Ipari robotok

57 élvonalbeli dolgozó

A Gedia lengyel üzeme FANUC robotokkal növelte rugalmasságát. Az az elképzelés, hogy a hegesztési folyamatokat robotizálják, a lengyelországi üzem újratervezésekor merült fel annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a százszázalékos ismételhetőséget, új munkahelyeket hozzanak létre, és javítsák a munkakörülményeket. Interjú Andrzej Marcinekkel, a Gedia Poland Assembly sp. z o.o. elnökével és elnökségi tagjával.  

hirdetés

A Gedia sikertörténete mintegy száz éve kezdődött Attendorn német városkában egy kis családi aranyműves vállalkozásként, amelyből mára a gépjárműipar egyik fontos globális alkatrész-beszállítójává nőtte ki magát. A lengyelországi Gedia Poland Assembly a cégcsoport egyik legfiatalabb leányvállalata. Mikor született az elhatározás a robotok alkalmazásáról?

A robotok melletti döntést még az üzem tervezési szakaszában hoztuk, kiindulva a cégcsoport robotokkal kapcsolatos kedvező tapasztalataiból (a vállalat 1994-ben szerezte be első robot-munkaállomását) és abból az igényből, hogy állandó minőségű és magas technikai színvonalú termékeket gyárthassunk.

Jelenleg a közel hatvan új robottal bővült „flottánk” kétharmada ponthegesztési alkalmazásban dolgozik, míg a többiek MIG/MAG hegesztést, illetve tűs hegesztés végeznek, más esetekben munkadarab-mozgatást. A robotok kiválasztása stratégiai döntés volt, amelynek kapcsán magasra tettük a mércét.

A Gedia lengyelországi leányvállalata az autóipari beszállító egyik legfiatalabb tagja (forrás: Fanuc)
A Gedia lengyelországi leányvállalata az autóipari beszállító egyik legfiatalabb tagja (forrás: Fanuc)

A vállalat százéves hagyományokra tekint vissza, így van tapasztalata a robotok előtti és az az utáni korszakok munkafolyamatairól. Mi változott a leginkább?

Az ipari robotok lehetővé teszik számunkra a gyártási folyamatok teljes automatizálását. Elérhető velük többek közt a munkadarabok százszázalékos ismételhetősége mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében. A robotok használata emellett nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a változó fogyasztói igényeknek megfelelő átalakítás terén, valamint módot ad arra, hogy egy géppel többféle alkatrészt is tudjunk gyártani. A mai változékony piaci viszonyok között ez kétségtelenül nagy előnyt jelent, és lehetőséget ad arra, hogy azonnal reagáljunk a változásokra.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a robotosítás akár új munkahelyeket is teremthet. Hogyan vélekednek ezzel kapcsolatban a Gediánál?

Egyértelműen igaz a megállapítás. Robotjaink alkalmazásba vételével csaknem 200 új munkahely is létesült. Ezek nélkül az új munkatársak nélkül lehetetlen lett volna a vállalat növekedése, amit azzal értünk el, hogy új megrendelőket vonzottunk magunkhoz, felnőttünk az összetettebb projektekhez, és alkalmazkodtunk a piaci igényekhez – a „just in time”-rendszerű termeléshez.

Az autóipar jellemzően a leginkább automatizált iparágak közé tartozik
Az autóipar jellemzően a leginkább automatizált iparágak közé tartozik

De az új munkafeladatok ellátásán felül más oldalról is hatásuk van a robotoknak az alkalmazotti létszámra: új munkalehetőségeket hoztak létre azok számára, akik koruk vagy nemük miatt (például mert a jogszabályok korlátozzák a nők számára a nehéz tárgyak emelését) bizonyos iparágakban régebben nem vállalhattak munkát. Egységes vélekedés a cégen belül, hogy a humán tőke felbecsülhetetlen értékű vagyona minden vállalatnak, amelyet nem szabad elherdálni.

A gépjárműipar, amelyben a Gedia is tevékenykedik, az egyik legjobban automatizált iparág.

Ebben az iparágban a robotok használata nélkülözhetetlen. Ez az egyre komolyabb minőségi és mennyiségi követelményeken kívül az olyan folyamatoknál biztosított műszaki előnyökben gyökerezik, ahol az emberi munkavégzés nagyon balesetveszélyes vagy – bizonyos esetekben – akár teljesen lehetetlen lenne. Ilyenek például a lézeres technikákat használó folyamatok.

Egészen rendkívüli mennyiségű Fanuc robotot helyeztek üzembe. Miért pont e mellett a beszállító mellett tették le a voksukat?

Meggyőzött bennünket a Fanuc egész világra kiterjedő tapasztalata, széles robottípus-választéka, robotjainak bevált megoldásokra épülő egyszerű és megbízható kialakítása, a vállalat kiterjedt szoftverkínálata, gépeinek felhasználóbarát tulajdonsága, a saját alkalmazások könnyű létrehozásának és használatának lehetősége, és végül, de nem utolsósorban az Európa minden részén elérhető, gyorsan bővülő és kiváló minőségű műszaki támogatása és oktatási intézményei.

Az ív-, a pont-, a tű- és a MIG/MAG hegesztés kritikus feladatait Fanuc robotok látják el az üzemben
Az ív-, a pont-, a tű- és a MIG/MAG hegesztés kritikus feladatait Fanuc robotok látják el az üzemben

A kedvező tapasztalatokból kiindulva újabb robotok üzembe állítását is tervezzük, jelenleg két új gyártósor üzembe helyezése van folyamatban, amelyekben öt robot dolgozik, illetve egy kisebb, három robottal kialakított gyártósoré. Itt szegecselés, ragasztás és lézerhegesztés történik majd.

A robotokat nem használó vállalatok sikeresen fel tudják venni a versenyt azokkal, amelyek nem alapoznak erre a korszerű technológiára?

Erre nincs egyértelmű válasz. Ez a termék jellegétől függ, az határozza meg a megfelelő gyártási folyamatot. Még a mi iparágunkban is lehetetlen a kézi munka teljes kiküszöbölése, mert bizonyos munkafolyamatoknál nem lehet kiváltani az emberi szakképzettséget. Ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes legyen, meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a kézi munka és az automatizálás között.

(forrás: Fanuc/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés