Fémmegmunkálás

A fejlődés kulcsa a fémiparban

A fémipari gyártó vállalatok jellemzője, hogy fennállásuk és fejlődésük bizonyos szakaszában a továbblépés igénye szervezeti, szakmai és műszaki változásokat követel.

hirdetés

A folyamatos útkeresés és törekvés felszínre hoz olyan feladatokat és kérdéseket, amelyek óhatatlanul is a fejlődés irányába mutatnak. Lendvai László alapító-ügyvezető mondja el, hogyan is működik mindez az idén 15 éves fennállását ünneplő lemezalkatrész-beszállító, a Melior Laser Kft. esetében.

Legfőbb érték a tapasztalat

A Melior Laser Kft. 2018-ra újabb szakaszába ért szakmai fejlődésének. Az előrelépés alapjául szükséges technológiai feltételek, amelyekkel a létrehozott termékek magasabb műszaki nívót tudnak képviselni, már évek óta a szakma rendelkezésére állnak. Ahhoz azonban, hogy egy gyártó tevékenysége túlmutasson az egyszerű fémtömegcikkgyártáson, a gépi háttér, a műszaki beruházások nem elegendők. Egy termelő cég számára a legfőbb érték a szakmában eltöltött idő és a munkatársak évek alatt összegyűlt tapasztalata, amely a Melior Laser Kft. számára is rendkívüli értékkel bír.

Rozsdamentes lemezalkatrész (forrás: Melior Laser)
Rozsdamentes lemezalkatrész (forrás: Melior Laser)

Ugyanígy jelentős hozzáadott értéket képviselnek maguk a termékek is, amelyek technológiai kihívásaikon keresztül még elmélyültebb szakmai tapasztatot, vagy összetettségük révén komplexebb tudást hoznak a cég életébe. Napjainkban a technológiai kihívásokat a legmagasabb szintű követelményeknek megfelelő rozsdamentes lemezalkatrész-egységek gyártása jelenti. Ezek az alkatrészek 2018-ban a Melior Laser Kft. cégjelzésével ellátott csomagolásokban a világ számos országába eljutnak.

Ma a versenytársaktól való megkülönböztetés egyik lehetséges iránya, hogy a megszerzett tapasztalatot kivételes rozsdamentes lemezalkatrész-egységek gyártásában kamatoztatják. Ezen fejlődési irány feladatai kis szériás – évente maximum 200-300 darabszámos –, kiemelt, exkluzív követelményeknek is megfelelő alkatrészegységekben öltenek testet, amelyeknél a dekoratív külső alapfeltétel. Itt a kifogástalan lézervágott élek, a nyom nélküli hajlítások, az elszíneződésmentes hegesztések, a szűk tűrésmezővel jellemezhető forgácsolt, mart felületek, a hiba- és karcmentes egyedi csiszolási képpel rendelkező külső felületek előállítása szükséges. Ezen folyamatok rendszerszintű kivitelezése magas minőségi színvonal mellett kiemelkedő teljesítménynek számít a lemezalkatrész-gyártási iparágon belül, amelynek kevesen képesek megfelelni a piacon.

Összetett megmunkálás

A Melior Laser Kft.-nél a komplex lemezmegmunkálás a következő technológiai sor alkalmazása során valósul meg: lézervágás vagy stancolás, élhajlítás, hegesztés, kötőelem-sajtolás, szegecselés, forgácsolás, csiszolás és felületkezelés (porfestés vagy galvanikus horganyzás). Ezek megkomponált sorrendje eredményezi azt a folyamatot, amely már nem pusztán fémtömegcikkek gyártását, hanem lemez-összeállítások, egységek összetett kivitelezését képes megvalósítani.

Az összetett megmunkálással foglalkozó vállalatoknak érdemes megvizsgálniuk, hogy melyik az a sorozatnagyság, amely biztonsággal megvalósítható, gazdaságos, kapacitásigénye rendelkezésre áll, valamint a határidők tekintetében is kielégítő a megrendelő és a gyártó számára egyaránt. Ezek ma az ipar 4.0 gyártási folyamatoknak megfelelő törekvések.

A komplex lemezmegmunkálás komplett technológiai sorban valósul meg
A komplex lemezmegmunkálás komplett technológiai sorban valósul meg

A komplexitásuk révén előrelépést jelentő termékek gyártása tehát nem csak technikai kérdés. A műszaki háttér és munkaerő megléte mellett a szervezeti és minőségügyi feltételek, a folyamatok optimalizálása, illetve fejlesztése hozott sikert a Melior Laser Kft. esetében is. A cég minőségügyi rendszere pedig kiváló alap ahhoz, hogy a termelés teljes keresztmetszetét továbbra is áthassa a színvonal-emelkedés.

www.meliorlaser.hu

(forrás: Melior Laser/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés