Fiber- és cross-flow lézervágó gépek

Kiszolgálás a gépeladáson túl is

A PMT Szerszámgép Kereskedelmi és Szerviz Kft. modern lemezmegmunkálási és alakítástechnológiai eljárásokkal, többek között lézervágó gépekkel járul hozzá a vállalkozások jobb eredményeihez. 

hirdetés

A PMT a világ vezető gyártóinak gépeit forgalmazza, és minden feladatot átvállal ügyfeleitől egészen addig, amíg a gépet elkezdik használni – szállítás, bemozgatás, üzembe helyezés, a kezelés betanítása. Idén újabb mérföldkőhöz érkezett a cég azzal, hogy a Mitsubishi Electric képviselője lett. „Hatalmas megtiszteltetés a világ egyik legnagyobb gyáróriása, a Mitsubishi Electric által gyártott lézervágó gépek képviselőjének lenni Magyarországon. Büszkeség, de egyben óriási felelősség is ekkora céget képviselni. Gondoljunk csak bele, a számok önmagukért beszélnek: nyolcezer szabadalmi bejelentés évente, 12 ezer lézerrendszer, 139 ezer alkalmazott, 35 milliárd eurós éves értékesítés, több mint 95 éves megbízható technológia, Európában túl a háromszáz eladott gépen – nyilatkozta a PMT ügyvezetője, Somodi Viktor. – A lézertechnológiát tekintve fiber- és cross-flow lézervágó gépek is megtalálhatók a portfólióban, a minél szélesebb kiszolgálás érdekében. Az idei Mach-Tech kiállításra egy cross-flow típusú lézervágó gépet hozunk, amelyet természetesen működés közben tekinthetnek meg a látogatók.”

Mitsubishi lézervágó gép
Mitsubishi lézervágó gép

A Mitsubishi lézerekről általánosságban:

* Óriási tapasztalat: 1977-től kezdődően gyártanak és értékesítenek lézervágó gépeket.
* A legjobb minőség garanciája: az összes lézervágó gépet és az alkatrészeket is Japánban gyártják, saját üzemeikben, beszállítók nélkül.
* Folyamatosan fejlesztenek, új fejlesztést csak tökéletes üzembiztonság esetén értékesítenek.
* Óriási alkatrészellátó és szervizközpont Németországban 167 ezerféle raktáron lévő alkatrésszel, akár 24 órás kiszállítással.
* 35 évig vállalnak pótalkatrész-ellátást.
* Vonalkód-leolvasó rendszerrel ellátott gépek – nagy hatékonyság, a rajzokat a kezelő csak beolvassa, és indulhat a vágás.
* Mobiltelefonra is optimalizálható, webalapú gyártásellenőrző és -támogató rendszer.
* Éjszakai takarékos üzemmód – 24 órás gyártást tesz lehetővé, kicsit lassabb működés, csendes, zajcsökkentett üzemmód.
* Kiváló, az előírásoknál tisztább levegőt kibocsátó elszívó-szűrő rendszer – csarnokfűtésre is használható.
* Bármelyik CAD/CAM szoftverrel működnek.

Megbízhatóság, gazdaságosság, termelékenység, pontosság
Megbízhatóság, gazdaságosság, termelékenység, pontosság

Közös tulajdonságok a kétfajta gépnél

A fiber- és cross-flow lézergépek számtalan közös tulajdonságot mutatnak. A lézerfej törésvédett, elektromágnesesen van rögzítve, így a gép azonnal rögzíti, hogy hol történt a hiba, és a kezelőnek csak a fej középpontba való visszaállítását kell elvégeznie. A törésvédelmet szolgálja, hogy a kis méretű – billenésre képes – kivágott részt kikerüli a fej, ha gyorsjáratban kellene átmenni felette.

A hőmérséklet-korrekció azt jelenti, hogy ha változik a gép környezetének hőmérséklete, az az abból eredő méretváltozásokat beszámítja. A fúvóka kis távolságban mozog az anyag felett vágáskor, így nem sok gáz szökik el, közel 3 százalékos a megtakarítás. Az asztalra helyezett lemezt nem kell pozicionálni, a gép megtalálja a széleket. Az F-Cut vágás jelentősége, hogy a fej nem áll meg a vágás kezdeténél és a kontúr végén.

A lyukasztás ideje nagyon rövid még vastagabb lemezeknél is. Automatikus lemezadagoló és -szortírozó rendszer áll rendelkezésre külön-külön és együtt is.

Cross-flow-jellegzetességek

A Mitsubishi cross-flow lézervágó gép tulajdonságai közé tartozik, hogy megbízható, gazdaságos, nagy termelékenységű és pontosságú lézervágó gép. Tökéletes megoldás a gyors ütemben változó termelési szféra kihívásaira. A világon egyedülálló, számos előnnyel rendelkező, szabadalmaztatott cross-flow CO₂-lézergerjesztési rendszert tartalmaz. A lényege, hogy a gerjesztés nem hosszirányú, hanem forgó. A cross-flow rezonátor a megszokotthoz képes sokkal kevesebb alkatrészt tartalmaz (üvegcsövek, tükrök, nincsen turbina stb.). Akár 77%-kal alacsonyabb a karbantartási költség, mint a hagyományos CO₂-lézerrezonátorok esetén.

A terítékkezeléssel nyersanyagot, ezzel pénzt lehet megtakarítani
A terítékkezeléssel nyersanyagot, ezzel pénzt lehet megtakarítani

A szabadalmaztatott lézersugár-irányításnak köszönhetően hosszú sugárút esetén (5-6 m) teljesen párhuzamos a sugár, így sokkal jobb a vágási minőség. 8%-os sugárenergia-kihasználás valósítható meg a speciális tükrökkel (ez az érték általában 5-6%). Alacsony a gázfogyasztás, a gázzáró rezonátor révén a lézergázt nem folyamatosan, hanem naponta csak egyszer kell cserélni. Nem emeli a fejet azon a szakaszon, ahol nem vág, mint a többi CO₂-lézer, hanem kioltja a sugarat. Tükröző anyagot (pl. réz) is tud vágni, mivel a rendszerbe építettek egy szabadalmaztatott, nagy sebességű teljesítményérzékelőt, amely ezt lehetővé teszi („arany doboz”).

Eco módban 90%-kal csökkentett a felvett teljesítmény arra az időre, ha a kezelőnek el kell mennie rövidebb időre. Ezután 60 s-on belül feláll a rendszer (hagyományos CO₂-lézernél ez 15-20 perc). Kevésbé érzékeny az üzemben lévő porra és egyéb szennyeződésekre, mostohább körülmények között is jól és pontosan működik. Nagyon megbízható, pontos vágások, kiváló felületminőség, határozott élek, sorjamentes vágás jellemzi. Rosszabb anyagminőségeket is jól vág.

A termelékenységet növelő szoftverek

Mi a közös a NASA és a PMT felhasználói között? Mindannyian a SigmaTek System rendszerét használják. A Mitsubishi lézervágó gépeit a PMT a SigmaTek System szoftvereivel együtt adja át a megrendelőknek. A SigmaTek System szoftverei lehetővé teszik a mérnökök számára a rugalmas és könnyű lemezalkatrész-kezelést. Az egyes szoftverek a lemezalakítás különböző területein (lézervágás, plazmavágás, vízvágás, kivágás-lyukasztás, élhajlítás, csővágás) használhatók. Az ipar 4.0-hoz alkalmazkodva a szoftverek képesek az egymás közötti kommunikációra. A programok támogatják a legismertebb 2D/3D formátumokat.

Ütközésvizsgálattal elkerülhetők az ütközések a szerszámgépen
Ütközésvizsgálattal elkerülhetők az ütközések a szerszámgépen

SigmaNest
 A SigmaNest a világ egyik vezető terítékkezelő szoftvere. Nagy hatékonysággal lehet kezelni az általános és a szabad geometriájú alkatrészeket is, amivel rengeteg nyersanyagot, ezáltal pénzt spórol meg a vállalkozás. A program nemcsak 2D-s rajzokat, hanem 3D-s fájlformátumokat is kezel.

A szoftver alkalmas a lézer-, a plazma-, a vízvágó, illetve a stancológépek terítékkezelésére. A különböző modulok segítségével képes pár kattintással közvetlen ajánlatot adni a gyártandó termékről. A maradéklemez kezelésével csökkenthető a felesleges hulladékok mennyisége, további költségeket megtakarítva.

A szoftver a világon egyedülálló módon használ automatikus microjoin-funkciót. Ilyenkor az asztal rácsozását és az alkatrész tömegközéppontját figyelembe véve egy microjoin (mikrogát) megakadályozza, hogy az alkatrész kiessen a vágandó lemezből.

SigmaBend
A lemezalkatrész kivágása után a SigmaBend offline hajlítószoftverével le tudjuk programozni a kívánt munkadarab hajlítását. A program 3D-s környezetben végzi a hajlítási lépések szimulálását. A saját szerszámadatbázisból kiválasztja az optimális geometriát és szerszámelrendezést. Ütközésvizsgálattal elkerülhetők az ütközések a szerszámgépen.

A SigmaNest és a SigmaBend közötti kommunikációra jó példa, hogy az éppen hajlítandó alkatrésznél az előre eltervezett szerszám helyett más szerszámgeometriát kell alkalmazni, és az ebből bekövetkező terítékméret-változást automatikusan felajánlja a nestingprogram.

Összeszerelt termékek esetén nincs szükség a különböző lemezalkatrészek szétválogatására. A SigmaBenddel egyszerűen a kívánt munkadarabra kattintva külön-külön le tudjuk programozni az adott tétel hajlítását.

www.pmtgep.hu

(forrás: PMT/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés