Hi-tech

A patikamérlegtől a palettázásig

Robotizált élelmiszerlánc

Az élelmiszeripar, bár lassan, de folyamatosan változik, ehhez idomulva a robotika is lassan, de biztosan gyökeret ver, mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos élelmiszergyártásban. Előrejelzések szerint a robotika és az automatizáció az USA-ban 2022-re eléri a 2,5 milliárd dollárt a szegmensben. A csomagolás, a palettázás vagy épp a válogatás mellett nagy innovátor a sajtgyártás, de mostanra már a húsfeldolgozás is. A (kihasználatlan) lehetőségek óriásiak.

hirdetés

A robotok rohamtempójú integrálódását azonban sok minden hátráltatja. Az egyik ilyen tényező, hogy sok az egyedi alapanyag, az élelmiszerek formája és alakja eltérő és változatos, ezért nehéz feladat mind a fejlesztés, mind pedig a programozás. Sokszor visszaveti az innovációt a megfelelő műszaki know-how hiánya is, vagy éppen a berögződött gyakorlatok.

Robotok a mezőgazdaságban

Az élelmiszerlánc első lépcsője nem a raktárban és a gyárakban kezdődik, hanem a mezőgazdaságban. Manapság a robotokat ültetésre, válogatásra és betakarításra is használják, mivel sokkal hatékonyabbak az emberi munkaerőnél. Sokszor olyan drónokat használnak a földeken, amelyek nagy területeket lefedhetnek és megfigyelhetnek.
Az ecoRobotix robotgyomirtója tartósan megváltoztathatja a gazdák küzdelmét a gyomok ellen. A cég szerint a robot 90 százalékkal kevesebb gyomirtót használ, és 30 százalékkal olcsóbb, mint a szokásos – vegyszeres – kezelések. A berendezés kamerát, GPS-t és érzékelőket alkalmaz a navigációhoz a terménysorok között. A kamera lehetővé teszi a különféle növények megkülönböztetését és a gyomok észlelését. A felismerés után a robot két robotkar segítségével közvetlenül a gyomnövényeket célozza meg, és egy kis adag herbiciddel permetezi őket. A cég állítása szerint a robot képes a gyomok több mint 85%-át felderíteni és megsemmisíteni. A készüléket két napelempanel üzemelteti, lehetővé téve 12 órás működését. Bár teljesen autonóm, okostelefon-alkalmazással vezérelhető és konfigurálható.

Ecorobotics mezőgazdasági robot
Ecorobotics mezőgazdasági robot

Automatizált tehenészet

Az állattenyésztésben és -feldolgozásban a robotokat a baromfi-, a marha- és a tejüzemi munkafolyamatokban is használják. Segíthetnek a robotok a tehenek etetésében és fejésében, a csirke tojásainak összegyűjtésében és szétválogatásában, de a betakarításban is.
A nagy-britanniai Cisco 5G-infrastruktúrájának tesztelése részeként egy angliai tejüzem 50 tehenét szerelte fel egy 5G-hez csatlakoztatott intelligens fejőgéppel és egészségmegfigyelő füljelzőkkel. A rendszer úgy van kialakítva, hogy a tehenek maguk is megközelíthetik a szisztémát, mihelyt készen állnak a fejésre: a fejőrendszer kapui automatikusan kinyílnak a közeledtükre. A fejőgép gallérja és az egészségmegfigyelő füljelzők nem okoznak fájdalmat vagy kellemetlenséget a teheneknek. Az automatizált tehenészet további részei az érzékelővel működtetett függönyök, amelyek az időjárástól függően nyitódnak vagy csukódnak, az automata kefék, amelyek akkor forognak, amikor a tehenek dörzsölik őket, és egy intelligens etetőrendszer, amely a mennyezetre szerelt sínen keresztül automatikusan szállítja az ételt az istállóba. A technológia nemcsak hatékonyabb tejtermelést tesz lehetővé, de az állatok jóllétét is szolgálja.

Robotok az állatgondozásban
Robotok az állatgondozásban

Robotkimérés

A robottechnológia-gyártók és -forgalmazók markánsan fókuszálnak az élelmiszeriparra, és egyre újabb technológiákat dobnak piacra. Az April Robotics elsősorban arra törekszik, hogy digitális technológiájával a következő generációs élelmiszer-előállítási és -feldolgozási rendszerek előállításában működjön közre. A cég a Kuka Roboticsszal működött együtt egy olyan robot kifejlesztésében, amelyet mikromennyiségű alapanyagok kiméréséhez lehet felhasználni.
A technológia a kivételes tárolási sűrűséget és a páratlan fordulási arányt kombinálja a nagy pontosságú méréshez. A rendszer könnyen integrálható a meglévő élelmezési üzemekbe.
Az April cellák könnyen kezelhetők, az összetevőket manuálisan mérik ki az April intelligens tartályokba (ASC), és a cellában tárolják. A robot a felhasználó receptje szerint beolvassa és kezeli az összetevőket az ASC-kből, és kiméri azokat egy ASC keveréktartályba. Az ASC-ket a rendszeren keresztül kezelik, beleértve a tisztítási műveleteket is.

Palettázó robotok a KUKA-tól
Palettázó robotok a KUKA-tól

Robotok a vágóhídon

Jóllehet sok vállalat inkább fenntartja a hagyományos emberi munkaerőt, azonban a nagyfokú precizitás, hatékonyság és tisztaság miatt egyre több vállalat használ robotokat a húsfeldolgozásban. A 100 darab csirkeláb kicsontozása/perccel nehéz versenyeznie egy embernek.
Robotot programozni meglehetősen nehéz hústermékek vágására, mivel a feldolgozandó állatok mindegyike egyedi. Egy (ember) munkavállaló rendelkezik a szükséges ismeretekkel ahhoz, hogy fel tudjon szeletelni egy levágott állatot, és elsősorban azért, mert biztos kézzel tudja, hol helyezkednek el a csontok. A robotok használata ezekben a folyamatokban korlátozott. Például a robotok felhasználhatók a csirkecomb feldarabolására, de a marhahús szeletelésének automatizálása ennél jóval bonyolultabb – jóllehet erre is akad már példa.
Az új-zélandi Scott a brazil JBS húsfeldolgozó vállalat megbízásából fejlesztett összetett marhahús-feldolgozó rendszert. Amíg az egyik robot minden egyes levágott állatról 3D-s modellt készít, addig a vágó robotkarok referenciapontként használják a felvételeket a marhahús különböző részeinek kivágásához és darabolásához. A folyamat magában foglalja azokat a robotokat is, amelyeket az egyes vágások rendezésére és csomagolására terveztek. A Scott fejlesztett már komplett automatizált báránycsontozó rendszert is, marhabordavágója pedig a marhahús-feldolgozás egy kényes és fontos területére talált megoldást.

Cikkünk eredetileg a FoodTechline Magazin 2019-es lapszámában jelent meg.

Schaffler Dániel
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés