hirdetés
hirdetés

Törekedjünk a tökéletesre!

Hatékony megoldások vízsugaras vágással

A vízsugaras vágóberendezések elsősorban az olyan vállalkozások számára ajánlhatók, amelyek nyitottak az új technológiák befogadására, vagy egyszerűen „csak” gyorsan, hatékonyan kívánják a vágási feladatokat ellátni, és nem utolsósorban kedvező költségek mellett szeretnék vállalkozásukat fejleszteni.

hirdetés

A természetben a víz hatásait különböző módon érzékeljük, egyrészről az életünkhöz elengedhetetlen ivóvíz éltető erejeként, de másik végletként a környezetünk lerombolására is képes, iszonyatos energiával bíró közeg pusztításaként. A víz a múltunk, jelenünk és jövőnk meghatározó eleme, energiát termelünk erejével, közlekedünk a segítségével és a víz irányított alkalmazásaival ma már számos területen új technológiákat hozunk létre.

Precíz vágás több ezer barral

Vízsugaras vágóberendezések teljes választéka
Vízsugaras vágóberendezések teljes választéka
A vízsugaras vágásnál a víz nyomását egy hidraulikus pumpa segítségével növelik meg 3800, 4200 vagy akár 6000 barra. Ekkora nyomáson a víz térfogata körülbelül 30 százalékkal csökken. A vágófejben elhelyezett, 0,26 mm átmérőjű fúvókán átáramoltatott víz sebessége rendkívüli módon megnő, elérheti, illetve meghaladhatja a hangsebesség háromszorosát (mintegy 1000-1300 m/s-ot). Az abrazív (koptató) anyag hozzáadása a keverőkamrában történik, ahonnan a szuszpenzió továbbhalad, majd egy 1 mm átmérőjű, nagy keménységű fúvókán keresztül nekiütközik a vágandó anyagnak, és kinetikai energiájának elvesztése révén eróziós, koptató hatást vált ki.

A vízsugaras vágás legfőbb előnye, hogy nincs semmiféle hőhatás a megmunkálandó anyagra, a vágási él mentén nem tapasztalható megedződés, valamint nem lép fel molekulaszerkezet-változás, felkeményedés, tehát az említett jelenségekre egyébként érzékeny fémek, ötvözetek is megmunkálhatók e technológiával. 

A vízsugaras vágás ma már a precíziós gyártófolyamatok közé sorolható. A vízvágó fej mozgatórendszereinek pontossága ±0,5 mm, a vágási hézag 1–1,3 mm. A vízsugaras vágás alapvetően környezetbarát technológia, hiszen kevés hulladék keletkezik, nem kell víz- és (vagy) levegőszennyezéssel számolni, valamint kenőolajat vagy más vegyületet sem igényel.

A berendezések energiaigénye a töredéke a hasonló vastagságú fémek megmunkálására alkalmas plazmavágó vagy lézerberendezésekének. A vízsugaras vágási technológia versenyképessége mellett szól a berendezések alacsony üzemeltetési költségén felül, hogy a beruházás is viszonylag elfogadható anyagi megterhelést ró a későbbi üzemeltetőre.

Számos anyaghoz sokféle iparágban

A vízsugaras vágás sokoldalú felhasználási lehetőségei közül az alábbiakban a legfontosabbakat emeljük ki.

Fémipar: szerszámgyártás, alkatrészek gyártása, félkész és késztermékek előállítása, nagyolás, alakos formák vágása, konfekcionálás.  

Autóipar: szerelőlapok elkészítése, szőnyegek darabolása, ajtóborítások kivágása, lökhárítótartók gyártása.

Építőipar: márvány-, gránit- és járólap-intarzia készítése, üveg-, hangszigetelő és tetőlemezek darabolása.

Egyéb felhasználás: kompozitok, műanyagok, gumik, alumíniumötvözetek, inox- és üvegszálas termékek feldolgozása.

A Magyarországon is elérhető Teen King márkanevű vízsugaras vágóberendezések teljes választékával vágható szénacél 120 mm, acél 110 mm, saválló acél és inox 100 mm, alumínium 130 mm, réz 130 mm, üveg és járólap 50 mm, illetve gumi 100 mm vastagságig.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Törekedjünk a tökéletesre!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés