hirdetés

Gyártástechnológia

3D-megmunkálás és forgácsolás egy forrásból

Testreszabott gyártási megoldásokat dolgoz ki az additív fémtechnológiákban világszerte élenjáró DMG Mori: egyesíti a Lasertec 3D- és a Lasertec 30 SLM-modelleket a hagyományos CNC-berendezésekkel.

hirdetés

Az additív megmunkálások területén is jelentős tapasztalattal rendelkező DMG Mori az innovatív gyártástechnológiák és a világszintű szolgáltatások szakértője. Portfóliójában négy komplett additív folyamatlánc is található a porfúvós és a porágyas technológiák számára. Az ajánlatban a gyártó Lasertec 3D-modelljeit és Lasertec SLM-sorozatát a saját, széles körben elterjedt gépválasztékával egészíti ki.

Az additív gyártás lehetőségei

Az additív gyártási technológiák folyamatos térhódítása az alkatrészek és szerszámok gyártásának területén az eljárásokban rejlő lehetőségekre hívja fel a tervezők figyelmét. A megmunkálás sebességén kívül az ilyen technológiákkal előállított alkatrészek minősége is folyamatosan növekszik. E tulajdonságoknak köszönhetők pozitívak az előrejelzések a technológiát illetően: 2020-ra az additív módszerek ipari részesedése a 20-30%-os növekedést is elérheti. „Különösen a hagyományos gyártási eljárások kiegészítőjének tekintett porfúvós és porágyas folyamatok kínálnak célszerű és biztató lehetőségeket” – magyarázza Patrick Diederich, a DMG Mori additív megmunkálásért felelős munkatársa.

Globális piacvezető az additív technológiák területén (forrás: DMG Mori)
Globális piacvezető az additív technológiák területén (forrás: DMG Mori)

A hagyományos megmunkálások és az additív gyártás területén is széles körű portfólióval rendelkező DMG Mori holisztikusan közelíti a témát. Patrick Diederich folytatja: „Ha az additív gyártást bevezetik a termelésbe, akkor alapvető fontosságú, hogy ennek módszereit a már meglévő termelési környezetbe integrálják – különösen ott, ahol a prototípustól a kis szériás gyártáson keresztül a tömeggyártás irányába való fejlesztés történik.” A költséghatékonyság kulcsfontosságú ebben a tekintetben. Az additív technológiák által nyújtott lehetőségek az alkatrészek tervezésénél kezdődnek, de a termék teljes életciklusára is hatással vannak.

A szerszámgépgyártó a 3D hybrid széria gépeinek köszönhetően már ötödik éve sikeresen jelen van a lézeres felhordóhegesztés és fémforgácsoló megmunkálás piacán. A digitális folyamatlánc létrehozásával és bővítésével egyidejűleg a cég piacvezetővé vált az additív technológiák területén. Míg a Lasertec 65 3D-t kizárólag a lézeres felhordóhegesztésre készítették a már meglévő megmunkálóközpontok kiegészítése céljából, addig a Lasertec SLM-sorozat gépei a porágyas szelektív lézerhegesztéssel bővítik a portfóliót. A hagyományos CNC-berendezésekkel kombinált additív technológiáknak köszönhetően a DMG Mori megalkothatta négy, egyedi igényekre alapozott folyamatláncát.

A portfólió négy, porfúvókás és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magában
A portfólió négy, porfúvókás és porágyas technológiát alkalmazó komplett folyamatláncot foglal magában

Hagyományos és additív kombinálása

Lasertec 3D hybrid: additív megoldás porfúvós és hagyományos technológiával egyetlen berendezésben. A Lasertec 3D hybrid és a Lasertec 3D elsősorban a porfúvós felhordóhegesztés területén alkalmazható. Előbbi az additív és a hagyományos megmunkálások előnyeit egyesíti egyetlen berendezésben. A Lasertec 65 3D hybridet az akár ø500 mm×400 mm-es méretű alkatrészek szimultán öttengelyes megmunkálására tervezték, a Lasertec 4600 3D hybrid pedig lehetővé teszi a hatoldalú esztergáló és maró műveletek elvégzését akár ø660 mm×1500 mm-es munkadarabokon. A család kihívást jelentő geometriák kialakítására tervezett gépei rugalmas átállást biztosítanak a fúvókás lézeres felhordóhegesztés és a hagyományos esztergáló/maró műveletek között.

Lasertec 65 3D: tökéletes kiegészítés már telepített gyártóberendezésekhez. A porfúvós technológián alapuló második folyamatlánc része a munkadarabok öttengelyes felhordóhegesztésére és megmunkálóközponttal történő befejezésére alkalmas kompakt Lasertec 65 3D. Ideális kiegészítője a már üzembe helyezett berendezéseknek, és biztosítja a kapacitás optimális kihasználását. A 735 mm×650 mm×560 mm-es mozgási tartománnyal rendelkező berendezés munkatere körülbelül 40%-kal nagyobb, mint a hybrid változaté, az alapterülete viszont 45%-kal kisebb.

A DMG Mori a lézeres felhordóhegesztési folyamatláncát Siemens NX CAD/CAM-technológiájú hibrid NC-programozással, alapanyag-adatbázis alapján készített technológiai paraméterekkel, folyamatfelügyelettel, valamint -dokumentációval teszi teljessé. Egy építési folyamat során lehetőség van különböző alapanyagok kombinálására a két porfúvós folyamatlánc esetében, ami az alkatrészek speciális tulajdonságait kínáló képesség.

Rövidebb ciklusidők szelektív lézeres hegesztéssel funkcionális integráció és könnyű szerkezetek révén
Rövidebb ciklusidők szelektív lézeres hegesztéssel funkcionális integráció és könnyű szerkezetek révén

Lasertec SLM-széria: két folyamatlánc a porágyas additív megmunkálások (SLM – Selective Laser Melting) területén. A Lasertec 30 SLM 2. generációja 300 mm×300 mm×300 mm-es építési térfogattal rendelkezik, és a különleges Stealth-dizájnnak köszönhetően optimális felhasználói kényelmet biztosít, míg az új Lasertec 12 SLM a vékonyfalú alkatrészek nagy pontosságú építésére alkalmas. A berendezés 125 mm×125 mm×200 mm-es építési térfogattal és 35 µm-es fókuszátmérővel jellemezhető. A porágyas technológia számára két folyamatlánc érhető el: egyrészt az additív technológiával előállított munkadarabok a kívánt felületi minőségre alakíthatók egy marógép, például az öttengelyes DMU 50 3. generációjával. Másrészt a Lasertec SLM-berendezések képesek az előzetesen megmunkált bázislapokat és testeket bármiféle beavatkozás nélkül készre munkálni.

A CAM-programozáshoz alkalmazott integrált szoftveres megoldás és a Celos vezérlés nagyszerű kiegészítése a Lasertec SLM-szériának. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi a különböző alkatrészek offline programozását, és a program későbbi átvitelét a berendezésre – bonyolultságtól függetlenül. A hatékony információáramlásnak és a Celos intuitív működésének hála a munkadarabok elő- és utómunkálatai optimálisan végezhetők. Továbbá a Lasertec SLM-sorozat nyílt rendszere lehetővé teszi minden gép- és folyamatparaméter személyre szabását, amibe a szabad alapanyag-választás is beletartozik.

A rugalmas rePlug pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást
A rugalmas rePlug pormodul lehetővé teszi a két órán belüli anyagváltást

A DMG Mori az Intechkel együttműködve fejlesztette ki az Optomet szoftveres megoldását a porágyas technológiák folyamatparamétereinek szabályozásához. Az alkalmazás önszabályozó és tanuló algoritmusok segítségével percek alatt képes előre kiszámolni az SLM-folyamat szükséges paramétereit. Ennek köszönhetően a rétegvastagság szabadon számítható, ami cserébe lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb gyártást. Az Optomet egy alapanyag-adatbázissal is rendelkezik, amelynek segítségével a felhasználó valamennyi gyártó által előállított alapanyagot használhatja anélkül, hogy előre tesztelnie kellene azokat. A nyílt rendszernek köszönhetően ez az adatbázis egyénileg bővíthető a vásárló saját kísérleteivel is. Az Optomet továbbá képes a paraméterek olyan szintű beállítására, hogy a különböző anyagi tulajdonságok, mint például a keménység, a porozitás és a rugalmasság változatható és optimalizálható legyen.

A Lasertec SLM-sorozat egyik kiemelkedő egysége a rePlug rugalmas pormodul, amely lehetővé teszi az alapanyagváltást kevesebb mint két óra alatt. Ezen túlmenően a zárt anyagáramkör biztosítja a magas szintű munkabiztonságot és a folyamat autonómiáját is. Az új, Stealth-formatervezésű gép ergonomikus felépítése is tükrözi a DMG Mori törekvését a folyamatos optimalizációra, hogy egyszerűbbé tegyék a felhasználók munkáját az összes kulcsfontosságú vezérlőelem elérhetővé tételével. Ezzel hosszú távon hatékonyabbá válik a gépen történő munkavégzés.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés