hirdetés
hirdetés

Költséghatékony pneumatika

Energiamegtakarítás másként

Az alábbiakban egy olyan költséghatékony eljárást mutatunk be, amelynek segítségével meg tud felelni az ipari ügyfelek szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos elvárásainak.

hirdetés

Az autóipar, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar vezető vállalatai egyértelmű korlátokat állítanak fel a termékeikhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásra. Ezért a gépgyártóknak az új gépgenerációkkal jelentős energiamegtakarítást kell kínálniuk a korábbi gépekhez képest. Pontosan ezért ajánl a Festo páratlan megoldást a pneumatikus rendszerek globális piacán az MSE6-C2M energiamegtakarító modullal. A Festo MSE6-C2M modulja világszinten úttörő a sűrítettlevegő-fogyasztás és -ellátás megfigyelésében. Az egység automatikusan észleli a szivárgásokat, és az általa mért adatok alapján nyomon követhető a felhasznált energia költsége, valamint a beruházás megtérülésének gyorsasága. Ez biztosítja, hogy a gépek és a rendszerek mindig rendelkezésre álljanak.

A Festo új MSE6-C2M energiamegtakarító moduljával teljesen szabályozható a sűrítettlevegő-ellátás. (Festo SE & Co. KG)
A Festo új MSE6-C2M energiamegtakarító moduljával teljesen szabályozható a sűrítettlevegő-ellátás. (Festo SE & Co. KG)

A sűrítettlevegő-fogyasztás csökkentése

A pneumatikus rendszerek állapotfelügyeletével kapcsolatban az energiamegtakarító modul nemcsak a mérési adatok gyűjtését és elemzését teszi lehetővé, hanem automatikusan csökkenti a fogyasztást is azzal, hogy aktívan beavatkozik az ellátásba. A Festo szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően a felhasználók évente akár 3,2 tonnával csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, és több száz euró működési költséget takaríthatnak meg berendezésenként, amint azt a számítások és tesztek mutatják.
Az MSE6-C2M modul egyetlen intelligens egységbe foglalja a nyomásszabályozót, a be-ki kapcsoló szelepet, az érzékelőket és a fieldbuskommunikációt. Figyelemmel kíséri a sűrített levegő felhasználását, kikapcsolja a táplevegőt, miután a gyártás egy bizonyos ideig leállt, és ezzel egyidejűleg megakadályozza, hogy a rendszernyomás egy meghatározott készenléti nyomásszint alá csökkenjen. Ez hasonlóan működik, mint egy modern autó start-stop rendszere, így csökkenthető az energiaveszteség.

Készen az ipar 4.0-ra

Az alacsony nyomásszint energiát takarít meg, a rendszer teljes légtelenítése nélkül. Ez azt jelenti, hogy a gépek és rendszerek folyamatosan rendelkezésre állnak. Az MSE6-C2M automatikusan beazonosítja a szivárgásokat, és ezekről jelentést tesz a vezérlőnek. Teljesen integrálható a gépek közötti hálózatba a PROFINET segítségével. A PLC-ben vagy a felhőben elérhető az összes mért érték, mint például a nyomás, a térfogatáram vagy a rendszerparaméterek; és meg lehet őket jeleníteni, vagy külön-külön feldolgozni.

Egy szempillantás alatt az összes adat

Bármikor előhívhatók a térfogatáram, a levegőfogyasztás és a nyomás mért értékei. A rendszer üzemeltetői felhasználhatják ezeket az információkat a gép folyamatos intelligens energiafelügyeletének alapjául. Az MSE6-C2M segítségével például meg lehet határozni, hogy a rendszer több levegőt fogyaszt-e, mint egy évvel ezelőtt, mennyi sűrített levegőre van szükség egy gyártási tételhez, hogy a nyomást megfelelően beállították-e, vagy hogy mekkora a nyomás és a térfogatáram a gép meghibásodásának idején.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend szeptemberi lapszámában jelent meg.

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés