hirdetés
hirdetés

Szerszámgépgyár

Digitális és környezetbarát szerszámgépgyár

Gyárátadó Tuttlingenben

Októberben adták át Európa jelenleg legmodernebbnek számító szerszámgépgyárát a németországi Tuttlingenben. Az új üzem építése során a termelékenység maximalizálása érdekében minden szűk keresztmetszetet kiszűrtek.

hirdetés

2019. október 24-én nyílt meg a Chiron Precision Factory, a Chiron új precíziós gyára számos gazdasági és politikai szereplő részvételével. Az épületet kifejezetten a termelékenységet és a pontosságot kiválóan ötvöző új gépsorozat összeszerelésére tervezték. Az optimalizált összeszerelési és logisztikai folyamatokkal rövidebb szállítási idők érhetők el.

Az évente maximum 400 gépes kapacitással rendelkező precíziós gyár jelenleg Európa legmodernebb szerszámgépgyárának számít. A több mint 34,5 millió eurós beruházás a legnagyobb külön befektetésnek számít a Chiron közel 100 éves történelmében. „Nagy öröm számunkra, hogy itt épült fel Németország egyik legmodernebb szerszámgépgyára” – emelte ki Michael Beck, Tuttlingen polgármestere, aki hozzátette: jelenleg mindenki az ipari teljesítmény visszaeséséről beszél, ezért az építkezés fontos jelzés a városnak és az egész régiónak.

A Chiron új gyára a németországi Tuttlingenben
A Chiron új gyára a németországi Tuttlingenben

Új mérce a digitális kor követelményeihez

„A precíziós gyár megnyitásával a Chiron készen áll a 21. század kihívásaira. Ebben a gyárban összpontosul mindenből a legjobb, amit a baden-württembergi szerszámgépgyártó iparágunk nyújtani tud. Gépek, amelyek a legnagyobb termelékenységet a maximális pontossággal ötvözik, és új mércét állítanak fel a digitális kor számára” – jelentette ki dr. Nicole Hoffmeister-Kraut, Baden-Württemberg gazdasági, munkaügyi és lakásügyi minisztere a megnyitóünnepségen tartott beszédében.

Az új üzem felépítésekor az informatikai szakemberek és a gyártástervezők a termelékenység maximalizálása érdekében minden szűk keresztmetszetet kiszűrtek. A papír nélküli gyár felé vezető úton fontos mérföldkőnek számítanak a digitális összeszerelési mappák és az érintés nélküli logisztikai műveletek. A fényjelzésekkel működő Pick-by-Light-rendszer segíti a komissiózót a tárolt alkatrészek gyors és biztonságos elérésében. A minőségbiztosításhoz – valamint referenciapontként – a gépek elkészültségi szintjét digitális ujjlenyomattal dokumentálják. Végül, de nem utolsósorban, a Chiron új gyára a klímavédelemhez is jelentősen hozzájárul. A gépek próbaüzemei során keletkező hőt környezetbarát módon használják fel a gyár fűtése során.

Új Chiron-campus Neuhausenben

Az új épületet mindössze 15 hónap alatt húzták fel egy korábban a német hadsereg, a Bundeswehr által használt területen. A Neuhausenben található új központi logisztikai létesítmény Chiron-campusként a precíziós gyárat köti össze a már meglévő összeszerelő üzemekkel. A baden-württembergi jövőbe mutató projektet rövid idő alatt sikeresen tető alá hozták idő- és költségtúllépés nélkül. A vertikális forgácsolástechnika specialistája ezzel felkészült a fémmegmunkálás előtt álló kihívásokra.

„A Chiron a legkorszerűbb gépekkel és megnövelt termelékenységgel válaszol napjaink nehezebb piaci környezetére” – foglalta össze dr. Markus Flik, a Chiron vezérigazgatója. Szerinte a Chiron új gyárát kifejezetten az új megmunkálóközpontjaik gyártásához építették. A 16-os és a 25-ös sorozatok már az ügyfelek számára is elérhetők, amelyeket még több sorozat fog majd követni, mondta. Európa legmodernebb szerszámgépgyára a nagy pontosságú szerszámgépek precíz összeszerelésére vonatkozó összes különleges követelménynek megfelel. A 16-os sorozatba tartozó megmunkálóközpontokkal az ügyfelek akkumulátorházat gyártanak elektromos járművekhez, alumínium- és szerkezeti elemeket az autó- és a légiipar számára, valamint implantátumokat orvostechnikai megrendelésekre. „Az új gépsorozatokat jól fogadta a piac, a jövőbe mutató elkötelezettségünk egyfajta zálogaként” – foglalta össze dr. Markus Flik.

Politikai és gazdasági szereplők a megnyitón
Politikai és gazdasági szereplők a megnyitón

„Az elmúlt években rengeteg energiát raktunk szakembereink továbbképzésébe, és most már készen állunk az új gépsorozataink Neuhausenben történő gyártására. A termelékenység és a maximális pontosság kombinációja teszi kivételessé új gépeinket. A kivételes gépek gyártásához pedig kivételes gyárra van szükség” – mondta dr. Markus Flik, a Chiron vezérigazgatója.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin 2019. decemberi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Rolatast/GyártásTrend, Chiron)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés