hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Új anyag megnövelt UV-ellenállással siklócsapágyakhoz

Az Igus új, nagy teljesítményű Iglidur J UV műanyaga a napelemes technológia kenésmentes megoldásaihoz nyújt tartós megoldást.

hirdetés

Napjainkban a siklócsapágyak nemcsak egyszerű bepattintható csapágyakként használatosak, hanem egyéb speciális formákban is, például a napelemes rendszerekben. Itt – a többi kültéri megoldáshoz hasonlóan – évekig kell működniük még szélsőséges környezeti körülmények között is. Ehhez hosszú élettartamú gépalkatrészek szükségesek. Mindemellett az olyan csúszócsapágyaknak, amelyeket például naptornyos vagy napvályús naperőművekben, illetve a panelbeállításokhoz szükséges forgótengelyek felszereléséhez használnak, a lehető legalacsonyabb áron kell hozzáférhetőnek lenniük. Az ilyen alkalmazási területekhez az Igus a kopásálló és tartós Iglidur J standard anyag optimalizált és továbbfejlesztett változatát, a nagy teljesítményű Iglidur J UV műanyagot kínálja.

Ez az UV-stabilizált anyag kifejezetten alkalmas a folyamatos, közvetlen napfénynek kitett alkalmazásokhoz. Az Iglidur J UV anyagból készült csúszócsapágyak az anyagban lévő szilárd kenőanyagoknak köszönhetően a fejlesztő többi csúszócsapágyához hasonlóan kenésmentesek, így nem igényelnek karbantartást, illetve nem érzékenyek a porra és a szennyeződésre sem. Ezenkívül az új műanyagnak a hosszú távú működés szempontjából lényeges mechanikus tulajdonságait is továbbfejlesztették. Ezáltal az ügyfél egy olyan anyagot kap, amellyel napelemes rendszere tartósan simán és kenésmentesen működhet.

A napelemes technológia igényeire szabták az új kenésmentes anyagot (forrás: Igus)
A napelemes technológia igényeire szabták az új kenésmentes anyagot (forrás: Igus)

Kimagasló korrózió- és közegállóságuk révén a nedvesség és egyéb környezeti tényezők nem befolyásolják az Iglidur J UV anyagból készült alkatrészek működését. A J UV változat tribológiai jellemzői, mint például a kopás és a súrlódás, az Iglidur J standard anyag tulajdonságaihoz hasonlóak. Az alacsony súrlódási együttható száraz működés közben, illetve a rendkívül ritka akadozó csúszás nagyon fontos a kis sebességű alkalmazásokban, ezért kedvelt az új fajta műanyag a napelemes rendszerekben. Ugyanakkor több mint 1 m/s sebességgel is használható. A tapadási súrlódás mindkét esetben kifejezetten mérsékelt, így nem fordul elő akadozó csúszás. Az anyag először peremmel és anélkül, legfeljebb 20 mm átmérőjű tengelyekhez lesz elérhető. Az Iglidur J UV anyagból készült csapágyak kérésre kaphatók a J-sorozat minden korábbi standard méretében, illetve egyedileg tervezett, speciális kialakításban is.

hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
http://www.baggingmachines.net/product-item-138.html
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés