hirdetés
hirdetés

Interjú

Stabil szolgáltatás a gyorsan változó piaci környezetben

Új piaci szereplő kínálja magas hozzáadott értékű szolgáltatásait a lemezmegmunkáló gépek belföldi értékesítésének területén. A bizalom megelőlegezhető, hiszen a forgácsolószektorban már 20 éve bizonyító Ge-Co szervezte külön cégbe a CNC-lemezmegmunkáló gépek forgalmazásával, automatizálásával és szervizelésével foglalkozó üzletágát. Erről Kutnyánszky Tamás, a cég vezetője beszélt lapunknak.

hirdetés

A lemezmegmunkáló gépek piacán intenzív piaci jelenléttel kíván folyamatosan növekvő árbevételt elérni a budaörsi székhelyű Lamitec Kft., amelynek érdekében számos szervezeti és szolgáltatási fejlesztést hajtott végre a Ge-Co Kft.-ből kiváló divízió. A megnövekedett létszámmal és a fejlett informatikai alapokra helyezett háttérkiszolgálással céljuk, hogy az általuk forgalmazott gépekkel ügyfeleik hatékonyan működjenek, profitot termeljenek, és biztosítani tudják piaci versenyelőnyüket.

GyártásTrend: Mi indokolta a kiválást?

Kutnyánszky Tamás: A elmúlt évek piaci igényekben történő változásai tették szükségessé, hogy létrehozzunk egy olyan vállalatot, amely a forgácsolástechnikai gépeket forgalmazó Ge-Co partnerbázisára támaszkodva kifejezetten a lemezes ügyfélkörre fókuszál. Az elmúlt 5 évben a Ge-Co szárnyai alatt indult be az amerikai Omax, a török Baykal, a szintén török Akyapak és a spanyol GEKA képviselete, ám mostanra önálló cégformát és a korábbinál nagyobb figyelmet igényel a magas műszaki színvonalú berendezések: vízvágó gépek, hengerítők, profilhajlítók és egyéb fémmegmunkáló berendezések értékesítése, automatizálása és szervize.

GyT.: Mi a hozzáadott értéke az új cégnek?

K. T.: A közös múltnak köszönhetően könnyebb volt az új vállalkozás beindítása, de a szinergiák maximális kihasználása mellett szeretnénk kilépni a nagy testvér árnyékából. A széles termékportfólió révén technológiai integrátor szerepet felvállalva komplett megoldásokat – például nagy termelékenységű integrált gyártósorokat, automatizált gyártóegységeket vagy akár komplett cellákat – is meg tudunk valósítani megrendelőinknél. Fontosnak tartjuk ügyfeleink folyamatos tájékoztatását és képzését a lemezmegmunkálás terén, illetve az értékesítésen túlmutató szolgáltatásokkal – többek között fejlett informatikai megoldásokkal, szoftverekkel – a gyártásukat olyan mértékben optimalizálni, amelyek révén maximális hatékonysággal tudnak az általunk forgalmazott gépeken folyamatosan termelni.

Kutnyánszky Tamás, Lamitec Kft. cégvezetője
Kutnyánszky Tamás, Lamitec Kft. cégvezetője

GyT.: A kitűzött célok megvalósításához milyen többlettel rendelkeznek versenytársaikhoz képest?

K. T.: Az üzemeltetés során nagyban számítunk partnereink együttműködésére, arra törekedve, hogy a tőlünk vásárolt gépeket a lehető leghosszabb ideig tudják hibamentesen működtetni. Ehhez minden információt megadunk, mindazonáltal a termelőberendezések olyan nagy igénybevételnek vannak kitéve, hogy időnként előfordulhat meghibásodás. Ügyfeleink nagyon magas színvonalú kiszolgáláshoz szoktak cégcsoportszinten. Ezért fontos, hogy a szervizeseink, akik egy, a termelésből kiesett gép javításához érkeznek, gyorsan és szakszerűen lássák el a feladatukat, és a szükséges tartalék alkatrészek a rendelkezésükre álljanak.

A Lamitec csapatát olyan, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek alkotják, akik korábban szerszámgépek, lemezipari gépek szervizelésével foglalkoztak, vagy technológusként dolgoztak. Emellett szakembereink mögött olyan háttér van, mely profi módon biztosítja a javításhoz szükséges alkatrészeket, és rugalmasan, az ügyfeleinknek leginkább megfelelő időben intézi a javításokat. Így könnyen kezelhetők még a feszült helyzetek is. Szívesen látják szerviztechnikusainkat, így ők is szívesen mennek javítani. Ez a stabilitás a nagy előnyünk.

GyT.: Mit takar ez pontosan?

K. T.: Céljaink elérése érdekében másfélszeresére növeltük a szakembereink létszámát, megemeltük az alkatrész- és fogyóeszköz-készleteinket, így a szervizszolgáltatás gyorsan és hatékonyan meg tudja oldani az esetleges fennakadásokat.

Az ügyfélkapunkon keresztül tudják ügyfeleink megtenni a hibabejelentést, és jelezni a tartalékalkatrész-igényüket. Ennek két előnye is van: a szervizszakember tisztában van a problémával, és már az alkatrésszel érkezik a javítás helyszínére, másrészt a munkavégzés és annak dokumentálása között minimális idő telik el, ami átláthatóságot biztosít, és növeli az ügyfélelégedettséget.

A portálon keresztül minden ügyfél áttekintheti a felhasznált anyagokat, munkalapokat, vissza tudja egy-egy géphez keresni, hogy milyen munkákat végeztünk el rajta, pontosan nyomon követhetők a megrendelések és teljesítések. Rendkívül figyelünk arra, hogy gyorsan és pontosan végezzük el a javításokat, továbbá korrekten és áttekinthetően tájékoztassuk az ügyfeleket a szerviztevékenységünkről.

Létfontosságú, hogy szervizeseink technológiai oldalról is képzettek legyenek, így szükség esetén a megfelelő tanáccsal tudják ellátni ügyfeleinket a meglévő gépek üzemeltetésével kapcsolatban. Sokszor ugyanis az alkalmazott gyártástechnológián múlik, hogy két, hasonló eszközökkel dolgozó versenytárs közül melyik tud hatékonyabban termelni, vagy szélesebb körben lefedni a saját ügyfelei igényét. Azt szeretnénk, hogy aki minket választ, az élvezze ennek előnyét, és a mi tudásunkat a maga hasznára fordíthassa.

GyT.: Milyenigény van jelenleg az automatizációra az üzemekben?

K. T.: Bár a mi ügyfélkörünkben egyelőre nem mutatkozik erre nagy piaci igény, célunk, hogy fel legyünk készülve minden oldalról arra, hogy a nyersanyag beérkezésétől a különböző technológiákkal történő feldolgozáson keresztül egészen a késztermék ellenőrzéséig komplex megoldást nyújtsunk.

A hegesztés mellett ugyanis a lemezmegmunkálás az a terület, ahol zökkenőmentesen megjelenhet az automatizáció. Nem ritka napjainkban az olyan üzem, ahol az élhajlítást robotkiszolgálással valósítják meg. Azok a megoldások, amelyek eddig csak prémiumgyártóknál voltak elérhetőek integrált gyártás, illetve ipar 4.0 keretében kialakított technológiai lépések sorozataként, azok már az alacsonyabb műszaki színvonalat képviselő berendezéseknél is megjelentek, így a kkv-k számára ugyanúgy elérhetők. A Ge-Co elég nagy tapasztalatra tett szert ebben a forgácsolórészlegnél, ezt szeretnénk kihasználni és megjeleníteni a piacon a lemezes ügyfelek számára is. A gyártási minőség és sebesség biztosítása érdekében pedig felvesszük a kínálatba egy prémium lengyel gyártó lézervágó berendezéseit is.

GyT.: Milyen trendek figyelhetők meg jelenleg a szektorban?

K. T.: Folyamatos változásnak lehetünk szemtanúi, változnak a trendek, a piaci szereplők, a piaci verseny intenzitása pedig azt mutatja, hogy a szektor átalakulóban van. Elég tudatosnak kell lenni beruházóként ahhoz, hogy egy vállalat ki tudja választani az ár-érték arányban megfelelőt, mert túlkínálat van a piacon. Ebben fontos szempont, hogy ne pusztán kereskedőtől vásároljon, hanem technológiai integrátortól.

Sós Éva
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés