hirdetés
hirdetés

Egytengelyes kerekesszék

Csúszó mozgás a sima gördülésért

A kenésmentes csapágyak fokozzák a terepen használható kerekesszék biztonságát.

hirdetés

A Hoss Mobility GmbH olyan önszintező elektromos kerekesszéket fejlesztett ki, amelynek elöl nincsenek kerekei. Kitámasztók gondoskodnak arról, hogy az eszköz még akkor se borulhasson fel, ha valamilyen okból nem kap áramot. A kitámasztók vészhelyzetben gyorsan kitolódnak, ami komolyan megterheli a csapágyakat.

A kerekesszék fejlesztői az Igus Iglidur tribo-polimerekből készült csapágyainak szavaztak bizalmat, amelyek – kis méretüknek, por- és ütésállóságuknak köszönhetően – képesek elviselni a rendkívüli megterhelést. Azaz a siklócsapágyakkal felszerelt kitámasztók megakadályozzák az egytengelyes kerekesszék felborulását.

Önszintező elektronika

Az első kerekek nélküli kerekesszék kifejlesztésére azért van szükség, mert a kis első kerekek belesüppednek a laza talajba, és elakadnak. A nagy méretű első kerekek pedig növelik a fordulási sugarat, így rontják a kerekesszék manőverezhetőségét.

Az alapelv a népszerű Segwayeknél megszokott rendszer: a két hajtott kerék forgásába egy elektronikus vezérlés avatkozik be finoman, hogy egyensúlyban tartsa a kerekesszéket. A felhasználó biztonsága érdekében a kitámasztók vészhelyzetben, például a kerekek megcsúszása vagy kipörgése, illetve az akkumulátor lemerülése esetén akár 100 ezredmásodperc alatt is képesek kitolódni.

Az egytengelyes kerekesszék a Seagwayek önszintező elektronikáján alapul
Az egytengelyes kerekesszék a Seagwayek önszintező elektronikáján alapul

Ilyenkor a csapágyaknak nincs egyszerű dolguk: akár percenként 5000 fordulat is terhelheti őket, ráadásul a helyigényük sem lehet túl nagy. Továbbá a tömegük sem lehet nagy, hiszen minden egyes plusz gramm, amit mozgatni kell, lerövidíti az akkumulátor élettartamát.

Az Igus Iglidur P siklócsapágyai 1 milliméteres falvastagságuk és 12 milliméteres belső átmérőjük ellenére akár 50 MPa terhelést is kibírnak. Ennek köszönhetően a gyorsan kitolódó kitámasztók kisebb erővel ütköznek a talajnak. Ugyanakkor a használati komfortjuk sem csökkenthető, még akkor sem, ha erősen felgyűlik rajtuk a kosz. Alighanem ezért szavaztak bizalmat a tervezők az Igus siklócsapágyainak.

Korrózió- és koszmentes

Az Igus siklócsapágyak tribo-polimerekből készülnek. Szilárd kenőanyagot tartalmaznak, így nem igényelnek további olajozást vagy zsírozást. A homok, por és föld nem tud megtapadni a csapágyon, megakasztva vagy károsítva azt. A korróziómentes Iglidur P anyagot még az eső vagy a hó sem kezdi ki. Ezáltal a csapágyak nagyon tartósak, és nem igényelnek semmilyen karbantartást.

Lukas Rigler a Hoss képviseletében elmondta, hogy az Igus siklócsapágyai teljesen meggyőzték őt és munkatársait: „Az Iglidur siklócsapágyak olyan jól teljesítenek a biztonsági kitámasztókban, hogy most már a lengéscsillapított ülésben, a háttámlában és a levehető kartámaszban is Igus alkatrészeket alkalmazunk.” Ezekben a részegységekben egyszerre van szükség minimális karbantartásigényre, maximális élettartamra, kis méretre és könnyű tömegre.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend magazin októberi számában jelent meg.)

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés