hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Nullpontrendszerek a hatékonyságnövelésért

A befogástechnika és a megfogórendszerek elismert gyártójaként a Schunk folyamatosan nyit új alkalmazási területek felé, és bővíti moduláris rendszerét, legutóbb a közvetlen munkadarab-rögzítéshez, továbbá a kisméretű alkatrészekhez.

hirdetés

A stacionárius munkadarab-befogás területét egyetlen más befogási technika sem forradalmasította úgy, mint a nullpontrendszerek. A rögzítési elv már régóta nem a definiált referenciapontról szól kizárólag, inkább egy hatékonyságnövelő rendszerről van szó problémás megmunkálásoknál, szerelési alkalmazásoknál, kis- és nagyszériás alkatrészgyártásnál.

A modern nullpontrendszerek bizonyítottan meggyorsítják a gyártási folyamatokat (forrás: Schunk)
A modern nullpontrendszerek bizonyítottan meggyorsítják a gyártási folyamatokat (forrás: Schunk)

Új szerszámgép beszerzésekor érdemes alaposan megvizsgálni a nullpontrendszerekben rejlő lehetőségeket, legyen szó akár nagy teljesítményű szerszámgyártásról, teljesen automatizált 24/7 termelésről vagy klasszikus, kisszériás forgácsolásról. A rendszer segítségével komplett paletták, rögzítőeszközök vagy akár behúzógombákkal szerelt munkadarabok pillanatok alatt pozicionálhatók és rögzíthetők a gépben. A tényleges beállítási, előkészítési művelet a megmunkálási főidővel párhuzamosan a gépen kívül történik. Ezáltal csökkentjük a költségeket, növeljük a hatékonyságot, és megszüntetjük a gépbeállítók által előidézhető hibákat a rögzítési folyamatoknál. A nullpontrendszerben rejlő mellékidő-csökkentő lehetőségeket akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha következetes, átfogó koncepcióval rendelkezünk a tervezéstől egészen a munkadarab gyártásáig.

A széles körű modularitás előnyei

A Schunk ennél is továbbmegy: egyesíti a jelenleg elérhető legfejlettebb Vero-S nullpontrendszert számos más munkadarab-rögzítő eszközökkel. A vállalat szakemberei a különböző géptípusokhoz következetesen felépített moduláris programot fejlesztettek ki, amely jelentősen megkönnyíti a megfelelő eszközök kiválasztását. Több mint 500 lehetséges kombinációt foglal magában a program, amely különböző palettákat, tornyokat, pneumatikus és hidraulikus befogóblokkokat, satukat, tokmányokat, mágneseket, továbbá automatizált gépkiszolgáláshoz modulokat tartalmaz. Ezenkívül egyedi rögzítőmegoldásokat is kínál nagy pontosságú készre munkáláshoz vagy különösen igényes befogási feladatokhoz.

A siker kulcsa az egységes csatlakozási felület

A számos kombinációban egyvalami közös: a különböző egységek a Schunk Vero-S nullpontrendszer segítségével csatlakoznak egymáshoz. Egy vagy több rögzítőcsap segítségével a munkadarabok, a paletták, a befogómodulok, a tornyok másodpercek alatt biztosan és pontosan rögzítve vannak a gépasztalra. A stabil és erős befogást a Schunk által kifejlesztett és szabadalmaztatott speciális rögzítőrendszer biztosítja, amelynek köszönhetően a Vero-S nullpontegységet 12 000 N behúzóerő jellemez.

A paletták, a befogómodulok, a munkadarabok másodpercek alatt rögzíthetők a gépasztalra
A paletták, a befogómodulok, a munkadarabok másodpercek alatt rögzíthetők a gépasztalra

Turbófunkció alkalmazásával a behúzóerő 50 000 N-ra növelhető. Ez jótékony hatással van a rendszer merevségére és az egész befogási megoldásra. A Vero-S rendszer még akkor is biztosan tartja a munkadarabot, amikor hatalmas oldalirányú erők ébrednek (például magas munkadarabok megmunkálásánál). A maximális pontosság igényes és nagy teljesítményű forgácsolási feladatoknál is garantált. A tartóerő akár 200 000 N is lehet.

A pozicionálás egy rövid kúpos felület segítségével történik, amely megkönnyíti a behúzócsapok bevezetését a modulba. A rendszer ismétlési pontossága kisebb, mint 0,005 mm. Az élettartam és a megbízhatóság növelése érdekében a modul valamennyi eleme (alaptest, rögzítőcsap stb.) rozsdamentes edzett acélból készül, ezáltal teljesen korrózióálló. Ezen túlmenően az egységek teljesen tömítettek, ennek köszönhetően védettek a forgáccsal és a hűtőfolyadékkal szemben. Az oldalsó és az alsó levegőcsatlakozásoknak köszönhetően a modulok rugalmasan alkalmazhatók különböző beépítési helyzetekben is.

Nagy teljesítményű modulok automatizált gépkiszolgáláshoz
Nagy teljesítményű modulok automatizált gépkiszolgáláshoz

A Schunk nullpontrendszernek a megmunkálás során a stabil rögzítéshez nincs szüksége energiabevitelre, szemben más gyártók által kínált modulokkal. A Vero-S rendszernél a munkadarab nyomásvesztésnél is stabilan rögzítve marad. A modulok nyitásához csupán 6 baros pneumatikus rendszerre van szükség, ezáltal megtakaríthatjuk a drága hidraulikus rendszer költségeit és a körülményes csövezést. A Schunk minden moduljába tisztítólevegő-csatlakozót integrált. Továbbá lehetőségünk van a reteszpozíciók lekérdezésére, ezáltal a rendszer automatizálására.

Mikronullpontmodul

A szakvállalat nullpontmoduljai különböző méretben érhetők el 230 mm-es külső átmérőtől egészen az apró, 49 mm-es átmérőig. Az utóbbi, a Vero-S NSE mikro a piacon kapható legkisebb nullpontegység, amely csupán 12 mm magas. A modulhoz tartozó rögzítőcsap külső átmérője mindössze 10 mm. A belső működési elv megegyezik a Vero-S modulokéval: szabadalmaztatott speciális rögzítőrendszer beépített turbófunkcióval. A behúzóerő 400 N, a tartóerő akár 6000 N. A mikromodul alkalmas egyszerűbb megmunkálásoknál, mérőgépeknél, valamint szerelési feladatoknál paletta- és munkadarab-cseréléshez.

Modulok közvetlen munkadarab-rögzítéshez

A Schunk speciálisan a közvetlen munkadarab-rögzítéshez kifejlesztett egy moduláris rendszert, amelynek segítségével egyedi munkadarabok és kis szériák gyártásakor is növelhetjük a hatékonyságot. A moduláris rendszer használatával formalapok, különböző munkadarabok pár másodperc alatt, közvetlenül és feszültségmentesen rögzíthetők a gépasztalra anélkül, hogy további befogóberendezéseket alkalmaznánk. Ezáltal a gép munkatere maximálisan kihasználható, és csökken az ütközésveszély.

A kúpos csatlakozási felület optimális központosítást nyújt
A kúpos csatlakozási felület optimális központosítást nyújt

A moduláris program magában foglalja a Vero-S WDB alaplapokat, a Vero-S WDN nullpontmodulokat, valamint a szabadon kombinálható Vero-S WDS raszterlapokat. A feszültségmentes rögzítéshez kifejlesztettek egy nagy teljesítményű, fokozatmentesen állítható hidraulikus Vero-S WDA kiegyenlítőegységet. A játékmentes kúpos csatlakozási felületek teszik lehetővé a rendszer kiváló ismétlési pontosságát, amely kisebb, mint 0,005 mm.

(forrás: Schunk/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés