hirdetés
hirdetés

Ipari újdonságok

Két technológia a jövőből

Az alábbiakban két, jövőbe mutató technológián alapuló berendezést mutatunk be, amely immáron Magyarországon is elérhető. Az egyik egy kis méretű, de annál nagyobb hatásfokú szemcseszóró. A másik egy speciális felületmegmunkáló gép, amelyet közvetlen benzines befecskendezésű rendszerek gyártásánál használnak.

hirdetés

Az emissziós botrány és az ebből adódó híresztelések jelentős hatással voltak a dízelmotoros autók eladási statisztikáira. 2017-ben a dízelmotorok értékesítése még meghaladta Európában a benzinüzemű járművekét, ugyanakkor a botrány kirobbanását követően olyan nagy európai autógyártó országok, mint például Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, jelentősen csökkentették a gázolajüzemű motorok gyártását. 

A kutatás-fejlesztési szektor elkezdett jobban fókuszálni a „hibridizáció” felé, ami azt jelenti, hogy az autó teljesítményét két motor együttes munkája határozza meg: egy kis hengerűrtartalmú, közvetlen befecskendezéses belső égésű motor és egy villanymotor. És itt jön a képbe a GDI-technológia (GDI = Gasoline Direct Injection, közvetlen benzines befecskendezésű rendszerek) fejlesztése.

Közvetlen benzines befecskendezésű rendszereket fejlesztenek
Közvetlen benzines befecskendezésű rendszereket fejlesztenek

Precíziós munka

Az ACEA (European Automobile Manufacturers Association) szerint a dízel hanyatlását ellensúlyozta a benzinmotorok eladási számának növekedése, mert álláspontjuk szerint nagy részben nem hibrideket vagy teljesen elektromos hajtású autókat, hanem kis hengerűrtartalmú benzines járműveket vásárolnak az emberek. Ezért az autógyártó vállalatok fő feladatai közé került a GDI-technológia finomítása.

A német Extrude Hone GmbH a GDI-rendszerek felületmegmunkálása révén veszi ki a részét a fejlesztésből. A vállalat az ECM- (elektrokémiai maratás) és a Microflow-technológiát évek óta sikeresen alkalmazza dízel rendszerek gyártása során is. A folyamatban az üzemi nyomás – a motor típusától függően – nagymértékben változhat (350–2700 bar). Ezért magas minőségű alkatrészekre van szükség (pl. megfelelő felületi érdességű hengerfal, common rail), amelyek nagyobb teljesítményt és jobb üzemeltetési és emissziós tulajdonságokat biztosítanak a motornak.

Az injektorok finisheléséhez Microflow AFM- (abrazív áramlásos megmunkálás) technológiát használnak annak érdekében, hogy növeljék az alkatrész felületének áramlási karakterisztikáját, ezáltal hozva létre jobb szórási képet. ±0,5–1% tűréscsökkentés 15-20%-os, ±1–2% pedig már 50%-os hatásfok-növekedést is eredményezhet.

Nagynyomású elosztócsöveknél (rails) pedig ECM-et használnak éllekerekítésre annak érdekében, hogy kiküszöböljék az esetleges mikrorepedéseket és az ebből adódó meghibásodásokat, teljesítményveszteséget. A szivattyúházakban is elektrokémiai maratással dolgoznak, hogy 100 százalékos tisztaságot érjenek el, illetve egyidejűleg csökkentsék a törés valószínűségét.

A THM 300/1-es modell kis helyigényű, így kiválóan alkalmazható bármilyen feladatra
A THM 300/1-es modell kis helyigényű, így kiválóan alkalmazható bármilyen feladatra

Egyenletes minőség

A másik berendezés, amelyet figyelmükbe ajánlunk, a Walther Trowal GmbH legújabb, kompakt kivitelű THM 300/1 szemcseszórója. A gépet 2019 júniusában Düsseldorfban mutatták be, és kifejezetten kis méretű, vékony falú öntvények megmunkálására fejlesztették ki. 

A THM a Walther Trowal folyamatos üzemű szemcseszórócsaládja. Olyan univerzálisan alkalmazható berendezés, melynek segítségével tömegcikkek, bonyolult geometriájú vagy épp sérülékeny darabok esetében is optimális felületmegmunkálást érhetnek el. A THM kiválóan alkalmas hagyományos, szakaszos működtetésű, valamint függesztékes és acélsodronyos gépek kiváltására is.

A THM folyamatos üzemű hevederes szemcseszóró berendezés saját ipari szegmensének meghatározó szereplője. Világszerte működnek THM-berendezések: a legújabb 300/1 kis méretű szemcseszórótól a nagyobb kivitelű 900/4/E típusig.

A THM-sorozat legújabb darabja készülhet alumíniumból vagy cinkből (befoglalóméret: 20–150 mm). A THM 300/1-es modell kis helyigényű (1,4×2,7 m), így kiválóan alkalmazható bármilyen feladatra. Használata során megtartja a nagyobb kivitelű, folyamatos üzemű szemcseszórók előnyeit. A szabadalmaztatott továbbító rendszernek köszönhetően a megmunkálandó darabok egyenletesen, spirális mozgásban haladnak végig a berendezésben, homogén felületi minőséget eredményezve.

Könnyű kezelhetőség

Az új modell megkönnyíti a meglévő gyártósorokba való integrálást, illetve optimális azoknak a vállalkozásoknak, amelyek költséghatékonyan szeretnék beépíteni kis munkadarabok minőségi felületmegmunkálását a gyártási folyamataikba. A THM 300/1-et a forradalmian új, WTY hajlított turbinalapátokkal szállítják a hatékonyság és az élettartam növelése érdekében. A beépített vezérlőegység pedig állandó folyamat-ellenőrzést, illetve stabil üzemeltetést biztosít a berendezésnek. 

A THM szemcseszóró berendezések főbb jellemzője az egyszerű kezelhetőség és integrálhatóság, a kiemelkedően egyenletes szórt felület, valamint a speciális továbbító rendszer sérülésmentes felületmegmunkálása. Emellett széles körű alkalmazhatóság (kis méretű tömegcikkektől a bonyolult geometriájú nagy munkadarabokig) jellemzi, illetve a turbinák és a szórandó darabok közötti kis távolság optimális energiakihasználást tesz lehetővé.

A cikkben említett Extrude Hone és Walther Trowal cégek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Felületkémia Kft. A vállalat vezető szerepet tölt be az ipari felületkezelés hazai piacán. Fő profilja a különböző speciális felületmegmunkáló technológiák tervezése és működtetése, amelyekhez minden szükséges műszaki támogatást, segédanyagot és berendezést biztosítanak.

 

(forrás: Felületkémia)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés