hirdetés
hirdetés

Antennás rönkfa

Rádiófrekvenciás azonosítás a fafeldolgozásban

A faalapú, rádióátviteles azonosítócímkék optimalizálhatják az erdőgazdasági logisztikai folyamatokat. Az RFID-k anyaga papír és növényi alkotórész, lignin, így az etikettek nem zavarják a fatörzsek feldolgozását, és teljes teherautó-rakományok útja nyomon követhető.

hirdetés

Az erdőkben elszállításra váró fatörzseken színes jelölések láthatók. Ezek értelmezése azonban általában egyedi, mert többnyire az erdészetek, illetve erdőtulajdonosok saját jelölési rendszert használnak. Az ebből adódó nehézségeket kívánták áthidalni a termelőüzemek működésével és automatizálásával foglalkozó magdeburgi Fraunhofer intézet (Fraunhofer-Institut für Fabrikbetrieb und -automatisierung, IFF) gazdasági informatikusai, és egységes RFID adó, azaz rádiójelekkel kommunikáló etikettcímke kifejlesztését tűzték ki célul a jelölési célokra.

Munkájuk során a fő tevékenyégében a megbízhatósággal és a mikrointegrációval foglalkozó berlini Fraunhofer intézettel (Fraunhofer-Institut für Zuverlässigkeit und Mikrointegration, IZM), valamint erdőgazdasági partnerekkel működtek együtt. Ennek eredményeként jött létre az erdőtulajdonosok, a fakitermelők, a szállítmányozók és a feldolgozótelepek közötti adatcserét szolgáló, RFID-alapú szabványos logisztikai rendszer.

Mindenki számára előnyös

Az erdészeti területen 2002 óta létezett az Eldat szabvány az értékesítési információk elektronikus adatcsere útján történő kezelésére. Ez azonban csak részben fedi le a kapcsolódó logisztikai folyamatokat.További problémát jelent az IT infrastruktúra hiányosságai, mivel csak a legnagyobb érintett vállalatok rendelkeznek megfelelő információtechnológiai háttérrel. Az RFID-alapon megvalósított átfogó elektronikus adatcseréből azonban minden érdekeltnek előnye származik, azaz a fakitermelésben és a szállításban közreműködő kis- és közepes vállalakozásoknak is: a fatörzsek származására, minőségére, mennyiségére és helyére vonatkozó információkat csak egyszer kell rögzíteni.

A teljes rakomány információinak leolvasása speciális kapun
A teljes rakomány információinak leolvasása speciális kapun

A faanyag gyorsan és megbízhatóan azonosítható, ami gyorsítja az elszámolást és egyszerűsíti a szállítmányok ellenőrzését. A bútorkészítéshez vagy parkettaként felhasznált nagy értékű rönkfa anyagot gyakran látják el azonosítótáblával vagy akár rádióátviteles etikettcimkével. Ennél azonban az „Intelligens fa – RFID a rönkfák logisztikájában” néven futó projekt résztvevői a gyakorlatban jobban használható megoldást szeretnének, amely alkalmas valamennyi fafajta azonosítására, hiszen csak Németországban évente 10 millió köbmétert meghaladó mennyiségű ipari faanyag logisztikájáról van szó.

Mivel ebben a szektorban nagyon szűkek a nyereségesség határai, az alkalmazott RFID adók nem növelhetik a költségeket, valamint nem akadályozhatják a faanyag további feldolgozását sem. Ezért választották az IZM-nél a fabázisú RFID technológiát: az antenna kivételével az adóegység teljes mértékben csak papírból és ligninből épül fel. Ez utóbbi gyantaszerű anyag nagy mennyiségben keletkezik a cellulóznak a fából való kivonása során. Az adóban a fém részaránya messze nem éri el a szennyeződésként átlagosan a fában előforduló mértéket.

Más területeken is beválhat

A költségek minimális szinten tartásához hozzájárul, hogy a rádiócímkéken csupán egy számkódot tárolnak. Minden további információ a résztvevők vállalati rendszerében található. Az etikettek tartalmának kiolvasása menet közben történik: a feldolgozó telepre való szállításkor a teherautó rakományával áthalad egy olvasókapun, eközben megtörténik valamennyi rajta lévő rönkfa gyűjtése. Rakományonként elvileg elegendő egy vagy két RFID adó használata az egyértelmű azonosításhoz.

Ha a rakomány több kitermelőtől származik, akkor a biztonságos azonosításhoz minden huszadik, de legalább harmincadik rönköt jelölővel kell ellátni, az egyes tételek nagyságától függően. A projekt teljes kidolgozását 2011 elejéig ígérik, de már most érdeklődés tapasztalható a rendszer iránt a vegyiparból is, ahol hasonló elven történne a veszélyes folyadékokkal töltött fémtartályok azonosítása.

Mike Wäsche, René Maresch, Fraunhofer Intézet
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Antennás rönkfa
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés