Megmunkálás

A megmunkálás optimalizálása öt tengellyel

A Hurco az intuitív módon kezelhető Max 5 vezérléssel és a Solid Model importálási funkcióval megkönnyíti a kezelő számára az öttengelyes marást. Összességében olyan szolgáltatáscsomagot kínál, amely még az új belépőket is hozzásegíti ahhoz, hogy gyors termelésoptimalizálást érjenek el az öttengelyes marás során.

hirdetés

„Aki a mindennapi munkában rendszeresen rendkívül összetett munkadarabokat kíván megmunkálni, ne rettenjen vissza attól, hogy öttengelyes gépbe invesztáljon – tanácsolja Sebastian Herr, a Hurco alkalmazástechnikai vezetője. – Ha egy háromtengelyes gépen ismétlődően négyszer-ötször be kell fogni a munkadarabokat, akkor jobban megéri már rögtön öttengelyes gépet használni.” Az egyedi és kis szériás gyártásnál az ötoldalas megmunkáláshoz jó belépőmodell a Hurco VC 500i megmunkálóközpont. Az öttengelyes mozgóállványos, forgó-billenő asztalos gép alkalmazása az egyszerű és gyors programozásnak, valamint a mozgóállványos kialakításának köszönhetően széles spektrumot ölel fel a bérgyártástól a gépgyártásig. A megmunkálás, akárcsak egy háromtengelyes gépnél, lineáris, azzal a különbséggel, hogy itt egyszerre több oldalon zajlik. A háromtengelyesről az öttengelyes megmunkálásra való átállás betanítása ennélfogva kis befektetéssel jár.

Minden Hurco gépet olyan szoftverrel láttak el, amely lehetővé teszi az öttengelyes megmunkálást. „Ha nyilvánvaló, hogy a gyártás kettőnél vagy háromnál több befogási folyamatot igénylő, bonyolultabb munkadarabokat csak alkalomszerűen kíván meg, mindenképpen gazdaságosabb háromtengelyes gépet felszerelni erre a célra” – vallja Sebastian Herr. Az utólagos hardveres kiegészítés nem tart tovább egy napnál, ehhez hozzájön még egy nap a munkatársak betanítására. A háromtengelyes konfigurációval szállított gép viszont nincs felszerelve a megfelelő megvezetőkkel és üvegskálákkal, ennélfogva kicsit durvább megmunkálást tesz lehetővé. Öttengelyes géppel alapvetően nagyobb precizitást lehet elérni.

Az intuitív módon kezelhető vezérlés javítja a gép teljesítményét (forrás: Hurco)
Az intuitív módon kezelhető vezérlés javítja a gép teljesítményét (forrás: Hurco)

A Hurco megmunkálóközpontok házon belül fejlesztett és beépített CNC-vezérléssel rendelkeznek. A vezérlés a WinMax felülettel összekötve dialógusorientáltan, lépésről lépésre végzi a megmunkálást, így a gép gyorsan elsajátítható és intuitív módon kezelhető programozását teszi lehetővé. A négyszög-, menet- és betűmaró ciklusoktól kezdve a bonyolult kontúrmaró ciklusokig minden célorientált megmunkálási folyamatlépésekben történik. Ezáltal jelentős mértékben lerövidülnek a programozási idők, és az új munkatársakat rövidebb idő alatt be lehet tanítani. A Max 5-tel ezenkívül CAD-rendszerekből közvetlenül beolvashatók STEP-formátumú 3D-fájlok. A Solid Model importálási funkciónak köszönhetően még jobban lerövidül a programozási idő, és sokkal kevesebb a hibalehetőség a nyers munkadarabtól a kész alkatrészig vezető úton. Bonyolult DXF-rajzokat USB- vagy LAN-interfészen keresztül közvetlenül be lehet olvasni és fel lehet dolgozni a 19"-os képernyőn.

(forrás: Hurco/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés