

Ezért (is) törekszik folyamatos terjeszkedésre többek között hazánkban, hiszen például a nyugat-magyarországi vállalkozások számára földrajzilag igen kedvező helyen fekszik. A 2003 óta képviselet útján Magyarországon is jelen lévő MEWA négy éve Budakeszin található saját központjából szervezi és bonyolítja le a hazai ügyfelek (egyelőre csak) tisztítókendőkkel és alkatrésztisztító berendezésekkel (Bio-Circle) való kiszolgálását.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés