Gazdaság

Siemens: a digitalizáció minden szektort érint

Továbbra is kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést a Siemens. A nagyvállalat a digitalizáció terültén érte el a legerősebb piaci növekedést az évben – számolt be az eredményekről Dale A. Martin elnök-vezérigazgató. 

hirdetés

Dale A. Martin
Dale A. Martin
"A Siemens aktív szerepet vállalt az ország infrastruktúrájának modernizációjában a digitalizáció, az automatizáció és a villamosítás területén, ezek közül is a digitalizáció területén érte el a legnagyobb piaci növekedést. Ez minden szektort érint ugyanis" – számolt be az eredményekről Dale A. Martin elnök-vezérigazgató. A vállalat Mobility divíziója elektronikus biztosító-berendezéseket épített ki az Óbuda-Piliscsaba vasútvonalon, Building Technologies divíziója tovább növelte jelenlétét a bankszektorban, a Power & Gas és a Power Generation Services divíziók pedig műszaki megoldásaikkal csökkentették a Gönyűi Erőmű minimális terhelését, növelve ezáltal hatékonyságát. A cég Gizella úti központjában megnyitotta a Siemens Wind Power Training Center-t, amely a világszerte a szélerőművek építésén dolgozó kollégák képzését biztosítja. A Power and Gas Budapesti Üzeme tavalyhoz képest 25%-kal több üzemórát teljesített, megdöntve ezzel a gyártóegységben regisztrált eddigi rekordokat, az Energy Management budapesti üzemének kapacitása pedig hónapokra előre lekötött a nagy megrendelés-állománynak köszönhetően. 

Erősödő szerep a hazai oktatási rendszerben

A Siemens 2012-ben az elsők között indította el duális szakképzését, melynek keretében idén már több mint 90 diákot képeznek a tavaly 600 millió forintból felújított Siemens Képzési Központban, ahová két szakiskolából fogadják a jelentkezőket. A vállalat 2015-ben elindította felsőoktatási duális képzését is: a Budapesti Gazdasági Főiskolával kötött megállapodásának értelmében 8 hallgató kezdte meg több mint másfél éves szakmai gyakorlatát a Siemensnél. A vállalat emellett a 2015-ös üzleti évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel is szorosabbra fűzte viszonyát, melynek keretében 6 millió forint értékű támogatást nyújtott az intézménynek. Az összeget többek között kutatás-fejlesztési és diákprojektekhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésére, illetve ösztöndíjra és hallgatói szakmai kezdeményezésekre adta a vállalat. A Siemens egyébként 2015-ben 400 millió euróval fordított többet K+F-re, min t 2014-ben.

Jelentős eredmények a K+F területén

A Siemens a 2015-ös üzleti évben tovább növelte munkatársainak létszámát a kutatás-fejlesztés területén, ahol jelenleg 8 magyarországi helyszínen, több mint 800-an dolgoznak. Lezárta továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával (BME VIK) közös kutatás-fejlesztési projektjét. A két és fél éves együttműködés a kormány támogatásával, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg. A közel 300 millió forintos projekt célja az elektromos autók hajtásinvertereinek és energia-ellátó rendszerének optimalizálása volt. Eredményeként a felek már három szabadalmi kérvényt adtak be, amelyek több Siemenses fejlesztésnek is részét képezik majd a jövőben. A Siemens egyébként 2015-ben 400 millió euróval fordított többet K+F-re, min t 2014-ben.

Élen a hatékonyságban

A Siemens idén második alkalommal hirdette meg a vállalat alapítójáról elnevezett hatékonysági díjat, amellyel az elmúlt évek legsikeresebb hatékonyságnövelő beruházásait kereste. A vállalat célja, hogy a jó példák bemutatásával ösztönözze a hazai gazdaság szereplőit a fenntartható működésre. A Werner von Siemens Hatékonysági Díj zsűrije az ipari gyártás, a közlekedés, az energia és az egészségügy területéről a következő hét vállalat pályázatát ítélte a legjobbnak: Albert Schweitzer Kórház, Columbian Tiszai Koromgyártó Kft., E.ON Erőművek Kft, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, MATECH Magyar Technológiai Kft., MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., Rail Cargo Hungária Zrt.

További információ a projektekről: www.siemens.hu/hatekonysag

(forrás: Siemens/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés