hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Tovább bővül a moduláris energialánc-rendszer

Az új, görgős lánctagok hatékonyan csökkentik a rezgéseket és a zajt, valamint a meghajtáshoz szükséges energiát.

hirdetés

A tíz és ötven méter közötti elmozdulási hosszoknál leginkább a sikló-csúszó energialáncokat alkalmazzák. Az ilyen jellegű rendszerek igénybevétele azonban egyre nő, hiszen a dinamikai jellemzőkre vonatkozó elvárások, valamint a rendszerekre ható erők folyamatosan intenzívebbé válnak, és ez alól a már meglévő rendszerek sem jelentenek kivételt. Ha például a gépek ciklusfrekvenciáját visszamenőleg megnövelik, és ennek nyomán az energialáncok nagyobb sebességgel mozognak, a sikló rendszerek könnyen elérhetik fizikai teljesítőképességük határait. Ezért bővíti az Igus új, görgős lánctagokkal a már jól ismert moduláris E4.1 energialánc-rendszert. „Az új fejlesztésű görgős lánctagok különálló kialakításúak, ennek következtében a görgő a lánctag közepén helyezkedik el” – foglalja össze az új megoldás jellemzőit Michael Blaß alelnök, az Igus E-chainsystems üzletágának vezetője. – Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az összes lánctag ugyanolyan szögben áll és mozog, emiatt a lánc sokkal halkabban működik.”

Az új megoldás fontos elemei az üreges görgők, amelyek az egymáson való átgördülés közben az új geometria és a felhasznált anyagok miatt lényegesen kisebb rezgést és zajt keltenek. Számos, több éven át tartó teszt során a fejlesztő mérnökeinek sikerült megtalálniuk azt az ideális és biztonságos megoldást, amelynek segítségével akár 6 m/s mozgási sebességű rendszerek is megbízhatóan üzemeltethetők.

Zökkenőmentes átállás a csúszó alkalmazásokról a gördülésre (forrás: Igus)
Zökkenőmentes átállás a csúszó alkalmazásokról a gördülésre (forrás: Igus)

A mozgás közben észlelhető zaj további csillapítása érdekében a görgős lánctagok előtt és után kis terelőlapok helyezkednek el, amelyek segítségével elkerülhetők a lánc felső ágának az alsó ágra való átgördülésekor keletkező intenzív ütések. A görgők nem utólag beszerelhető alkatrészek, hanem helytakarékos módon beépített, szerves részét képezik a lánctagoknak.

Számtalan alkalmazási terület az univerzális moduláris rendszerrel

Az E4.1 rendszer új, görgős lánctagjai leegyszerűsítik az egymáson csúszó rendszerekről a gördülőcsapágyas energialáncokra való átállást, melyeknek köszönhetően csökken a meghajtáshoz szükséges energia is. A megoldás további előnye, hogy a korábban alkalmazott vezetővályúk, belső elválasztó rendszerek és rögzítőkonzolok továbbra is felhasználhatók. A sorozat moduláris kialakításának köszönhetően az alkatrészek kifejezetten széles méret- és típusválasztékban kaphatók. Csatlakozótagokra nincs szükség. A görgős lánctagok a lánc bal és jobb oldalára építhetők, ami megkönnyíti a beszerelést.

Az E4.1 sorozat minden lánctagjának letisztultak a belső kontúrjai, a keresztrudak és a fedelek pedig kissé lekerekítettek, így használat során a kábelek kevésbé kopnak. Az Igus E4.1 energialáncai mindemellett meglehetősen masszív és strapabíró kialakításúak, és kifejezetten nagy terhelések elviselésére tervezték őket. Speciális jellemzőik miatt többféle alkalmazási területen is megbízhatóan megállják a helyüket, legyen szó akár szerszámgyártó csarnokokról vagy kikötői darukról is. Az Isense termékcsalád prediktív karbantartást lehetővé tévő tagjaival a rendszerek működése megbízhatóvá és tervezhetővé válik, és végleg búcsút inthetünk a váratlan gépleállásoknak.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés