hirdetés
hirdetés

Klímaváltozás ellen

Energiatakarékos megoldások

Az SMC – mint világvezető pneumatikagyártó – elhivatott a környezetvédelem és a hatékonyság mellett, különösen nagy hangsúlyt fektetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

hirdetés

Az emberiség mára felismerte, hogy a legnagyobb globális problémánk a felmelegedés, mely szoros kapcsolatban áll a levegő szennyezésével. A légszennyezés főként az emberiség által nagymértékben használt fosszilis energiaforrások végtermékéből és az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásából ered. A világ iparosodásával sajnos nem egy időben jelent meg környezetünk nagyobb fokú védelme, így mára már olyan méreteket ölt a szennyezettség és az ebből adódó következmények, hogy drasztikus változtatásokra van szükségünk. Amennyiben a következő nemzedékek számára is élhető világot szeretnénk fenntartani, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére van szükség. Szerencsére ezt a tudósok felismerték és bizonyították, így mára számos rendelet, kezdeményezés jelent meg a globális felmelegedés szabályozására.

Szemléletváltás szükséges

Annak érdekében, hogy nagy változásokat érjünk el, azon túl, hogy civilként változtatunk az életkörülményeinken, szokásainkon, elengedhetetlen a nagy szén-dioxid-kibocsátású egységek globális szintű szabályozása. A Kiotói Egyezmény az első globális szintű kezdeményezés, melyben a részt vevő iparosodott államok kötelezik magukat, hogy az 1990-es szinthez képest csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat. Azonban ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük, elengedhetetlen, hogy szemléletmódot váltsunk, és a gyártóegységek is elkötelezzék magukat bolygónk élhetőbbé tétele mellett.

Az SMC mint világvezető pneumatikagyártó elhivatott a környezetvédelem és a hatékonyság mellett, különösen nagy hangsúlyt fektetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Nagy figyelmet fordít arra, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolt hatását, melyet már a termékek tervezése során is számba vesz, ezáltal vevőit is segíti ugyanezen cél elérése érdekében. A tervezési fázisban két fő szempontot határozhatunk meg. Az egyik szempont a termékeket illetően, hogy az SMC a könnyű, kompakt kivitelezésre fókuszál, így azok energiafelhasználása csökken, ezáltal a végfelhasználó már egy energiatakarékos terméket kap, mely használata által csökken szén-dioxid-kibocsátása és energiafogyasztása. A másik fő szempont, hogy a termékek kivitelezése során saját folyamatait is szabályozza. A gyártási folyamatok során a nyersanyag felhasználásának csökkentése, valamint a gyártási folyamatokon belül a feldolgozási idő redukálása a cél. Ezek által csökken az ipari hulladék termelése, valamint a kompresszorok is kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb ideig dolgoznak, így a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. A fentieket nézzük meg egy-két példán levezetve.

Energiatakarékos termékek

A gyártás szempontjából az egyik legszemléletesebb példa a vezeték nélküli szeleptechnológia. Ebben az esetben nincs szükség a PP-, PE-, PVC- és PUR-anyagok legyártásához a kommunikációs kábelekre, így csökken a CO2-kibocsátás a gyártás során. Másrészt a végfelhasználók szempontjából is fontos, hogy az általuk használt szelepszigetek minél kevesebb bekötést, helyet vegyenek igénybe. Az SMC folyamatosan monitorozta a termékek gyártása közben felhasznált energiát, így pontos számításokkal rendelkezünk. A vezeték nélküli technológia gyártása során 52 százalékkal tudtuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást ezen termékkörhöz kapcsolódóan. Egy hagyományos és egy kompakt henger összehasonlítása esetében 32 százalékos csökkenést tudtunk elérni annak függvényében, hogy ugyanazon hengerfurat és löket mellett a tömeg, térfogat és a henger teljes hossza jelentősen csökkent.

Az SMC vezeték nélküli szeleptechnológiája
Az SMC vezeték nélküli szeleptechnológiája

A következőkben nézzük meg, hogy az SMC által forgalmazott energiatakarékos termékek hogyan járulnak hozzá a végfelhasználó energiafogyasztásának, szén-dioxid-kibocsátása csökkentéséhez. A gyártási folyamatok során a sűrített levegő előállítása az energiaköltségek 20 százalékát teszi ki. A szivárgások 40 százaléka jellemzően a lefúvatásokból, 14 százaléka a hengerek szivárgásából, valamint 9 százaléka vákuumtechnológiából ered. Annak érdekében, hogy ezek az értékek csökkenjenek, az SMC széles termékpalettával áll ügyfelei rendelkezésére. A vákuumtechnológiát illetően a ZK2-es sorozat használata által akár 90 százalékos levegőmegtakarítást érhetünk el. A ZK2 esetében a vákuumejektor egy vezérlőszeleppel van egybeépítve, így amennyiben az általunk meghatározott vákuumértéket elértük, egy visszacsapó szelep lezár a vákuumejektorban, ezáltal a folyamatos levegőelszívás megszűnik. A szelep csak abban az esetben nyit újra, amennyiben a vákuumérték csökken. A lefúvatásokra többek között energiatakarékos lefúvató pisztolyok – VMG-sorozat, energiatakarékos fúvókák – KNH-sorozat, légáramfokozók – ZH-X185, impulzusszelep – AXTS, nyújtanak megoldást. A pisztolyok és fúvókák esetében csökken a nyomásszükséglet, és 10-50 százalékos energiamegtakarítás érhető el általuk. Ez a termékek kialakításának köszönhető, melyek úgy lettek megtervezve, hogy a Bernoulli-elvet alkalmazva külső levegőt szívjanak a kifújt levegőhöz. A légáramfokozók a Coanda-effektust kihasználva akár 70 százalékos levegőmegtakarítást is elérnek.

Teljes körű szolgáltatás

A fent röviden ismertetett termékeken kívül természetesen még számos olyan termék megtalálható a portfóliónkban, mely elősegíti ügyfeleink energiafelhasználásának csökkentését. Annak érdekében, hogy minden végfelhasználó megtalálja a technológiája számára legmegfelelőbb megoldást, az SMC munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre. Termékeken kívül szolgáltatásokkal is támogatjuk ügyfeleinket. Energiamegtakarítással kapcsolatos szolgáltatásaink közé tartozik a szivárgásmérés, levegőrendszer felmérése, harmatpontmérés, gépek fogyasztásának felmérése, vizesedési problémák megoldása. A szolgáltatások pontos mérési eredményeket, számításokat tartalmazó jegyzőkönyveket és az esetleges problémára adott megoldási javaslatokat is tartalmaznak.

Sokan szkeptikusan állnak hozzá, hogy van még esélyünk a szén-dioxid-kibocsátás globális szintű csökkentésére, ezáltal a globális felmelegedés lassítására, azonban úgy gondolom, ha egy világvezető, pneumatikával és automatizálással foglalkozó cég, mint az SMC ilyen átfogó módon tud alkalmazkodni, ugyanakkor segíteni ügyfeleinek, akkor ez nem lehetetlen küldetés. Változtassunk szemléletmódunkon, vegyük igénybe a szolgáltatásokat, termékeket, melyek csökkentik a gyárak, eszközök szén-dioxid-kibocsátását. Ezáltal nemcsak a bolygónknak, de saját magunknak is kedvezve, hiszen megszűnik a pazarlás, a felesleges energiatermelés, melynek pozitív következménye, hogy közösen elérhetjük, hogy újra fellélegezzen a Föld.

Bakó Fanni, alkalmazástechnikai mérnök
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés