hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Szerszámbefogók a legnagyobb pontossághoz

Ha egy többtengelyes megmunkálógépen végzünk menetkészítést vagy bármilyen egyéb megmunkálási folyamatot, akkor az előállított termék minőségét nemcsak a forgácsolószerszámunk megfelelősége fogja befolyásolni, hanem a folyamat során használt szerszámbefogó is. 

hirdetés

Cikkünkben bemutatunk egy harmadik generációs családi vállalkozásként működő német szerszámgyártót, amely vállalat úttörője a moduláris szerszámrendszerek előállításának, és vezető a digitális precíziós szerszámok innovációjában. A Wohlhauptert világszerte ismerik precíziós szerszámairól. A cég megmunkálóközpontokhoz gyárt moduláris rendszereket, többek között szerszámbefogókat, kiesztergáló szerszámokat, váltólapkákat, és egyedi igények alapján is készít szerszámokat. A vállalkozást egy kis 40 négyzetméteres műhelyben indította el Emil Wohlhaupter 1929-ben Stuttgartban, és azóta a család folyamatosan a siker útján tudta tartani a céget. A vállalat sikertörténetét a jövőbe mutató gondolkodás és folyamatos innováció válthatta valóra. 1973-ban megalkották a világ első moduláris szerszámrendszerét, a MultiBore-t. 2011-ben a precizitás, a minőség és a hatékonyságnövelés iránti igények nyomán hozták létre az univerzális, nagy sebességű finomkiesztergálást lehetővé tevő befogótokmányt, amely beépített digitális mutatóval rendelkezik. A szerszám 0,4 mm-es készre munkálást tesz lehetővé.

3E Tech: különböző fejátmérőjű szerszámokhoz is alkalmazható (forrás: Hahn+Kolb)
3E Tech: különböző fejátmérőjű szerszámokhoz is alkalmazható (forrás: Hahn+Kolb)

A tavalyi évben a digitális kijelzés egy új szintjére léptek, és 3E Tech fantázianéven kifejlesztettek egy új technológiát, a mikropontosságú beállításra képes eszközt, amelyet nem kell rászerelni a finomkiesztergáló szerszámra. A 3E-technológia megteremtette a lehetőségét, hogy kis fejátmérővel rendelkező vagy egyedileg készített eszközök is felszerelhetők legyenek a digitális pontosságállítás lehetőségével. 2016 második felében az amerikai AMEC, a forgácsolás egyik jeles nyugati képviselője szerzett többségi tulajdont a cégben. A Wohlhaupter termékei kizárólag a Hahn+Kolb kínálatában találhatók meg Magyarországon.

Befogástechnikai alapok

Egy munkamenethez hasonló pontossággal kell megválasztani a szerszámbefogót, mint ahogy magát a forgácsolószerszámot. Előző cikkünkben említettük, hogy a menetkészítés gyakran megnehezíti a szakemberek munkáját, ám a megfelelő szerszámbefogó megválasztása is sokszor kihívás elé állítja a mérnököket és a technológusokat, mivel rengeteg különböző típus létezik a piacon. Ráadásul a folyamatos innovációnak köszönhetően a portfólió egyre bővül. A szerszámbefogókat rugalmas felhasználásuk miatt kezdték el alkalmazni az ipari megmunkálás területén. Elsődleges feladatuk, hogy megteremtsék a kapcsolatot a főorsó kihajtótengelye és a szerszám között. Ennek végkimenetele szempontjából fontos, hogy a legnagyobb alapossággal válasszuk ki mind a forgácsolószerszámot, mind a szerszámbefogót.

A gép főorsójához a leggyakrabban kúpos kialakítással csatlakozik a szerszámbefogó. Ennek oka, hogy ez a geometria biztosítja leginkább a szerszám központosítását az orsó tengelyével. A legnagyobb eltérések az egyes típusok között a kúposság mértékében és a szerszám rögzítésének módjában mutatkoznak. A leggyakoribb kialakítások a Morse-, a 7/24-es, az SK-, a HSK-, a BT-, a CAT-, az NMTB- és az ISO-kúp.

HSK-kúp a Wohlhauptertől
HSK-kúp a Wohlhauptertől

Két módon lehetséges a szerszámok rögzítése a befogóba: erővel, illetve alakkal. Az erővel való rögzítés egyik legelterjedtebb fajtája az ER szorítóhüvelyes rögzítés, de erővel történő rögzítésről beszélünk a zsugorkötéseknél és a hidraulikus befogásoknál is. A rögzítés másik módszere az alakkal történő zárás. Ez a módszer igen egyszerű elv mentén épül fel, a szerszámot egy csavarral rögzítik a befogótesthez (Weldon-rögzítés). A befogás egyik legnagyobb előnye, hogy a rögzített szerszám szinte tökéletesen merev. Ha azonban nagy pontosságra és kiemelkedő folyamatbiztonságra van szükség a gyártás során, akkor a Wohlhaupter finomkiesztergáló szerszámcsalád nyújthat megoldást. A cég két újabb terméke, a PrimeBore és a 3E Tech kijelzőmodul lehetőséget biztosít a legnehezebb gyártási feladatok elvégzésére is.

A precíziós kiesztergálás új dimenziója

A tökéletességre való törekvés hívta életre a Wohlhaupter egyik innovációját, a VarioBore 3E Techet, amely széles körű felhasználást tesz lehetővé a technikusok számára. A moduláris rendszerrel 0,4 mm-es átmérőtől kezdve 152 mm-ig lehetséges a megmunkálás. Az eszköz beállítási pontossága 0,002 mm, és akár 30 000 fordulat/perc sebességre is képes. Minden kiegészítőjével együtt alkalmas a belső hűtés megvalósítására. A külső digitális kijelző egy új technológia, amely igény szerint opcionálisan felszerelhető a szerszámra. A mikrométer pontosságú beállítás a digitális kijelző segítségével lehetséges.

Beépített digitális modul
Beépített digitális modul

A megfelelő közvetlen útmérés növeli a termelékenységet, csökkenti a selejtarányt, és megbízhatóságot nyújt a finommegmunkálás utolsó kritikus szakaszában. Az eszköz a nagy pontosságot igénylő munkadaraboknál fejti ki legjobban az előnyeit. A kijelzőmodul megfelel az IP65-ös szabványnak, és az elemek akár ötezer beállítást is lehetővé tesznek. Jellemzője a mikrométer pontosságú mérethelyesbítés plusz-mínusz irányban és a 0,002 mm-es hozzáállítási pontosság az átmérőben.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés