Kollaboratív robotok

A 2 milliárd dolláros piac újabb szereplőkkel bővült

Az ipari automatizálás világában senkit nem ér váratlanul, hogy jelenleg a legnagyobb figyelem a kollaboratív robotok és azok integrálása felé fordul, mégpedig olyan gyártási környezetekbe, ahol eddig a robotizálás elképzelhetetlen volt.

hirdetés

Ez a piaci rés a felmérések szerint 2 milliárd dollárnyi értékesítést rejt magában azoknak a szereplőknek, amelyek hatékony berendezésekkel képesek eleget tenni az ipar igényeinek, termelékenyebbé és megbízhatóvá téve a termelést. A FANUC ennek az ipari trendnek az élvonalában fejleszt olyan megoldásokat, amelyek új perspektívákat adnak a gyártóüzemek számára. A japán vállalat februári bejelentése alapján mostantól három további kisebb kollaboratív modellel, a CR-4iA, a CR-7iA és a CR-7iA/L robottal bővíti portfólióját, kiegészítve a korábbi, nagy teherbírású társukat. Az új robotok a zöld család első tagja, a CR-35iA nyomdokaiba lépnek, amely 35 kg terhelhetőségével a jelenleg elérhető legnagyobb teherbírású modell ebben a kategóriában.

Az új „jövevények” 4, illetve 7 kg-os terhelhetőséggel érkeznek, kis méretüknek és kompakt kialakításuknak köszönhetően pedig egyszerűen integrálhatók az emberek munkakörnyezetébe. Örökölték a zöld család bevált szenzortechnológiáját, amely lehetővé teszi, hogy emberi munkatársa védőkerítések nélkül is teljes biztonságban dolgozhasson mellette, és bármikor megálljon, ha nem várt behatás éri.

A Fanuc zöld kollaboratív robotjai a 4 és 35 kg közötti teherbírást igénylő munkákban segédkeznek (forrás: Fanuc)
A Fanuc zöld kollaboratív robotjai a 4 és 35 kg közötti teherbírást igénylő munkákban segédkeznek (forrás: Fanuc)

A technológia azonban jóval többet ígér, mint csak a védőkerítések elhagyását: a kollaboratív robotok a Fanucnak az iparban elterjedt intelligens funkcióit is közelebb hozzák a munkatársakhoz, hiszen kulcsrakész kamerás és erőmérős rendszerükkel felszerelve új perspektívákat nyitnak meg az ember és a gép közötti közös munkában, változatos applikációban. Izgalmas lehetőségeket és iparági alkalmazásokat kínálnak azzal, hogy a robot önállóan is segédkezhet a munkadarabok megismerésével, a munkadarab- és folyamat-ellenőrzéssel, vagy éppen a vonalkódok leolvasásával, ezenfelül erőmérős szenzortechnológiájával akár precíz összeszerelési műveleteknél is együttműködhet. Emellett pedig kis méretének köszönhetően akár falra vagy mennyezetre szerelhető, így szabadabb mozgásteret ad emberi társának, gyártóterületet takarítva meg az üzemnek.

A japán gyártásautomatizáló vállalat elnök-vezérigazgatója, Inaba Josiharu szerint a kollaboratív robotok ipari felhasználása 5-10 éven belül olyan áttörésen fog keresztülmenni, hogy minden második értékesített ipari robot kollaboratív robot lesz. Az új modellek bejelentésével a Fanuc jó úton jár, hogy erre az áttörésre készen álljon.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés