hirdetés
hirdetés

Gépelemek

E-chain-koncepció mozgó csapokkal

Az Igus új fejlesztése a Lokchain elnevezésű energialánc-egység, amely kitolódó és visszahúzódó csapjaival új távlatokat nyújt a gépésztervezők számára.

hirdetés

Az Igus új Lokchain energiaellátó rendszerének célja az üzembiztonság automatikus fokozása. Az újdonság arra is alkalmat ad, hogy számos mozgó alkalmazásban újragondoljuk az energia-, az adat- és a közegellátás eddigi módjait. Az automatikusan kitolódó csapok biztonságosan a megvezetésben tartják az e-chain-egységet, így merőben új megoldások kidolgozását teszik lehetővé függőleges, függesztett vagy körmozgást végző alkalmazásokban.

Automatikus reteszelőcsap-rendszer

Legyen szó akár csúcstechnikájú, akár a jól bevált megoldásokra alapozó alkalmazásokról, az Igus folyamatosan újabb és újabb energialánc-megoldások kifejlesztésén munkálkodik, hogy eleget téve az ipari alkalmazások speciális követelményeinek, rugalmasságot, megbízhatóságot és alacsony költségeket garantáljon. Ebből kiindulva fejlesztette ki a Lokchain-rendszert, amelynek újdonsága abban rejlik, hogy egy e-chain-egységet automatikusan kitolódó csapokkal és kompakt vezetőcsatornával szerelnek fel az energialánc-rendszerek dinamikus vezetése érdekében. Ez a rendszer oldalirányú gyorsulások jelenlétében és anélkül is egyaránt használható függesztett, függőleges vagy oldalra szerelt kivitelben. A mozgó alsó láncszakasszal megvalósított hosszú elmozdulások is megoldhatók; ehhez a Lokchain-egységet rögzíteni kell a felső láncszakaszában. A rendszer függőleges körkörös alkalmazásokban is használható. A Lokchain például kézenfekvő választás akkor, ha a forgó C karos röntgenszkennerek korlátozott helyviszonyaihoz keresünk megfelelő megoldást. Rugalmassága révén ez az e-chain merőben új gépészeti koncepciók kidolgozását teszi lehetővé.

Az automatikusan kitolódó csapok (kék) a vezetőcsatornában tartják a Lokchain-egységet; a lánctagot meghajlítva a csap automatikusan visszahúzódik (zöld), és elengedi a láncot (forrás: Igus)
Az automatikusan kitolódó csapok (kék) a vezetőcsatornában tartják a Lokchain-egységet; a lánctagot meghajlítva a csap automatikusan visszahúzódik (zöld), és elengedi a láncot (forrás: Igus)

A Lokchain alapelve nagyon egyszerű: az oldalsó lánctagokba épített csapok fixen a vezetőcsatornában tartják az energialánc-egységet. Ha a lánctagot egy bizonyos sugárnyival meghajlítják, akkor a csap automatikusan visszahúzódik, és kiengedi a láncot a vezetőcsatornából. Ha a lánctag kiegyenesedik, akkor a csap kitolódik, és automatikusan visszarögzül. Ez szükségtelenné teszi a drágább vezetőcsatorna-rendszereket. A gépkonstruktőr így pénzt takaríthat meg.

Halk működés és hosszú élettartam

A Lokchain speciális felépítésének köszönhetően alig jelentkezik súrlódás és kopás, így az e-chain élettartama meghosszabbodik. A prototípus sikerrel bizonyította tartósságát az Igus 2750 négyzetméteres laboratóriumában végzett teszt során. Az új e-chain-rendszer másik előnye a lánctagok mozgathatósága. Segítségükkel az energialánc-egység biztonságosan és csendesen üzemeltethető, még szűk hajlítási sugarak és nagy elmozdulási távolságok esetén is. Az új e-chain jelenleg még csak prototípusként létezik, így a gyártó ügyfelei aktívan közreműködhetnek a méretek és a kialakítás véglegesítésében. Az Igus egyébként is jól ismert az egyedi kérések fogadásáról és gyors teljesítéséről – a prototípusoktól és a kis tételektől kezdve egészen a sorozatgyártásig.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés