hirdetés
hirdetés

Hatékony csiszolás a metallográfiában

A metallográfia komplex anyagvizsgálat, amelynek során roncsolásos technológiával, vágás, beágyazás, csiszolás, polírozás és maratás folyamatán keresztül mikroszkópos képelemzéssel, keménységméréssel értékelhetjük, elemezhetjük a mintáinkat.

hirdetés

A metallográfiai minta-előkészítés egyik legfontosabb lépése a csiszolás. A legáltalánosabb és a legelterjedtebb a számos szemcsefinomsággal és mérettel elérhető csiszolópapír használata. Modernebb technológiát képvisel a műgyantába ágyazott, szintén sokféle szemcsefinomságú gyémánt csiszolókorong, amelynek élettartalma jelentősen hosszabb a papírokénál.

A Buehler ITW több mint fél évszázad metallográfiai tapasztalatával nemrégiben kifejlesztette a leghatékonyabb eljárást a csiszolás területén. Ennek köszönhetően lokálisan elkülöníthetjük a csiszolást a polírozástól. Elkerülhetjük, hogy a két folyamat lépése közt akár egyetlen visszamaradt szilícium-karbid, alumínium-oxid vagy gyémántszemcse is kárt okozzon a mintában.

Jelentős időt takarít meg új technológiájával (forrás: Buehler)
Jelentős időt takarít meg új technológiájával (forrás: Buehler)

A síkköszörű-berendezés korábban sem volt ismeretlen az anyagvizsgálatban. Elődjeivel szemben azonban a PlanarMet300 kompakt, jelentősen kisebb méretű készülék, amely automata polírozóberendezésekkel kompatibilis, integrálható.

További előnyöket is kínál

A kisebb méret mellett számos egyéb forradalmi újítás fedezhető fel a technológiában.

Gyors Valamennyi gyártási területen elengedhetetlen a vizsgálatok gyorsasága, pontossága. A készüléket 5,7 lóerős motorral szerelték, amellyel akár négyszer gyorsabb csiszolási folyamat érhető el a standard csiszolópapírral szemben.

Pontos Z irányú mintaleválasztási technológia alkalmazásával előre beprogramozott mértékű csiszolás valósítható meg. A léptéket a 0,1–3 mm mérettartományban tudjuk meghatározni.

Ez a technológia a professzionális félautomata csiszoló-polírozó berendezéseknél már korábban is bevált, például vékony csiszolat készítésénél. A csiszolókő állandó sík felszínét gyémánttal szabályozhatjuk nagyon rövid idő alatt, ezáltal a csiszolataink felszíne is mindig sík lesz.

Költséghatékony Az abrazív közeget választhatóan alumínium-oxidos vagy szilícium-karbidos csiszolókő jelenti. A SiC csiszolópapírok hatásfoka átlagosan 60-80 másodperc után jelentősen lecsökken. A síkköszörű köve ezer csiszolópapír élettartamával egyenértékű.

Kompakt, biztonságos Integrált hűtőfolyadék-keringető szivattyú gondoskodik az állandó hűtőközeg-ellátásról. Ennek köszönhetően a síkköszörű bárhová telepíthető, csak a megfelelő áramellátás szükséges a működéséhez. Számos biztonsági rendszer garantálja a balesetmentes használatot.

A metallográfiai laborok döntő többségében a vágási folyamat külön helyiségben zajlik. Ennek az új technológiának köszönhetően a csiszolás lépését is elkülöníthetjük a további, tisztaságot igénylő minta-előkészítési metódusoktól. A termelő-gyártó üzemekben, ahol elengedhetetlen a metallográfiai vizsgálatok sokasága, jelentős időt takaríthatunk meg az új technológiával.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés