Minőségbiztosítás

A hőmérséklet és páratartalom automatizált monitorozása

IoT a minőségi élelmiszerekért

A mai digitális technológia és az IoT- (Internet of Things) eszközök mellett nem meglepő, hogy számos gyártási és termelési folyamat már szinte teljesen automatizált. Vannak azonban területek, ahol a digitális technológia használata jól látható előnyöket biztosít, mégsem elterjedt. Ilyen területnek számít a minőségbiztosítás az élelmiszeriparban.

hirdetés

A HACCP-rendszer azt hivatott biztosítani, hogy a vásárlók garantáltan kiváló minőségű termékeket fogyaszthassanak. A rendszert az előírásokon kívül belső és további külső kényszerek is megkövetelik. Számos kereskedelmi partner saját HACCP-rendszere részeként elvárja a beszállítótól, hogy az is működtessen HACCP-rendszert. Ennek oka a nyomonkövethetőség, ami a termékek ellenőrzése vagy egy esetleges jogi vita esetén fontos szerepet játszhat. 

Az élelmiszerek nagy része rendkívül érzékeny a hőmérsékletre és a páratartalomra, így elengedhetetlen azok folyamatos felügyelete. Ez leggyakrabban papíralapon történik, azaz a felelős személyzet méréseket végez, majd dokumentálja azokat egy nyomtatványon. Bár ez tűnik a legkézenfekvőbb módszernek, számos hátránnyal jár. Először is a mérések rengeteg időt elvesznek a személyzet munkaidejéből, így a többi feladatra kevesebb jut. Szintén gondot okoz, hogy amennyiben a paraméterek eltérnek az adott élelmiszer határértékeitől, az nem derül ki azonnal. Ez legrosszabb esetben jelentős többletköltséghez vezethet. Amennyiben a gyártási folyamat során bizonyíthatóan határérték-átlépés történt, és nem garantálható az élelmiszerek kifogástalan minősége, a kereskedelmi partner visszautasíthatja az áru átvételét. Ez jelentős veszteséget vonhat maga után, azonban nem ez a legrosszabb esemény, ami bekövetkezhet.

A papíralapú dokumentáció egyik legnagyobb kockázati tényezője az, hogy a mérési eredményeket számos módon meg lehet hamisítani. Az eredményeket a mérések elvégzése nélkül is be lehet írni, egyenként, vagy a műszak végén egyszerre az összes adatot. A quality managerek adott esetben több száz dokumentált adatot átnéznek, így sok esetben ki tudják szűrni a csalást a különböző árulkodó jelek révén. Ez azonban szintén időigényes folyamat, és nem garantálja a százszázalékos minőséget. Amikor nyilvánosság elé kerül egy ilyen eset, az nemcsak többletköltséget, hanem a márka negatív megítélését is maga után vonhatja. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a papírok nyomtatása környezetvédelmi megfontolásból sem optimális megoldás.

Automatizált monitorozás

Az automatizált monitorozó rendszerek többek között ezeket a problémákat küszöbölik ki. Azonban ezeknek is több fajtája van, az egyszerű adatgyűjtőktől a teljes minőségbiztosítási rendszerekig. Ezen módszerek jól behatárolható előnyökkel járnak, ami viszont mindegyikben közös, hogy a papíralapú rendszereknél lényegesen hatékonyabb minőségbiztosítást tesznek lehetővé.

Az adatgyűjtők általában egy belső memóriával rendelkeznek, amelyre a megadott mérési intervallumonként mentik a mért hőmérséklet- és/vagy páratartalom-paramétereket. Ezek az értékek előhívhatók hivatalos dokumentumként egy számítógép segítségével, jelentős mennyiségű papírmunkát megspórolva. A fejlettebb modellek riasztóberendezésekkel is el vannak látva, amelyek jeleznek, ha valamelyik paraméter átlépi a megadott határértékeket. Ezzel lehetőség nyílik a probléma gyors kezelésére még az élelmiszerek minőségének romlása előtt. Továbbá, a mért értékek PDF-formátumú jegyzőkönyvekben érhetők el, ez azt jelenti, hogy az eredmények meghamisítása szinte lehetetlen. A hátránya ezeknek a rendszereknek, hogy az adatok nem egy központi helyen találhatók, hanem azokat egyenként kell kiolvasni az adatgyűjtőkből. Ez a nagyobb termelő/gyártó létesítmények esetén sok időt vehet igénybe.

Integrált adatgyűjtő rendszer

A Testo Saveris 2 rendszere ötvözi az adatgyűjtőket az IoT-technológiával, megalkotva ezzel a Wi-Fi-s adatgyűjtőket, amelyek kiküszöbölik a hagyományos rendszerek hátrányait. A belső memória mellett az adatok felkerülnek egy a szolgáltató által üzemeltetett Cloud-szerverre, ahonnan a gyártó/termelő vállalatok quality managerei elérhetik a mért adatokat a világ bármely pontjáról bármikor, mindehhez csak egy internetkapcsolattal rendelkező számítógép, okostelefon, táblagép vagy laptop szükséges. A Wi-Fi-s adatgyűjtő rendszerek már meglévő vagy újonnan kiépített Wi-Fi-hálózatra is csatlakoztathatók, amelyek megfelelő titkosítással és egy erős jelszóval ellátva biztonságos kommunikációt tesznek lehetővé az adatgyűjtők és a Cloud-szerver között. A rendszerrel ezáltal nemcsak az egyes gyártási folyamatok felügyelhetők, hanem a HACCP-rendszer egésze az adott létesítményben. Az adatok felhőalapú tárolása azt is lehetővé teszi, hogy egy QA-részleg a vállalat minden létesítményében tudja monitorozni a hőmérséklet és páratartalom paramétereit, egyetlen felületen keresztül. Ehhez a különböző jogosultsági szintek és felhasználói fiókok nagyban hozzájárulnak. Mivel az adatokat csak a megfelelő felhatalmazással rendelkező személyek érik el, az adatbiztonság kérdése is megoldott. Néhány szolgáltató rendszere a határérték-átlépések esetén riasztást küld e-mailben vagy SMS-ben a megadott elérhetőségekre, lehetővé téve a korrekciós intézkedések elvégzését még akkor is, ha a felelős személyzet nincs az adatgyűjtők közelében.

Azonban nem ez a technológia csúcsa. A rendszer továbbfejlesztett változata akár gyártástól a felszolgálásig is képes monitorozni az élelmiszerek környezeti paramétereit, lehetővé téve az összehangolt minőségbiztosítást. A különböző IoT-kezelőfelületek és mérőműszerek egymással kommunikálva a folyamatos monitorozás mellett további támogatást nyújtanak a felelős személyzetnek munkájuk elvégése során.

Az automatizált Wi-Fi-s monitorozó rendszer megbízható megoldást nyújt a gazdaságos üzemelés biztosításához, valamint a munkaerő hatékonyabb kezeléséhez. A kezdeti beruházási és a további fenntartási költségek pedig meg sem közelítik azt az értéket, amit egy esetleges jogi vita vagy botrány többletköltségként maga után von. A Wi-Fi-s adatgyűjtők és a hozzájuk tartozó felhőszolgáltatások használata rendkívül egyszerű és biztonságos, használatával garantálható a minőség. 

(A cikk eredetileg a FoodTechline Magazin 2019-es lapszámában jelent meg.)

(forrás: Testo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés