hirdetés
hirdetés

Gépelemek

„Alighanem a világ legjobb e-chain rendszere”

Csekély tömeg, egyszerű szerelhetőség és vezetékkímélő kivitel: az E4.1L univerzális megoldás új méretekben áll rendelkezésre.

hirdetés

A beszereléshez rendelkezésre álló hely optimális kihasználása, kisebb tömeg és fokozott stabilitás – mindez csak néhány az igus által bemutatott E4.1L energialán-rendszer előnyei közül, amely új szélességekben és magasságokban is kapható raktárról. Az E4.1 típussal összehasonlítva ez a Light (könnyű) verzió 30 százalékos tömegcsökkentést tesz lehetővé, ezáltal rendkívüli dinamikai jellemzőkkel bíró alkalmazásokban is használható. Az e-chain rendszert mindenekelőtt alátámasztás nélküli alkalmazásokhoz fejlesztették ki, azonban ezen túlmenően hosszú csúszó elmozdulások is megvalósíthatók vele.

A motion plastics anyagok szakértőjeként számon tartott igus E4.1L típusa egyesíti magában a gyártó különféle energialánc-sorozatainak előnyeit, emellett a vezetékekkel érintkező összes felülete rendkívül vezetékkímélő kialakítású. „A lánc nyitható és elválasztó keresztbordáinak lekerekített peremei garantálják a tömlők és vezetékek hosszú élettartamát“ – magyarázza Harald Nehring, az Ius e-chainsystems rendszerekért felelős vezetője. „Az E4.1L tehát teljes joggal nevezhető olyan energy chain rendszernek, amelyben a mozgatott vezetékek jól érzik magukat.“ A vezetékekkel érintkező felületek lekerekített kialakítása mellett rácsozás és pozicionáló skála gondoskodik arról, hogy az e-chain optimálisan felosztható legyen. A könnyű szerelhetőséggel és a kiváló stabilitással együtt az újdonság erényei mindenekelőtt gyors, alátámasztás nélküli alkalmazásokban, például az automatizálás területén vagy szerszámgépekben mutatkoznak meg.

Műszaki mesterfogások a tervezési szabadság szolgálatában

A belső és külső sugár mentén elhelyezett nyitható keresztbordák egyszerű nyitószerkezete révén az energialánc-rendszer gyorsan tölthető meg. Az elveszítésbiztos, csavarhúzóval nyitható keresztbordák 115 fokban hajthatók fel, és maguktól rögzülnek a végállásukban. Szükség esetén teljesen ki is vehetők, visszahelyezhetők, és egyszerűen benyomva zárhatók.

Moduláris szerkezetének köszönhetően az E4.1L típusjelű energy chain rendszer az adott alkalmazáshoz igazítható. Nyitott alapverzióként a kábelvezetés számára, tömlővezető kengyelekkel vagy forgácstaszító, zárt csőként fektetővályúba helyezve – csak három a számtalan testre szabási lehetőség közül (forrás: Igus)
Moduláris szerkezetének köszönhetően az E4.1L típusjelű energy chain rendszer az adott alkalmazáshoz igazítható. Nyitott alapverzióként a kábelvezetés számára, tömlővezető kengyelekkel vagy forgácstaszító, zárt csőként fektetővályúba helyezve – csak három a számtalan testre szabási lehetőség közül (forrás: Igus)

A lánctagok nagyfokú stabilitást garantáló, szabadalmaztatott, alakzáró, peremesen egymásba kapaszkodó összekötőelemei, valamint a nagy ütközési felületű dupla ütközők a nagy igénybevételre tervezett E4.1 lánctól származnak. Mindemellett ennél a típusnál egy „fék” gondoskodik a gördülési zaj csökkentéséről és a lánc különösen sima futásáról. A külső pántok sokrétű szerelési lehetőségei révén a lánc előfeszítéssel és anélkül is beépíthető. Ez elsősorban akkor döntő előny, ha a beszereléshez korlátozott méretű hely áll rendelkezésre, például szerszámgépeknél.

„Alighanem a világ legjobb e-chain rendszere”

Az alkalmazás-orientált kialakítás révén az E4.1L tömegét olyan mértékben sikerült csökkenteni az E4.1 típushoz képest, hogy az e-chain rendszer mintegy 30 százalékkal könnyebb. Ez további előnnyel is jár: „Megoldásunk segítségével a felhasználók nemcsak jelentős mennyiségű hajtóenergiát takaríthatnak meg“ – mondja Harald Nehring. „Az is kedvező, hogy adott helyigény mellett még több tömlő és vezeték elhelyezésére nyílik lehetőség – ezek az előnyök együttesen alighanem a világ legjobb e-chain rendszerévé teszik az E4.1L típust.“ Az energy chain rendszer immár még többféle, 31 és 64 milliméter közötti belső magassággal, új szélességekben, továbbá a forgácsok elleni védelemre szolgáló, teljesen zárt kivitelben is kapható, mindez raktárról. A nyitott energy chain rendszerhez hasonlóan az Igus ESD-verziót, a zárt energy tube rendszernél megszokott módon pedig még fokozottan hőálló változatot is kínál.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés