hirdetés
hirdetés

Digitális transzformáció

Rugalmas belépés a digitalizáció világába

Digitalizációs szolgáltatásai folyamatos fejlesztésének köszönhetően a DMG MORI innovatív integrált megoldásokkal támogatja ügyfeleit a jövőorientált gyártásban.

hirdetés

A németországi Pfrontenben megrendezett „Open House” kiállításon a DMG MORI a „Dinamikus kiválóságot” helyezte előtérbe és ismét egyedi, integrált termékmegoldásokat mutatott be. A szerszámgépgyártó cég termék- és szolgáltatásválasztéka magában foglalja a folyamatos fejlesztés alatt álló DMG MORI Connectivityt és a CELOS-t, valamint az olyan szervizmegoldásokat, mint a myDMG MORI és a WERKBLiQ. A kínálatot a Tulip egészíti ki, amely a gyártási folyamatok digitalizálását könnyíti meg. A társaság így az ipari digitalizáció minden területén átfogó szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

Jövőbiztos termelés

A CELOS hat évvel ezelőtti világpremierje óta a DMG MORI számos trendmeghatározó innovációt valósított meg. A CELOS-t ma világszerte több mint 20 ezer DMG MORI szerszámgép vezérlőjén használják, de hasonlóan népszerűek a DMG MORI Planning & Control, a DMG MORI Messenger és a WERKBLiQ platformok is. A hálózatosított értékteremtés lehetőségét a vállalat az ADAMOS-rendszerrel alapozta meg. „A digitális fejlesztések terén globális szempontból is kiváló induló pozícióra tettünk szert” – hangsúlyozta Christian Thönes, a DMG MORI AG igazgatóságának elnöke.

PLC-független telepítések

A szerszámgépgyártás világkiállításán (Exposition Mondiale de la Machine-Outil, EPO) bemutatkozott megoldások szintén hozzájárultak a sikerekhez. A DMG MORI Connectivity ma már nemcsak a gyártó saját szerszámgépeinek biztonságos hálózatosítását támogatja, de a harmadik fél által gyártott berendezésekét is. A CELOS elmúlt hat évben megjelent valamennyi verziójának felhasználói ráadásul már PLC-független frissítéseket is telepíthetnek. A DMG MORI Connectivity az alapfelszereltség részeként minden új DMG MORI szerszámgéphez csatlakoztatható. A megoldás nem csupán a vállalat gépeinek, de a harmadik fél által gyártott berendezéseknek a hálózatosítását is lehetővé teszi a jelenleg használt protokollok (OPC-UA, umati, MQTT és MTconnect) támogatásával. A DMG MORI Connectivity együtt tud működni olyan IoT-platformokkal, amilyen az ADAMOS, a MindSphere vagy a FIELD, valamint a felügyeleti és a távoli elérést biztosító szolgáltatásokkal is.

Digitális értékteremtés

Szintén a tavalyi EMO-n mutatkozott be az új DMG MORI Messenger, amely átfogó felügyeletet kínál a gyártás során használt és a DMG MORI Connectivityvel hálózatba kapcsolt összes – akár harmadik fél által gyártott – gép és berendezés számára. Ugyancsak ezen a rendezvényen találkozhatott a közönség először a myDMG MORI ügyfélportállal, amely a szervizfolyamatok optimalizálásával új mércét állított fel az átlátható, digitális kommunikáció területén. A myDMG MORI felhasználói a portálon keresztül könnyedén frissíthetnek az integrált karbantartó és szervizplatformra, a WERKBLiQ-re is, ezáltal más gyártmányú eszközöket is csatlakoztathatnak, és egyéb prémiumfunkciókat is elérhetnek. Christian Thönes szerint a mechatronikai főtevékenység és a digitális megoldások tökéletes összhangja kiváló alapot kínál a vállalatnak, hogy klasszikus termék- és szolgáltatásellátói szerepét maga mögött hagyva a digitális értékteremtés fontos szereplőjévé váljon. „Egyszerre vagyunk piacvezető szolgáltatók és saját digitális megoldásaink kulcsfelhasználói is” – mondta.

360 fokos kiszolgálás

A DMG MORI digitalizációs szolgáltatásai minden fontos értékteremtő láncot lefednek, és 360°-os kiszolgálást kínálnak az ügyfeleknek. „Egyik erősségünk, hogy mindent a saját gyárainkban tesztelünk, ezáltal biztosítjuk megoldásaink magas színvonalát és méretezhetőségét, egy CELOS alkalmazás piacra dobásától a teljes digitális gyártás megvalósításáig. Ez teljesen egyedi rendszer a szerszámgépiparban, amelyet senki sem képes utánozni” – hangsúlyozta Christian Thönes. A fenti kijelentést alátámasztja az is, hogy a DMG MORI tavaly három újabb startupban is stratégiai részesedést szerzett. Ezek egyike a Tulip, egy lenyűgöző, alkalmazott-központú platform, amely programozói ismeretek nélkül is használható. A bostoni Tulippal kötött együttműködés révén a DMG MORI Digital GmbH az ipari digitalizáció piacának vezető csoportjává vált.

Tulip: a legrövidebb út az üzemi digitalizációhoz

A Tulip nagymértékben felgyorsíthatja a kis- és középvállalkozások digitalizációját. Ahelyett, hogy az üzemi dolgozókat szigorú, felülről lefelé irányuló („top down”) korlátok közé szorítaná, a Tulip egyszerű, kreatív digitális eszközöket biztosít számukra, amelyek programozói ismeretek nélkül is alkalmazhatók.
A platformon a folyamatok minden mozzanata leírható és megjeleníthető, és ahol szükséges, drag & drop módszerrel össze lehet őket kapcsolni a digitális szenzorok, mérőeszközök vagy szerszámgépek kulcsfontosságú adataival. Ezáltal lépésről lépésre kialakítható egy interaktív ütemterv. A Tulip támogatja az alkalmazottak munkáját is, többek között figyelmezteti őket bizonyos feladatok, például mérések vagy tesztek elvégzésére.

Egyedülálló partner a digitalizáció területén

A DMG MORI Digital GmbH partnerként vesz részt a digitalizációval összefüggő szervizfolyamatokban, emellett átfogó támogatást kínál ügyfelei digitalizációs projektjeihez. A vállalat átfogó teljesítménnyel és szolgáltatással kapcsolatos ígéretét ezért „gyártófüggetlenül” fogalmazza meg. Minden az ügyfelek – ipari hálózatosítással kapcsolatos – támogatásáról szól, ami egyrészt a konzultációk révén, másrészt a DMG MORI és egyéb gyártók digitális megoldásainak minősítésén és implementációján keresztül biztosított. A DMG MORI Digital érdeklődéssel várja a piac visszajelzéseit a vevőorientált folyamatok fejlesztése és a közös gépipari IT- és IoT-szakértelem kiépítése érdekében.

(Cikkünk eredetelige a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: DMG Mori/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés