hirdetés
hirdetés

Hosszabb élettartam

Biztonságos tömítések

Az Igus karbantartásmentes siklócsapágyainak új tömítései a magas higiéniai elvárásoknak is maradéktalanul megfelelnek, és magas fokú védelmet nyújtanak az intenzíven beszivárgó por ellen is.

hirdetés

A nagyfokú szennyeződések, a por és más agresszív anyagok szélsőséges körülmények között jelentősen igénybe vehetik a siklócsapágyakat, és károsíthatják a tengelyt. Az üzembiztonság és a gépek biztonságának további fokozása és a működés optimalizálása érdekében az Igus új tömítőgyűrűket fejlesztett ki kenésmentes polimer peremes csapágyaihoz. A peremre felhelyezett tömítés nem csupán a csapágyat, hanem a mögötte lévő alkatrészeket is védi. Az alkatrészek élettartama ezáltal hosszabb lesz, az állásidők pedig kiküszöbölhetők.

Kopásmentes és porálló

Ha a tervező tartós, a pornak, a vegyi anyagoknak, a szélnek és az időjárás viszontagságainak ellenálló siklócsapágyat keres az adott alkalmazáshoz, már nagyon sokan a nagy teljesítményű műanyagból gyártott Iglidur siklócsapágyak mellett teszik le a voksot. Az Igus anyagai ugyanis nem igényelnek kenést, és így karbantartásmentesen üzemeltethetők. 

Az új tömítőgyűrű hatékonyan védi az Iglidur siklócsapágyakat a portól (Forrás: Igus GmbH)
Az új tömítőgyűrű hatékonyan védi az Iglidur siklócsapágyakat a portól (Forrás: Igus GmbH)

A fém csapágyakkal szemben a műanyag csapágyakra nem tapad rá a por és a szennyeződés. A polimer csapágyak további előnye, hogy nem rozsdásodnak. Olyan területekre, ahol a csapágyak nagyon intenzív pornak és szennyeződésnek vannak kitéve – például az építőipari és mezőgazdasági gépekben –, az Igus egy kiegészítő védelmi rendszert fejlesztett ki, amelyet speciális tömítőgyűrűk alkotnak. A tömítések az Igus összes peremes csapágyára rászerelhetők.

A tömítések az összes méretben, több mint ötvenféle anyagból kaphatók, így számtalan anyagkombináció kialakítását teszik lehetővé. A rugalmas tömítőgyűrűk egyszerűen rácsúsztathatók a peremre, ahol védelmet nyújtanak a beszivárgó por és nedvesség ellen, így nem csupán a siklócsapágyat, hanem a mögötte lévő alkatrészeket is védik.

Ahol további kenésre van szükség, a tömítőgyűrű biztosítja, hogy a kenőanyagok nem nyomódnak ki a csapágyból. A kopás jelentős mértékben csökken, a tengely védve van a korróziótól, így a teljes rendszer élettartama nagyobb lesz.

Univerzális használat 

A cég tömítőgyűrűi széles körű felhasználásra alkalmasak: minden Igus peremes csapágyhoz használható anyagból vagy egy speciális, az FDA előírásainak megfelelő anyagból készülnek. Az utóbbi anyag ennek megfelelően különösen alkalmas az élelmiszeripari használatra.

Az FDA-előírásoknak megfelelő tömítés az FDA-anyagból készült peremes csapágyakkal, így például az Iglidur A160, A180 és A350 anyagból gyártott csapágyakkal együtt hatékony védelmet nyújt az agresszív tisztítószerek ellen, miközben magas fokon teljesíti a higiéniai elvárásokat. 

A mezőgazdasági és építőipari gépészeti felhasználáson túl az univerzális tömítések még sok más helyen alkalmazhatók, például alacsony fordulatszámú szivattyúkban, szállítószalagokban, illetve az autóiparban elterjedt aktuátorokban, vagyis működtető egységekben. A tömítéssel ellátott siklócsapágyak beszerelésre készen, teljes körű megoldásként, az ügyfél igényeinek megfelelően különféle típusokban és kombinációkban kaphatók.

(A cikk eredetileg a FoodTechline Magazin 2019-es lapszámában jelent meg.) 

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés