Sorozatgyártástól a minőségi kisszériákig

A fejlődés útja a lemezmegmunkálásban

A lemezmegmunkálási piacon egy vállalat fejlődése jól körülírható pályát jár be, amelyet a vevői igények és a trendek is befolyásolnak. Lendvai László, a Melior Laser Kft. alapító-ügyvezető igazgatója segítségével tekintjük át, hogyan juthat el egy kkv a technológia fejlesztésétől a komplexitásig, a sorozatgyártás mellett a minőségi kisszériás termékekig.

hirdetés

A lemezmegmunkálási piacon egy vállalat fejlődése jól modellezhető: a vállalkozás indításakor az alaptechnológiára építve bővítik a technológiai sort, és először ennek nyereséges üzemeltetése a cél. Később már a munkafolyamatok összetettsége, a legmodernebb gyártóeszközök, a költséghatékonyság és a jól képzett szakembergárda jelenthet versenyelőnyt.

Az ezredfordulótól napjainkig

Két évtizede még a lézer- vagy a vízsugaras vágás jelentette a csúcstechnológiát. Míg itthon az ezredforduló környékén ötven lézervágó gép működhetett, addig mára ez a szám már körülbelül a tízszeresére nőtt. A finomlemezek megmunkálásához a korábbi években általában a stancgépek nyújtották a legelérhetőbb technológiát, amelyek helyét mára a lézervágás vette át „hétköznapi” kivágási technológiaként. A minőség vált az egyik legfontosabb kérdéssé. Az eredményességet pedig a minőségbiztosítás garantálja, valamint az, hogy milyen technológiával, illetve szolgáltatással egészítik ki mindezt.

Kötőelem besajtolása lemezalkatrészen (forrás: Melior Laser)
Kötőelem besajtolása lemezalkatrészen (forrás: Melior Laser)

A vevői igények sokat változtak az elmúlt húsz évben, így ma már az egyes megmunkálási módok és az azokat kiegészítő szolgáltatások összetettebb formában, komplexen kerülnek értékesítésre. Egy lemezmegmunkáló vállalkozástól ez egyrészt sokkal bonyolultabb gyártási szisztémát, működési folyamatot igényel, másrészt pedig az ehhez kapcsolódó megfelelő minőségbiztosítási rendszert is feltételezi. Ezt igazolandó megállapíthatjuk, hogy szinte teljesen eltűnt a bérmunka igénybevételének azon típusa, ahol a vevő biztosította alapanyagon a beszállító szolgáltató megmunkálást végez.

Varázsszavak: komplexitás és költségcsökkentés

A technológiák terén is jelentős változás mutatkozik, mert a mai kivágó technológiák – a lézervágás és a stancolás – mellett alapnak minősül az élhajlítási szolgáltatás, és további előnyt jelent, ha a vállalkozás házon belül biztosítja a hegesztést, a kötőelemek sajtolását, a csiszolást, a forgácsolást, a feliratozást vagy a felületkezelést, illetve mindezek rendszerszerű üzemeltetését. A mai trendek egyértelműen a komplexitás iránti igény növekedését mutatják a piaci szereplőknél. Hogy csak egy példát nézzünk, a porfestés egy olyan felületkezelési technológia, amely nagyon sok piaci résztvevőnél jelent meg az utóbbi években. A vállalatok technológiai beruházásai tehát legtöbbször a komplexitás növelését célozták a vevői igények és a meglévő kapacitások függvényében.

Lemezalkatrész tintasugaras nyomtatása
Lemezalkatrész tintasugaras nyomtatása

A gyártóknál történő fejlesztések útja egyértelműen a meglévő kapacitások növelése és a gyártási költségeket csökkentő beruházások. Nagyon jó példa erre a fiberlézerek megjelenése, amelyek bizonyos lemezvastagság esetén alacsonyabb költségszintet garantálnak a kivágásoknál. Jellemző továbbá a nagy sorozatú élhajlítások robotizálása mellett az anyagmozgatás és az anyagtárolás automatizálása. Ezek mind lehetséges fejlesztési irányok azon kis- és középvállalatok számára, amelyek már rendelkeznek az alaptechnológiákkal, és következő céljuk elsősorban a költségeik csökkentése.

Komplexitás és minőségi kisszériás gyártás Melior-módon

Lendvai László ügyvezető szerint a Melior Laser Kft. is végigjárta ezt az utat. A szakember véleménye, hogy a versenytársakkal szembeni versenyelőnyt a vevői elvárásokra alapozott komplexitás kínálja.

Ezekre az igényekre alapozva indította be a cég a 2017 végére elkészülő és jövő tavasztól üzemelő, 170 millió forint értékű infrastrukturális beruházását, amely a sorozatgyártás mellett költséghatékony módon biztosítja a kisszériás alkatrészgyártás hátterét.

Lemezmegmunkáló csarnok
Lemezmegmunkáló csarnok

(forrás: Melior Laser/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés