Gépelemek

850 °C-os forgácsoknak is ellenálló energialáncok

A könnyű R4.1L energialáncok egyes változatai magas hőmérsékletnek is ellenálló műanyagból készülnek forgácsolási területen történő alkalmazáshoz.

hirdetés

Az Igus a motion plastics, vagyis a mozgatásoknál használt műanyagok szakértőjeként bemutatta az R4.1L-sorozatú zárt energialáncok nagy hőmérsékletnek is ellenálló változatát, amely akár 850 Celsius-fok hőmérsékletű forgácsokkal való érintkezésre is alkalmas. A speciális Igumid HT műanyagnak köszönhetően, amelyet a lánctagok fedeleihez és oldalához használnak, a forgács nem tapad meg a lánc felületén, és nem ég bele az anyagba. A zárt kialakítás révén ezeket a vezetékkímélő láncokat mindenekelőtt a szerszámgépiparban és a gépek közvetlen munkatartományában használják.

Speciális követelményekre

A zárt láncok főként akkor kerülnek alkalmazásra, ha az energiaellátásoknak forgácsokkal és szennyeződéssel szembeni speciális követelményeknek kell megfelelniük. A nagy teljesítményű műanyagokból készült zárt energialáncok stabilitásukkal és kopásállóságukkal tűnnek ki kis súly, valamint szükséges beépítési hely minimalizálása mellett. Azokra az esetekre, ha kifejezetten a fémmegmunkálás során az energiatovábbító láncok forró forgácsokkal érintkeznek, az Igus a már bevált R4.1L-sorozat magas hőmérsékletnek ellenálló változatát hozta forgalomba. Az Igumid HT nyersanyagnak köszönhetően ez a változat rövid ideig akár +850 °C extrém hőmérsékletnek is ellenáll anélkül, hogy a forgácsok megtapadnának a láncok felületén, vagy behatolnának az anyagba.

A könnyű és zárt R4.1L energialáncok magas hőmérsékletnek ellenálló változatban is elérhetők (forrás: Igus)
A könnyű és zárt R4.1L energialáncok magas hőmérsékletnek ellenálló változatban is elérhetők (forrás: Igus)

Az R4.1L-sorozatot kifejezetten a szerszámgépipar számára fejlesztették ki, hogy biztosítottak legyenek a csavarodásmentes, zárt és egyszerre könnyű energiavezetések. Az E4.1L energialáncra alapozott sorozat azonos, mégpedig előnyös termékjellemzőkkel tűnik ki. A moduláris elv révén egyszerűen a mindenkori alkalmazásra szabható és gyorsan összeszerelhető. A felhajtható fedelekkel gyorsan és egyszerűen elvégezhető a vezetékek és a tömlők behelyezése.

Antisztatikus ESD-megoldás is elérhető

Azokhoz az alkalmazásokhoz, ahol el kell kerülni a sztatikus feltöltődést, az E4.1L- és az R4.1L-sorozat Igumid ESD anyagból készült és tanúsított változatai is rendelkezésre állnak a programban. Az ipari nyersanyag mind az Igus tesztelőlaboratóriumában, mind a gyártó olyan további láncszériáiban a gyakorlatban is bevált, amelyeket évek óta alkalmaznak robbanásveszélyes zónákban. Az Igumid ESD anyagba integrált adalékok biztosítják a hosszú távú, tartós és karbantartásmentes kábelvezetés képességet, amely ebben a formában egyedülálló.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés