hirdetés
hirdetés

Gépelemek

A világ legkönnyebb lineáris vezetőrendszere

Az hannoveri vásáron bemutatott vezetőrendszerben az Igus szénszálas sínei gondoskodnak a „könnyű” futásról.

hirdetés

Könnyű, könnyebb, szénszálas: legyen szó akár a repülőgépgyártásról, akár a gépjárműiparról, ha súlycsökkentésről van szó, a tervezők egyre többször hagyatkoznak a szénszállal erősített műanyagokra, röviden a karbonra. Annak érdekében, hogy az itt jelentkező igényeknek megfeleljen, az Igus kifejlesztette a szénszálas műanyagból készült Drylin W profilvezetőt, amelyet több mint 100 további újdonság mellett a 2015-ös hannoveri vásáron mutat be.

Nagyon könnyű, igen merev és nem mágnesezhető

Ezek a karbonszállal erősített műanyag (CFRP) legnagyobb előnyei a fémmel szemben. Azokhoz az alkalmazási területekhez, ahol ezek az elvárások fennállnak, például a repülőgép- vagy az orvostechnikai ipar számára, az Igus újdonsága az adott nagyságrendben a legkönnyebb, szénszálas műanyagból készült lineáris vezetőrendszert jelenti, amely akár 2000 milliméteres lökethosszhoz is kapható. Itt nem csak a hordozóanyag készül szénszálas műanyagból, hanem a teljes sín is, aminek köszönhetően a sínből és csúszkákból álló rendszer az alumíniumsínes változatnál akár 40 százalékkal, az acélsínes rendszereknél pedig akár 60 százalékkal is könnyebb lehet. Ez a súlycsökkenés mérhető megtakarítást hoz a felhasználó számára, különösen a repülőgép- és gépjárműiparban. Azonban más olyan iparágak is, amelyekben szerepet kapnak a rendkívül dinamikus mozgások – például robotika –, egyre nagyobb mértékben kihasználják a szénszálas műanyag alkatrészek csekély tömegéből fakadó előnyöket.

A karbonból készült Drylin W sín teljesen fémmentes fogasszíjas tengelyként is kapható (forrás: Igus)
A karbonból készült Drylin W sín teljesen fémmentes fogasszíjas tengelyként is kapható (forrás: Igus)

Az Igus több mint tíz éve kínál szénszálas tengelyeket, amelyek mögött rengeteg teszteredmény és tapasztalat áll. „A tesztek közben bebizonyosodott, hogy a karbon tengelyekkel kombinálva az iglidur L250 optimális kopási és súrlódási értékekkel rendelkezik” – mondja Stefan Niermann, a drylin lineáris vezetőrendszerekért és hajtástechnikai komponensekért felelős üzletágvezető. Ez az eddigi teszteredmények alapján az új sínekre is igaz. Az Igus többi termékéhez hasonlóan ezt az újdonságot is kimerítő kísérleteknek vetik alá, hogy a gyártó megbízhatóan nyilatkozhasson a súrlódási értékekről és az élettartamról.

Teljesen fémmentes fogasszíjas tengelyként is kapható

A magas profilú karbonszálas sínek befogótalpakkal rögzíthetők, így nincs szükség bonyolult mechanikus utómegmunkálásra. Ezen kívül a magas profilú sín a teljesen fémmentes, 1000 mm hosszúságig kapható fogasszíjas tengely alapjául is szolgál. A sínt az Igus termékválasztékában szereplő karbonszálas terelőtengely, műanyag fogaskerekek, valamint Xiros műanyag golyóscsapágyak egészítik ki. Ezáltal a rendszer korlátozás nélkül használható orvosi célú röntgenberendezésekben is. Ebben annak is nagy jelentősége van, hogy a karbonszálas vezetőrendszer az Igus összes többi termékéhez hasonlóan külső kenés nélkül működik, így karbantartás nélkül használható.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés