Cérnametélt

Más tészta

Automata csomagoló sérülékeny élelmiszer logisztikájához

A termékei területén piacvezető, de legalább is meghatározó pozícióval bíró, magyar magántulajdonban lévő Gyermelyi Vállalatcsoport kifogástalan technológiájáról az elmúlt években átépített és európai léptékben is a legkorszerűbbek közé tartozó gyártóbázis gondoskodik. A 2006-ban átadott új tésztagyárban jelenleg négy korszerű, Pavan és Bühler típusú, számítógépes vezérlésű gyártósoron készül a napi 150 tonna tészta.

hirdetés

A tésztaipari liszt egy automata lisztkeverő üzemből, csővezetéken keresztül érkezik közvetlenül a tésztagyártó sorokra, ennek köszönhetően teljes mértékben biztosított az egyenletes minőség. A tojáslé tekintetében is hasonló a helyzet: a 2009-ben megépített tojástörő üzemből, hűtött tárolást követően, frissen feltörve, csővezetéken keresztül érkezik a gyártóvonalakra. A modern tésztagyártó gépekről kikerülő tésztát automata csomagolóberendezések csomagolják, majd vezérelt transzferkocsik tárolják be a 6200 raklap befogadóképességű, szintén automata magasraktárba.

Nem bírta a gyűrődést

A Bosch Rexroth Kft. munkatársai tavaly tavasszal kaptak megbízást egy automata csomagolórendszer kiépítésére. Az új megoldás gondolata már korábban megfogalmazódott a tésztagyár gyártásért felelős vezetőiben, mivel az egyik nyolctojásos ismert és népszerű tésztafajta, a cérnácskának nevezett levestészta fejlesztés előtti csomagolása, kartonozása több megoldásra váró problémát is felvetett. A termék jellegéből adódóan az rendkívül sérülékeny, így a hagyományos vákuumfejes csomagolási módszer ez esetben nem volt alkalmazható, ezért kartonozása kézzel történt.

A Rexroth VarioFlow pályarendszerrel a 3D-s nyomvonalak könnyen megvalósíthatók
A Rexroth VarioFlow pályarendszerrel a 3D-s nyomvonalak könnyen megvalósíthatók

A kézi kartonozás amellett, hogy jelentős emberi erőforrásokat kötött le, alkalmanként a termék bizonyos fokú töredezettségéhez vezetett. A töredezés nem minőségi, hanem elsősorban esztétikai negatív visszajelzést váltott ki, mivel függőleges helyzetben a boltok polcain nem kellően tűntek töltöttnek az egyébként garantált 250 gramm nettó tömegű zacskók. A beruházással így kettős célt kívánt a Gyermelyi Tésztagyár elérni: egyrészt az emberi erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodást és a rugalmasabb munkaszervezést, másrészt a cérnácska termék kíméletes kartonozását, hogy minőségen túli igazi erősségét, azaz alakját, formáját, ezáltal házias jellegét maradéktalanul megőrizve, egy esztétikailag is minden igénynek megfelelő csomagolásban kerülhessen a boltok polcaira.

By-pass rendszerű pályakialakítás

A megoldást egy by-pass rendszerűen kialakított elkerülő pályaszakasz, valamint egy különálló, mobil félautomata csomagolóberendezés kiépítése jelentette, amelynek köszönhetően lehetővé vált a cérnácska függőleges rendszerű csomagolása. A rendszer komplett tervezését és kiépítését fővállalkozóként a Bosch Rexroth Kft. végezte el 2010 második felében, együttműködve az élelmiszer- és csomagolóipar területein kiemelt gépépítő partnerével, az XXL Mechanika Kft.-vel.

A rendszer kialakítása során figyelembe kellett venni, hogy az adott terméket csak a gyártás egy kisebb részében, nem folyamatosan állítják elő, ezért biztosítani kellett a fősorhoz való maximális hozzáférhetőséget, valamint a csomagoló gépegység mobil kialakítását, amelynek köszönhetően az egység használaton kívül bármikor félretolhatóvá vált. A hozzáférés érdekében a géptervező kollégáknak a pályarendszer nyomvonalát kellett megfelelően megválasztani, ugyanakkor tekintettel lenni arra is, hogy az a lehető legkisebb helyigényű legyen.

A szükséges layoutot egy vízszintes és függőleges íveket egyaránt tartalmazó, azaz 3D-s nyomvonalat lehetővé tevő pályarendszerrel, a Bosch Rexroth gyártmányú VarioFlow pályarendszerrel lehetett tökéletesen megvalósítani. A VarioFlow termékcsaládon belül a zacskók mérete miatt elsősorban a 160 mm szélességű VFS160-ra esett a választás. A pálya Rexroth frekvenciaváltós (IndraDrive FC) hajtású, ezáltal jól szabályozható a pályasebesség és az indítási, valamint leállási rámpa.

Megoldás a függőleges elhelyezés

A pályáról a tésztazacskók a dobozolóegységbe kerülnek át
A pályáról a tésztazacskók a dobozolóegységbe kerülnek át
A konvejor első szakasza a fősorról hozza ki a tésztazacskókat, ha a fősor vezérlése átkapcsol a by-pass ágra. A fősoron két párhuzamos pályán közlekednek a termékek, ennek megfelelően a kiépített szállítópálya is duplikált rendszerű. Ezt követően a zacskók egy 30°-os meredek részen 2 méter fölötti szakaszra jutnak fel, ennek biztosításához a VarioFlow pálya szegmenseit jó tapadású feltéttel felszerelten építették be, elkerülendő a fóliazacskók visszacsúszását. A 2 méter feletti szakaszon való utaztatásnak köszönhetően a pálya alatt lehetővé vált a fősorhoz való hozzáférés.

A csomagoló gépegység előtt a pálya visszasüllyed 900 mm körüli magasságra, ahol a félautomata csomagolóberendezés is elhelyezésre került. Az egység előtt a zacskók pályáról való letolását egy kettős löketű pneumatikus egység végzi. A csomagolóberendezésben lévő kartondobozba négy szintre, szintenként öt zacskó, azaz összesen húsz termék kerül. A szinteken egyszerre öt zacskót egy megvezetett pneumatikus henger juttat be a dobozba, majd egy elektromos hajtású, függőleges beépítésű golyósorsós egység segítségével valósul meg a szintváltás.

A teletöltést követően egy pneumatikus hajtású karos mechanizmus elforgatja a dobozt 90°-kal, felállítja azt, majd megtörténik a dolgozó általi leragasztás, a doboz lezárása. Forgatás közben a doboz megfogását, azaz elmozdulás elleni védelmét a Rexroth kompakt pneumatikus hengerei biztosítják. A kész dobozt egy X-Z típusú, easy-to-combine elvű, vákuumfejes pneumatikus átrakó juttatja vissza a fősorra. A dobozokban az elvárásoknak megfelelően a tésztazacskók függőlegesen, egymást nem szétnyomva helyezkednek el. A rendszer működése így teljes mértékben megfelel a követelményeknek, és percenként hatvan zacskó csomagolását teszi lehetővé, teljesítve ezáltal az elvárt ütemszámot is.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[91151] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés