hirdetés
hirdetés

Ipar

Duzzadó összeszerelő ipar

Mexikóban és Kínában már jobban megéri, ha gépek szerelnek össze, ott sokkal előrébb tartanak az automatizálásában, míg Magyarországon még mindig az emberi munkaerővel végzett összeszerelés "fejlődik" – a dán Nilfisk tovább duzzasztja az összeszerelő iparágat hazánkban.

hirdetés

Az elmúlt évek nagyléptékű kapacitás- és létszámbővítése miatt új telephelyen folytatja tevékenységét Nagykanizsán a világszerte ipari felhasználóknak tisztítógépeket gyártó dán Nilfisk legjelentősebb külföldi üzeme. A korábbi bérelt telephelyet – ahol az utóbbi két évben párhuzamosan zajlott a termelés az új gyártóhellyel együtt –augusztus végéig kiürítik. A nagykanizsai gyár egész tevékenysége a helyi ipari parkban folyik tovább, ahol 32 ezer négyzetméteres üzemben zajlik a termelés.

Az elmúlt években történt bővítés eredményeként megháromszorozódott a dolgozói létszám, így ma már közel ötszáz munkás dolgozik a cég nagykanizsai gyártóüzemében, a szigetszentmiklósi székhelyén működő gyárral együtt összesen csaknem 900 munkavállalót foglalkoztat a dán cégcsoport Magyarországon.

Ipari takarítógépek (Forrás: nilfisk.com)
Ipari takarítógépek (Forrás: nilfisk.com)

Az Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen nyolc gyárat üzemeltető cégcsoport összesen 5500 embert foglalkoztat, a nagykanizsai üzem jelentőségét mutatja ugyanakkor, hogy a cégcsoport teljes gyártókapacitásának mintegy 40 százalékát a zalai gyár adja, ahol kézi összeszerelést alkalmaznak, szemben más gyártóhelyeikkel, mint Mexikóban és Kínában működő üzemeikben, ahol jóval előrébb tartanak az automatizálás terén – ismertette Kalocsai Norbert, a Nilfisk Production Kft. ügyvezetője.

Munkaerőhiánnyal nem küzdenek Magyarországon, a fluktuáció is viszonylag alacsony, de a változó munkaerőpiaci adottságok miatt szükségesnek látják olyan munkafolyamatok bevezetését, amelyek révén emberi érintés nélkül is tudnak termelni, tehát az automatizálás folyamatban van. A professzionális tisztítóberendezések közül Szigetszentmiklóson ipari seprő- és padlótisztítógépeket állítanak elő, Nagykanizsán ipari porszívók és magas nyomású mosóberendezések gyártásával foglalkoznak, innen a 44 országban működő kereskedelmi egységeik juttatják el a világ szinte minden államában lévő vevőikhez a termékeiket. Fő felvevőpiacuk Európa mellett Észak- és Dél-Amerika, valamint Kína.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés