hirdetés
hirdetés

Gépelemek

SLS-por kopásálló mozgó alkatrészekhez

Mostantól a kifejezetten mozgó alkalmazásokhoz kifejlesztett speciális alkatrészek és prototípusok, akár rendkívül összetett és pontosan megmunkált alakzatok is elkészíthetők a szelektív lézeres 3D-s nyomtatás segítségével.

hirdetés

A 3D-s nyomtatás szédületes tempóban terjed, és a technológiát már régen nem csupán lelkes „barkácsolók” alkalmazzák saját tervezésű, különleges geometriájú alkatrészek előállítására. Ilyen alkatrészeket ma már az iparban is sorozatban használnak. Hogy még több féle termék állhasson a technológia felhasználóinak rendelkezésére, az Igus nemrégiben mutatta be az első SLS-anyagnak számító (azaz a szelektív lézeres szinterezésen alapuló additív gyártási eljárásnak megfelelő) Iglidur I3-PL anyagot. Az FDM- (ömledékrétegezéses) eljáráshoz már régebb óta kapható, optimalizált kopástani jellemzőkkel bíró négyféle szálanyag mellett az új, kopástanilag optimalizált poranyag is hasonlóan kedvező kopási jellemzőkkel bír.

Maximálisan kiállta a próbát

„Közismert tény, hogy a lézeres eljárás a 3D-nyomtatás terén sokkal nagyobb pontosságot tesz lehetővé, mint az FDM-módszer – magyarázza Tom Krause, az Igus felelős termékmenedzsere. – Új anyagunk további előnye, hogy az SLS-eljárással végzett nyomtatásnak köszönhetően az alkatrészek sokkal nagyobb fokú szilárdságot érnek el.” A lézeres szinterezésnél nincs szükség támaszstruktúrákra, mivel a nem tapadó por, amelyet az alkalmazott lézer nem olvaszt fel, funkcionál támaszanyagként. Ennek köszönhetően az alkatrészek kevesebb utánmunkálást igényelnek, és a legyártott elemek azonnal fel is használhatók a rendeltetési helyükön.

Egyértelmű eredményt hozott a kopástani vizsgálat (forrás: Igus)
Egyértelmű eredményt hozott a kopástani vizsgálat (forrás: Igus)

Az Igus tesztlaboratóriumában összehasonlították az új anyagból készült siklócsapágyakat a szelektív lézeres szinterezéshez eddig leggyakrabban használt anyagokból gyártott alkatrészekkel. Mind az alternáló, mind a forgó-, mind az egyenes vonalú mozgás során az új alapanyagú alkatrészek legalább háromszor kopásállóbbnak bizonyultak. A jelenleg zajló béta-fázis során a kopás szempontjából fokozottan igénybe vett alkatrészeket most a cég ügyfeleinek alkalmazásaiban tesztelik, emellett további olyan érdekes alkalmazásokat is keresnek, amelyeknek az optimalizált kopástani jellemzőkkel bíró alkatrészek SLS-nyomtatása is része.

Nyomtatott alkatrészek kérésre

Az is használhatja ezt a technológiát – például prototípusokhoz vagy kisszériás speciális alkatrészekhez –, akinek nincs 3D-nyomtatója: az Igus ugyanis ilyen esetekre 3D-nyomtatási szolgáltatást is kínál az Iglidur I180-PF, Iglidur I180-PF-BL, Iglidur I170-PF és Iglidur J260-PF anyagokhoz. A cég az új, Iglidur I3-PL jelzésű SLS-anyaghoz is tervezi nyomtatási szolgáltatás indítását, ez esetben az ügyfelek hamar, akár 24 órán belül is átvehetik a számukra kinyomtatott és kiszállított alkatrészeket. Az alkatrészek kinyomtatásához mindössze a CAD-modell formájában megadott nyomtatási adatokra van szükség. A szolgáltatás ára és a szállítási határidő az alkatrészek összetettségétől függ.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés