A műanyaggyártás hatékony automatizálása

A FANUC műanyagipart szolgáló, sokoldalú automatizálási megoldásai a szerszámgépektől kezdve a robotokon keresztül a vezérlési rendszerekig hozzájárulnak ahhoz, hogy korunk termékei egyre elérhetőbb áron jussanak el hozzánk, egyre magasabb minőségben.

hirdetés

Kevés olyan régóta velünk lévő és töretlenül fejlődő iparág van, mint a műanyagipar. Bő százéves története során izgalmas fejlesztések sora tette lehetővé, hogy napjainkban milliófajta műanyagot tarthassunk a kezünkben, legyen szó egyszer használatos étkészletről, orvosi és optikai eszközökről vagy az iparban vagy épp az űrkutatásban használt különlegesebb tulajdonságú műszaki műanyagokról.

A robottal felszerelt Roboshot elektromos fröccsöntő gép rugalmas megoldásokat nyújt a műanyaggyártási kihívásokra (forrás: Fanuc)
A robottal felszerelt Roboshot elektromos fröccsöntő gép rugalmas megoldásokat nyújt a műanyaggyártási kihívásokra (forrás: Fanuc)

Az iparág fejlődése kezdetén is már automata gyártógépek sora jelent meg az üzemekben, amelyek lassan mind kiváltották az emberi erő szükségességét, átirányítva fókuszukat a gyártóegységek felügyeletére és a gépek magas rendelkezésre állásának biztosítására. Ennek elsődleges oka nem az emberi szaktudás hiányában keresendő, hanem abban, hogy az iparág a szó legszorosabb értelmében vett emberfeletti ciklusidőket kíván meg, ahol század másodperces eltérések komolyan befolyásolják a nyereségességet. Egy iparágban, ahol nincs helyük az üresjáratoknak, a folyamatok összekötésére, láncba kapcsolására van szükség. Szerencsére a műanyaggyártó üzemek folyamattervező mérnökei számára számos sokoldalú automatizálási megoldás áll rendelkezésre, legyen szó a fröccsöntés, a megmunkálás, a gépkiszolgálás, a késztermékek mozgatása vagy a raklapozás folyamatairól. Ma az önálló termelőgépektől kezdve a komplett, célorientált gyártócellákig minden elérhető. Egy közös platformon összekötve a japán gyártásautomatizáló Fanuc vállalat ilyen feladatokhoz biztosít megoldásokat, amelyekkel növelhető a folyamatok hatékonysága.

A gyártósor elejének automatizálása

A gyártósor elején a különböző alapanyagok és gyártóeszközök előkészítése folyik. Az előbbihez megfelelő inward logisztika és automatizált raktározó rendszerek szükségesek, míg az utóbbi sikerességéhez kiemelhető többek között a fröccsöntő és formaadó szerszámok minőségi kivitelezése, ami kritikus a fröccsöntéses és extrudálásos műanyaggyártáskor, hiszen formaadó üregeiknek millió cikluson keresztül kell azonos termékformákat garantálniuk. Elengedhetetlen ehhez egy megbízható, stabilan működő huzalszikra-forgácsoló gép, amellyel nemcsak a szerszámok készítése automatizálható, hanem a javításuk is elvégezhető. Ezek a rendszerek akár 140 órás emberi felügyelet nélküli működést is nyújtanak, lehetővé téve, hogy a kezelőszemélyzet más folyamatokat menedzselhessen futásuk alatt.

A fröccsöntött termékek minőség-ellenőrzése sokszor már a szerszámon belül automatikusan megtörténik, hála a robotok képességeinek
A fröccsöntött termékek minőség-ellenőrzése sokszor már a szerszámon belül automatikusan megtörténik, hála a robotok képességeinek

Műanyagok feldolgozása

A műanyagok feldolgozása egyértelműen a rendszer legkényesebb szakaszát jelenti. Legyen szó fröccsöntésről vagy extrudálásról, számos megoldás biztosított a műveletek hatékony automatizálásához. A folyamatok főszereplője rengeteg formában fordul elő, így a fröccsöntő gépek esetében beszélhetünk például hidraulikus, hibrid és teljesen elektromos gépekről, ezeknek is horizontális vagy vertikális fajtáiról. A Fanuc fröccsöntési megoldásai csúcstechnikát kínálnak a fröccsöntéshez, a vállalat teljesen elektromos, CNC-vezérlésű, nagy sebességű fröccsöntő gépeivel rengeteg műanyag alkatrész állítható elő nagyon rövid idő alatt. Ezek az eszközök maximális pontosságot kínálnak alacsony alkatrészenkénti költségekkel és selejtszámokkal, ami költséghatékonnyá teszi a folyamatokat, és ez kulcsfontosságú a műanyaggyártáskor.

Mozgatás és felszedés

A műanyagiparban folyamatosan igyekeznek nagyobb hatékonyságot és termelékenységet elérni. Mégis, kevesebb figyelem jut arra a pontra, ahol a műanyag alkatrész kikerül a fröccsöntő gépből. A felszedési, elhelyezési és válogatási munkák automatizálása nem csupán a termelési folyamatok optimalizálását teszi lehetővé a gyártó számára, hanem az új fejlesztésekre való rugalmas reagálást, így a versenyelőny megőrzését is. A gyártósori követéshez és a felszedési feladatokhoz használható intelligens képfelismerő és érzékelő rendszerek rendkívül megbízható előrelépést kínálnak az ágazatban. Külön könnyebbséget jelent, hogy ezek a rendszerek akár a robotokra is elhelyezhetők, amelyek így egymaguk tudják végezni az inzertek behelyezését, az alkatrészek felszedését, minőség-ellenőrzését, elhelyezését és leválogatását.

A fröccsöntő gépeken alkalmazott lineáris robotok alternatívája a hattengelyes robot, amely számos feladatokra nyújt megoldást, köztük inzertek behelyezésére, késztermék kivételére, válogatására és elhelyezésére
A fröccsöntő gépeken alkalmazott lineáris robotok alternatívája a hattengelyes robot, amely számos feladatokra nyújt megoldást, köztük inzertek behelyezésére, késztermék kivételére, válogatására és elhelyezésére

A gyártósor végének automatizálása

A gyártósor végének automatizálása növeli a rugalmasságot, lehetővé teszi az olyan új tendenciákra, különböző gyártási volumenekre és kihívásokra való gyors reagálást, mint például az intelligens és megbízható minőségű csomagolás, tárolás és logisztika. A komissiózás, a címkézés, a csomagolás és a raklapozás során egyaránt szükség van fárasztó és ismétlődő fizikai munkára – e műveletek ugyanakkor könnyedén végrehajthatók automatizált rendszerekkel, így költséghatékonyan optimális eredmények érhetők el, amelyek gyorsítják az outward logisztikát, és így gyorsabb eszközforgást is biztosítanak a folyamat végén.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés