hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Gépbe szerelt optimizmus

A PricewaterhouseCoopers németországi szervezete november végén nyilvánosságra hozott, mintegy száz vezető tisztségviselő megkérdezésén alapuló felmérése szerint a harmadik negyedévben szinte felhőtlen derűlátás jellemezte a német gép- és berendezésgyártók hangulatát.

hirdetés

Minden tíz megkérdezett vállalatból kilenc növekedési pályán látta az ország gazdaságát, és a válaszadó döntéshozók az előttünk álló tizenkét hónapra ugyancsak konjunkturális fejlődést valószínűsítettek.

Kedvezőnek mondhatók a világgazdasággal kapcsolatos vélemények is: a gép- és berendezésgyártók 73 százaléka értékelte pozitívan a világgazdaság aktuális helyzetét, (szemben a három hónappal korábbi 65 százalékkal), míg az elkövetkező tizenkét hónap világgazdasági fejlődését optimistán figyelő vállalatok aránya ugyan alacsonyabb, de meghaladja az 50 százalékot (egész pontosan 52 százalék a második negyedévi 49 százalékkal szemben). Jellemző, hogy a válaszadó vállalatok csupán 2 százaléka látja kritikusnak a világgazdasági feltételek aktuális helyzetét, ami alacsonyabb, mint a felmérés történetében bármikor.

A derűlátó várakozások a német gép- és berendezésgyártók forgalmi előrejelzéseiben is visszatükröződnek. Miközben az év derekán az ágazat forgalmában még csak 3,9 százalékos éves növekedést prognosztizáltak, addig ez a várakozás az ősz beköszöntével 5,6 százalékra emelkedett; ami a legmagasabb a felmérés bevezetése óta. A válaszadók 45 százaléka vélekedik úgy, hogy az ágazat teljes forgalmának gyarapodása meghaladja az 5 százalékot, míg az ágazati forgalom alakulását borúlátóan látó vállalatok aránya nem több 5 százaléknál. Saját forgalmi várakozásaikat még magasabbra „lőtték be” a felmérés során megkérdezett vállalatok: ennek mértéke eléri a 6,6 százalékot.

Átrendeződés az exportpiacokon

A PwC felmérése azt mutatja, hogy az ágazat belföldi forgalma a külföldit jóval meghaladó mértékben változik, emelkedik: a külföldön realizált forgalomnak a teljes forgalomban elért részaránya 43,9 százalékra mérséklődik. A Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) adatai szerint az ágazat exportja az év első kilenc hónapjában 124,4 milliárd eurót tett ki, ami 7,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg a behozatal – ugyancsak az első háromnegyed évben – 3,9 százalékkal 51,8 milliárd euróra emelkedett. A német gépipar legfontosabb exportpiaca az Egyesült Államok és Kína 10-10 százalék körüli piaci részesedéssel, míg a legerőteljesebb, 22,8 százalékos növekedést, csaknem 4 milliárd eurós forgalmat az orosz piacon realizálták. A politikai viszonyok bizonytalanságát mutatja, hogy az Egyesült Királyságban és Törökországban 4,5, illetve 2,3 százalékkal csökkent a német gépexport, az előző év azonos időszakához képest.

Felmérésük eredményeit összegezve Frank Schmidt, a PwC partnere és ipari termelésért felelős részlegvezetője ezek után „a vállalati kapacitások magas kihasználtságáról és nagyon pozitív forgalmi várakozásokról”, mindent egybe vetve „az ágazatban jellemző jó hangulatról” beszélt. A felmérés során a válaszadó vállalatok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kapacitáskihasználtságuk meghaladja az 95 százalékot, míg a vállalatok átlagos kapacitáskihasználtsága ugyancsak rendkívül magas, megközelíti a 92 százalékot.

A vállalati kapacitások szinte teljesen kihasználtak (forrás: 123rf)
A vállalati kapacitások szinte teljesen kihasználtak (forrás: 123rf)

„Különösen örvendetes, hogy sok gép- és berendezésgyártó kedvező helyzetét saját beruházási tevékenysége kiépítésére kívánja kihasználni” – idézi egy ismert német pénzügyi hírportál Schmidt szavait. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy az elkövetkező tizenkét hónapban az érintett vállalatok háromötöde tervez nagyobb beruházást, míg az ágazat átlagában a vállalkozások teljes forgalmuk 9 százalékát tervezik beruházásokra felhasználni. „Mindenekelőtt a kutatási és fejlesztési, valamint a marketing- és értékesítési területek profitálnak a kiadások növekedéséből, ami erős stratégiai jelzés a vállalatok vezetői részéről befelé és kifelé egyaránt” – fogalmazott a szakértő.

A német gép- és berendezésgyártók tevékenységük legfőbb kockázati tényezőjének a külföldi politikai feltételek alakulását tartják, a PwC felmérésében ezen vállalkozások részaránya eléri a 78 százalékot. Nem kevésbé sok fejtörést okozhat a szakképzett munkaerő hiánya, amit a felmérésben részt vevő vállalatvezetők ugyancsak több mint 70 százaléka jelölt meg kockázati tényezőként.

Digitalizációt az árképzésbe!

A felmérés eredményeit összegző tanulmányban a PwC szakértői különös jelentőséget tulajdonítanak a vállalati árképzés korszerűsítésének. Kétségtelen, a nagy létszámú és forgalmú vállalatok túlnyomó többsége már ma is „dinamikus módszereket alkalmaz” az árképzésben, de a legmodernebb technológiákat és az automatizálást csak egy kisebbség használja. A válaszadó vállalatok csupán 8 százaléka használ speciális pricingszoftvert, ehelyett – mint Nikolas Beutin, a PwC árképzési szakértője fogalmazott – „sok döntéshozó inkább a hasra ütés módszerét használja az árak kialakításánál.” „Pedig – tekintettel a keretfeltételek olyan rövid távú változásaira, mint a nyersanyagárak ingadozása vagy a saját termékek és szolgáltatások iránti kereslet változása, a vállalatoknak az árképzésnél is ki kellene használniuk a digitalizációból adódó előnyöket” – figyelmeztetett a szakértő.

Juhász Imre, Berlin
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés