hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Hidraulikatömlők biztonságos vezetése szűk helyen

A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló új E2-es lánc jóvoltából már a legkisebb és legszűkebb helyeken is el lehet vezetni a szükséges energiát vagy közeget.

hirdetés

A különleges kihívások különleges megoldásokat követelnek meg. Igaz ez az építőiparban használt gépeknél, mint például a mobil daruknál vagy a betonszivattyúknál is. A hidraulikatömlők biztonságos vezetése ezeknél különösen fontos, mert a gépeknek megszakítás nélkül, problémamentesen kell üzemelniük még nagy mechanikai igénybevételnek és szélsőséges időjárásnak kitéve is. Az Igus hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánca hatékony védelmet nyújt a benne futó vezetékeknek. Nemcsak a belső kábeleket kíméli, hanem az előre meghatározott minimális hajlítási sugárnak köszönhetően megakadályozza a tömlők megtörését is.

Megbízható technológia nehézgépekhez is

Ha a tömlők vezetésére szolgáló belső tér növeléséről van szó, az Igus régóta alkalmazza a „megnövelt belterű” energialáncokat. Az E2/000-sorozatnál és az E4.1-, illetve E4.1L-rendszernél a normál keresztelemeken kívül magasított keresztelemek is használhatók, amelyek elegendő tartóerővel bírnak nagyobb átmérőjű tömlők vezetéséhez. A forradalmian új megoldással egyetlen, közös csatornában futnak az energia- és a közegszállító vezetékek. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc megalkotása során a mobil daruk és a betonszivattyúk támasztólábain használt szűk helyeken való alkalmazhatóság volt az egyik fő szempont. Az egy darabból álló, merev, magasított keresztelem, valamint a strapabíró csap-furat kötés miatt még alátámasztás nélküli nagyobb hosszaknál is megbízható vezetés biztosítható. A magasított keresztelemeket fröccsöntéssel közvetlenül az oldalsó lánctagra rögzítették, így optimális vezetést és stabilitást nyújtanak a láncban futó tömlőknek.

Biztonságosan megférnek egymás mellett a kábelek és a két hidraulikatömlő (forrás: Igus)
Biztonságosan megférnek egymás mellett a kábelek és a két hidraulikatömlő (forrás: Igus)

A láncban akkora hely van, hogy biztonságosan egymás fölé lehet helyezni két tömlőt. Mivel az energiatovábbító kábelek és a hidraulikus tömlők egyetlen közös csatornában futnak, az egész rendszer sokkal kisebb helyet foglal el. A hidraulikus csöveket vezető lánc külső szélessége mindössze 41,2 mm, külső magassága pedig 57,5 mm. Az előre meghatározott minimális hajlítási sugár 75 mm. A beszereléshez csupán 255 mm magas hely szükséges. Az E2-es lánc ennek köszönhetően szinte bármilyen rendszerbe könnyen integrálható, így alkalmazható betonszivattyún és mobil darun is a támasztólábak oldalán vagy alján.

Igényes kábelelvezetés, kevesebb karbantartás

Mivel a rendszerint különösen nagy nyomáson üzemelő hidraulikatömlők dinamikus alkalmazása hatalmas igénybevétellel jár, az ilyen tömlők sok karbantartást igényelnek. A hidraulikus csövek vezetésére szolgáló E2-es lánc kétféleképpen oldja meg a problémát: a magasított keresztelem és az e-chain egyrészt tribológiailag optimalizált műanyagból készült. Ennek köszönhetően csökken a súrlódás és a kopás, és a tömlők is jobban védettek. A lánc különleges kialakítása is hozzájárul a kopás minimálisra csökkentéséhez. A magasabb keresztelemeket és a lánc belső felületét úgy alakították ki, hogy védjék a tömlőket. A lekerekített kontúrok és a sima, széles érintkezési felületek miatt a hidraulikatömlők szinte alig súrlódnak és kopnak. A kábeltípusok egyedi szegmentálása is hozzájárul a kábelekre ható erők csökkentéséhez. Az elektromos vezetékek és a hidraulikus tömlők vezetői egymástól kamrákkal teljesen elválasztva futnak.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés