hirdetés
hirdetés

CLX 450 TC világpremier

Jövőbiztos belépés a készre munkálás világába

Az új, compactMASTER maró-eszterga főorsóval felszerelt CLX 450 TC-vel a DMG MORI az univerzális esztergálás egyre növekvő igényeire kíván válaszolni.

hirdetés

A DMG MORI univerzális szerszámgépei számos CNC-művelet elengedhetetlen részét képezik, immár hosszú évtizedek óta. Az új CLX 450 TC-vel pedig a szerszámgépgyártó ismét sikerrel járt az univerzális esztergálás újraértelmezésében. A kisebb mennyiségek és nagyobb alkatrész-változatosság szükségével növekvő gyártási igények kielégítése érdekében a DMG MORI a CLX TC-vel egy új sorozatot hoz létre, amely a hagyományos szerszámtárat egy compactMASTER maró-eszterga főorsóval felszerelt B tengellyel helyettesíti. A gépben egy szerszámtárral ellátott automata szerszámváltó, a szokásos nagy teljesítményű főorsó és egy szegnyereg vagy opcionálisan egy ellenorsó kapott helyet. Ez a világpremier tehát tökéletes belépést kínál a hatoldalas készre munkálás világába.

A CLX 450 TC a tökéletes belépő a hatoldalas készre munkálás világába
A CLX 450 TC a tökéletes belépő a hatoldalas készre munkálás világába

Nagyobb technológiai integráció

„Az elmúlt néhány év egyértelműen bizonyította, hogy a maró-esztergákra egyre nagyobb igény mutatkozik” – mondta el Harry Junger, a GILDEMEISTER Drehmaschinen ügyvezető igazgatója a piaci fejleményekkel kapcsolatban. Az alkatrészek komplexitása folyamatosan növekszik, emellett pedig továbbra is prioritást élvez a beállítási idők csökkentése, tette hozzá. „Szerszámgépgyártóként erre nagyobb technológiai integrációval válaszolunk, amit a CLX 450 TC világpremierje is tökéletesen demonstrál.”
Az új CLX 450 TC központi eleme a compactMASTER maró-eszterga főorsóval felszerelt B tengely. Az Y tengelynek köszönhetően még az alapfelszereltséggel is biztosított az excenteres megmunkálás, az akár 60 – standardként 30 – férőhelyes szerszámtár pedig számos különböző alkatrész gyártását teszi lehetővé, folyamatközi szerszámbeállítások nélkül. A szerszámok természetesen a megmunkálással egy időben be- és kipakolhatók, ami még tovább csökkenti a beállítási időket.

A B tengelyes gépkoncepció
A B tengelyes gépkoncepció

„A B tengelyes gépkoncepció mindössze egy-egy szerszámot igényel a fő- és ellenorsóhoz” – magyarázza el Harry Junger. Majd hozzáteszi, hogy a többszerszámos kialakítás és testvérszerszámok használata is lehetséges, így semmi nem állhat a rugalmas automatizáció és felügyelet nélküli műszakok útjába. A compactMASTER főorsó hasonló előnyöket kínál CNC-maráshoz: mindössze egy szerszám áll rendelkezésre a sugár- és tengelyirányú maráshoz, nincs szükség speciális szögfejre, és még komplex megmunkálásokra is lehetőség nyílik a standard szerszámokkal.

A CLX 450 TC főbb jellemzői
  • Maximális munkatér-kihasználtság a compactMASTER főorsónak köszönhetően
  • 30 férőhelyes (opcionálisan 60) szerszámtár a maximális rugalmasság érdekében
  • A B tengely 0,001°-os felbontásának hála, nincs szükség szögmérőre
  • Minimális beállítási és állóidők a többszerszámos kialakításnak és testvérszerszámoknak köszönhetően
  • Y tengely az excenteres esztergáláshoz és maráshoz, az alapfelszereltség részeként

CLX 450 TC: termelékeny megmunkálás
CLX 450 TC: termelékeny megmunkálás

Kiváló ár-érték arány

Harry Junger szerint a B tengely a folyamatstabilitás szempontjából is előnyös: „Lehetővé válik a munkadarab szerszámgépben történő átfogó mérése. A főorsó felett, a munkatéren kívül egy integrált szerszámbemérő eszköz is található.” Mindennek köszönhetően az ütközések kockázata is elenyésző. Az 1100 mm-es esztergálható hossz és a 400 mm-es átmérő mindemellett számos különböző alkatrész megmunkálásának teret ad.

Vezérlés tekintetében a CLX 450 TC a felhasználóbarát SIEMENS 840D solutionline-nal és egy 19 hüvelykes érintőpanellel van ellátva. A DMG MORI CNC-megmunkáláshoz kínált exkluzív technológiai ciklusai akár 60 százalékkal is gyorsíthatják a kezelést, ellenőrzést és programozást. „A technológiai know-how bele van építve a programba, a párbeszédvezérelt programozás pedig minimálisra csökkenti a lehetséges hibákat” – teszi hozzá Harry Junger. Meg van győződve arról, hogy a CLX 450 TC egy jövőbiztos, átfogó megoldáscsomag: „Ez a maró-eszterga egyesít mindent, amire az ártudatos felhasználóknak szükségük lehet az elkövetkező évtizedben.”

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend márciusi lapszámában jelent meg.

(forrás: DMG Mori/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés