hirdetés
hirdetés

Védelem a következő generációs motoroknak

Bevizsgált szigetelőanyag

Az új, nagy teljesítményű polimernek köszönhetően az energialáncokban használható Chainflex VFD motor- és szervokábelek optimális szigetelést kapnak.

hirdetés

A frekvenciaváltós hajtások (VFD-k) egyre kompaktabb formában jelennek meg, miközben teljesítményük a korábbiakkal azonos vagy azoknál nagyobb. Az ilyen rendszerekben alkalmazott frekvenciaátalakítók kapcsolási pontossága minden eddigit felülmúl. Ennek következtében a kábel kiválasztásakor nem pusztán az érszám és a keresztmetszet megfelelő párosítására kell ügyelni, hanem a kábel elektromos jellemzőire is. Az Igus pontosan ezért fejlesztett ki egy olyan anyagot, amely az általa gyártott motor- és szervokábelek legutóbbi generációja által támasztott speciális követelményeknek is megfelel. A tesztek során a kábel az átmérő 7,2-szeresének megfelelő hajlítási sugár mellett több mint 45 millió elmozdulást teljesített sikeresen.

Megemelkedett hőmérséklet

A fejlődés soha nem áll meg: a motortechnológia fejlődése egyre inkább a kompakt VFD-motorok irányába mutat, amelyek elődeikkel azonos vagy azoknál nagyobb teljesítménnyel működnek. A rendelkezésre álló lehetőségek akadálytalan kihasználása érdekében az új motorokhoz egyre gyakrabban kisebb méretű, műanyag szigetelésű, körkörös M16-os és M18-as tápcsatlakozókat használnak. Azonban a kompakt kialakítású motoroknak van egy hátulütőjük is, mégpedig az, hogy a rendszeren belül a nagyobb méretű motortípusokhoz képest magasabb lehet a hőmérséklet. Ennek az a következménye, hogy a kábel a csatlakozóérintkezőkön keresztül felmelegszik.

A legújabb generációs motorok által támasztott hőmérsékleti és elektromos elvárásoknak is maradéktalanul megfelel
A legújabb generációs motorok által támasztott hőmérsékleti és elektromos elvárásoknak is maradéktalanul megfelel

Bár rövid távon mindez semmilyen következménnyel nem jár sem a motorra, sem pedig a csatlakoztatott alkatrészekre nézve, hosszú távon már komoly problémákkal kell számolni. Amennyiben a kábel szigeteléséhez használt anyag hosszú időn keresztül nem bírja a magasabb hőmérsékletet, a kábel belsejében és a csatlakozók közelében rövidzárlat léphet fel, amely a legrosszabb esetben akár tüzet is okozhat. Ennélfogva a szigeteléshez használt anyag kiemelt szerepet játszik a megfelelő szervo- és motorkábelek kiválasztásában.

 A legújabb szervomotorokhoz

Ötéves tesztelési és fejlesztési időszakot követően az Igus a kompakt motorok szigetelési hibából eredő meghibásodását kiküszöbölő megoldással állt elő; az új szigetelőanyagot a Chainflex VFD motor- és szervokábeleknél alkalmazzák először. Az új, nagy teljesítményű polimerek területén szerzett kiterjedt tapasztalatának jóvoltából a motion plastics megoldások szakértője olyan anyagot fejlesztett ki, amely sikerrel teljesítette a legátfogóbb laboratóriumi és éles teszteket is. Az 5034-es számú tesztben például az átmérő 7,2-szeresének megfelelő hajlítási sugárral meghajlított CF29 szervokábel 45 milliónál több elmozdulást is kibírt. A hagyományos anyagokkal szemben az új anyag már jól bírja a legújabb generációs motoroknál fellépő nagyobb hőmérsékleteket is. Az újításnak köszönhetően jelenleg az Igus az egyetlen gyártó a piacon, amely hosszú távú használatra tervezett, energialáncokban folyamatosan alkalmazható VFD motor- és szervokábelek széles választékát kínálja. Ezek a speciális kábelek a legújabb átalakítók által támasztott hőállósági és elektromos feltételeknek is mindenben megfelelnek.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés