hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Gömbcsapok bepattintható csuklócsapágyakkal

Az Igus által gyártott új, bepattintható Igubal csuklócsapágypersely révén az M6-os gömbcsapok fáradság nélkül szerelhetők be a rendeltetési helyükre.

hirdetés

Ehhez mindössze egy tíz milliméter vastag felfogatóelemben kialakított hengeres furatra van szükség. Annak köszönhetően, hogy a persely és a gömbcsap egyformán könnyen szerelhető szét, a mozgatási alkalmazásokhoz szánt műanyagok (motion plastics) szakértőjének számító Igus karbantartásmentes újdonsága ideálisan használható prototípusok építésekor.

Geometriai jellemzők szabadon

Az Igus új, ZCLM-06-10 jelzésű, kenés- és karbantartásmentes Igubal bepattintható csuklócsapágya fáradság nélkül, kézzel szerelhető be a rendeltetési helyére. A típusmegjelölésben a 06 egy M6-os gömbcsapot jelöl, a 10-es szám pedig a felfogatóelem milliméterben megadott lemezvastagságát. És egy 12 milliméter átmérőjű hengeres furat mellett valóban csak ezekre van szükség.

Egyszerűen, kézzel szerelhető a rendeltetési helyére (forrás: Igus)
Egyszerűen, kézzel szerelhető a rendeltetési helyére (forrás: Igus)

– A gömbcsapot a perselybe helyezzük, majd a perselyt egyszerűen a felfogatóelembe toljuk, amíg az a helyére nem kerül – magyarázza az újdonság működését Thomas Preißner, az Igus cég Igubal gömbcsuklókért felelős termékmenedzsere. – Az újdonság jellemzően összekötő rudakban, dupla csuklócsapágyakban, illetve más, összekötő rudak mozgásba hozására szolgáló megoldásokban használható. A legfontosabb előny, hogy a konstruktőrök ennek köszönhetően nagyon szabadon alakíthatják a tervezett műszaki megoldás geometriai jellemzőit.

A persely belsejében egy gömbfészek található a gömbcsap befogadásához, amely stabilan rögzíti a helyén a gömbcsapot. Az Igus kínálatában a megfelelő méretű gömbcsap galvanizált és rozsdamentes acél kivitelben is megtalálható.

Kenésmentes megoldás prototípusokhoz

Az újbóli szétszerelés ugyanolyan egyszerű, mint az összeszerelés: a persely alján található, 90 fokkal meghajlított rögzítőfogak összenyomását követően a gömbcsap a persellyel együtt újra kihúzható a fészekből. Ez a lehetőség kifejezetten prototípusok építésekor fontos. A 120 newtonos rögzítőerő még többszöri be- és kiszerelést követően is megmarad. A bepattintható csuklócsapágy az Igus Iglidur J anyagából készül. A vállalat összes többi siklócsapágytermékéhez hasonlóan önkenő és szárazon futó anyagról van szó, ennek köszönhetően nincs szükség utólagos karbantartásra. Az össze- és szétszerelés egyszerűségét az alábbi videón mutatjuk be.

A bepattintható Igubal csuklócsapágypersely további méretváltozatai már tervezés alatt állnak. Az Igus további speciális megoldásokkal is szolgál a gömbcsapok geometriai jellemzőit vagy anyagát illetően.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés