hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Az egyszerű csapágybeállítások új lehetőségei

A motion plastics specialista Igus a kézi beállítások területén tovább bővítette lineáris vezetékeinek programját, és újdonságai között a fokozatmentes beállítást szolgáló, golyós előfeszítésű, hornyos vezeték, valamint a kompakt, előfeszített, csúszópofás prizmás vezeték is megtalálható. 

hirdetés

Így a felhasználók az egyszerű átállításaikhoz a mindenkori igényeiknek megfelelően közvetlenül komplett megoldásokat tudnak beszerezni, és nem kell saját konstrukciókhoz vagy túlméretezett lineáris vezetékekhez folyamodniuk.

A kézi beállítás rendkívül egyszerű alkalmazásnak tűnik, ezzel szemben gyakran jelentős kihívást jelent. Különösképpen, ha függőleges, például a konyhai gépeknél, a fejtámláknál vagy a kondicionáló-, illetve a rehabilitációs készülékeknél alkalmazott beállításokról van szó, ahol a könnyű felépítmények saját súlyát is tartani kell. Itt a golyós vezetékek nem jöhetnek számításba, mert bár azok rendkívül pontosak, de nagyon drágák, ezenkívül nem is lehet őket pontosan egy meghatározott helyen tartani. Ráadásul még külső kenést is igényelnek, ami az élelmiszerek vagy a ruházat szennyeződéséhez vezethet. Az Igus erre a célra különböző lineáris vezetékeket fejlesztett ki, amelyek a felhasználók mindenkori igényeinek megfelelően előre meghatározott hornyokra, vagy a beállítható előfeszítésen keresztül finoman és fokozatmentesen szabályozhatók.

A biztos rögzítés garantálva

Az új Drylin W-stopmotion hornyos vezeték bevont profilon mozgatja a műanyag szánokat, és bekattan az előre meghatározott horonypontokon. A szán és a nemesacél rugóval tartott profil között elhelyezkedő előfeszített golyónak köszönhetően a szán mindig az előírt helyzetben marad, és tartani tudja a könnyebb felépítményeket is. A tartóerők az alkalmazott rugótól, valamint a furattól függenek, ezek – a sínhosszhoz hasonlóan – az ügyfél igényeinek megfelelően rendelhetők meg. A műanyag szánban lévő golyós előfeszítésnek köszönhetően az szinte játékmentesen fekszik a szintén nagyon könnyű alumíniumprofilban.

Az új, a kézi beállítású lineáris vezetékek között golyós előfeszítésű hornyos és kompakt prizmás is megtalálható (forrás: Igus)
Az új, a kézi beállítású lineáris vezetékek között golyós előfeszítésű hornyos és kompakt prizmás is megtalálható (forrás: Igus)

Csendes, fokozatmentes átállítás

A szintén új Drylin prizmás vezeték is ideálisan alkalmazható a kézi beállításra minden olyan esetben, ahol állandó tolóerőkre és a mozgás során koncentrált, jó minőségű futásra van szükség. A szánban a négy kiválasztható rugó-előfeszítés segítségével a tolóerő egyénileg beállítható. A könnyű, függőleges terhek esetén a szán minden nehézség nélkül a helyén tartható. A vezetősín rozsdaálló, eloxált, valamint az egyéni igényekhez igazított furatokkal, háromméteres hosszúságig közvetlenül a gyártónál szerezhető be. A kenést egyáltalán nem igénylő prizmás vezeték szánjai Iglidur J anyagból, a rugók nemesacélból, a szánokban lévő csapok pedig sárgarézből készülnek.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés