hirdetés
hirdetés

Automatizálás

A gondolat erejével

Az iparban még fejlesztési fázisban vannak az egyszerű és intuitív kezelési koncepciók. A Festo CogniGame eszközével azonban már realitás a gondolatok erejével történő vezérlés.

hirdetés

A CogniGame a Festo meglévő automatizálástechnikai eszközein alapszik: szoftvereken, elektromos és pneumatikus hajtóműveken, szelepszigeteken, vezérlőkön, optikai rendszereken és érzékelőkön. A Festo termékek kiválasztását, összeállítását, megrendelését és naprakészen tartását már ma is megkönnyítik a CoDeSys szoftvermodulok és tervezőeszközök – akár okos telefonon is.

A CogniGame a hetvenes években piacra került ismert videojáték új interpretációja. Ahhoz hasonlóan, ahogyan annak idején az asztalitenisznél a játékosok egy joystick segítségével mozgatták az ütőt a képernyőn belül fel és le, hogy egy labdát visszaüssenek a szemközti partnernek.

Automatizálástechnikai alkatrészek vezérlése a gondolat erejével
Automatizálástechnikai alkatrészek vezérlése a gondolat erejével

A CogniGame számára a Festo fejlesztői a virtuális játék történéseit egy valódi játékmezőre tették át, amelyet Festo elemekből építettek fel. Két lineáris tengely, amelyek hajtóművei az alapvonalon mozognak jobbra és balra, mozgatják az ütőt a labda visszaütéséhez és játékban tartásához.

Vezérlés gondolatokkal

A játékos eközben csupán a gondolataival vezérli az ütőt, az agy-komputer interfész (brain-computer-interface, BCI) kapcsolaton keresztül. Ez az elektroencefalográfhoz (EEG) hasonlóan méri a fej felületén a feszültségváltozásokat, a felhelyezett elektródák segítségével. A szemben álló másik játékos ezzel szemben az ütője mozgatásához egy kart működtet izomerejével. A játékhoz a Festo a CogniWare szoftverrel olyan megoldást fejlesztett ki, amely az ütők vezérlését a gondolatok és a biojelek segítségével végzi. Ezzel létrehozta az agy és a hardver közötti kommunikációs csatornát, anélkül, hogy ehhez a felhasználónak hanggal vagy beviteli eszközökkel közre kellene működnie.

A vevők negyede használja az online shop intuitív lehetőségeit
A vevők negyede használja az online shop intuitív lehetőségeit

A CogniGame a Festo standard termékválasztékában szereplő elemekből épül fel, ilyen például a beépített CoDeSys vezérlővel rendelkező CPX moduláris periféria. A pozicionáláshoz EGC elektromos tengelyeket és DGCI szervopneumatikus tengelyt használtak. Egy kontrakciós henger működteti a lengő kart. A CPX elektromos terminál teljes körűen vezérli az alrendszereket.

Megbízható hardverek, intuitív szoftverkezelés

A CogniWare a Festo szoftverkompetenciájának játékos és a jövőbe mutató demonstrációja. Az automatizálástechnikai vevők azonban már ma is biztonsággal és egyszerűen tudják kiválasztani és konfigurálni a szükséges termékeket – a megfelelő megfogótól a sűrített levegő szükséges mennyiségének meghatározásán keresztül a helyesen méretezett elektromos hajtóműig a Festo Configuration Tool szoftverrel.

A pneumatikus alkatrészek adatai egyszerűen integrálhatók saját CAD tervrajzokba
A pneumatikus alkatrészek adatai egyszerűen integrálhatók saját CAD tervrajzokba

A konstruktőrök az elektromos és pneumatikus alkatrészek adatait egyszerűen integrálhatják saját CAD tervrajzaikba a rendelkezésre álló konstrukciós szoftverekkel, mint például a pneumatikus és elektromos kapcsolási rajzok létrehozására való FluidDraw P5-tel, a több mint 30 000 katalógustermék különböző 2D-s és 3D-s CAD adatai, valamint az Eplanhoz való több mint 14 000 kapcsolásirajz-makró segítségével.

A világ összes Festo-vevőjének mintegy a negyede használja az online vásárlás intuitív kezelési lehetőségeit. Ennek előnyei: a vevők egy központi platformon mindig hozzá tudnak férni egyedi áraikhoz és a szállítási időkhöz, és várakozás nélkül, a nap 24 órájában fel tudják adni rendeléseiket. A felhasználók még a sikeres megrendelés és kiszállítás után is használhatják a támogatásportált, a központi platformot, ahol a választott automatizálástechnikai termékhez tartozó összes információt rendelkezésre áll. Itt megtalálják az adott termékkulcsot (product key) az összes alapvető fontosságú adattal, a támogatást az üzembe helyezéshez és a hibakereséshez, valamint az életciklus-információkat. A támogatásportálról letölthetők a kezelési utasítások és az aktuális irányelvek, brosúrák.

Mobil támogatás

A Festo támogatásportál mobil változatával az okostelefon-használók előtt egészen új távlatok nyílnak meg: például a Festo termékkulcs segítségével a termék adatait közvetlenül a gép vagy berendezés mellett, a helyszínen le tudják hívni. Az okostelefon egy vonalkódolvasó-applikációval leolvassa az automatizálástechnikai termék adatmátrixkódját, a felhasználó ezután minden kulcsfontosságú termékadathoz hozzáfér, nem számít, hol tartózkodik éppen.

A CogniGame a Festo standard termékeiből épül fel – CPX elektromos szelepsziget-terminál
A CogniGame a Festo standard termékeiből épül fel – CPX elektromos szelepsziget-terminál

A jövő gyáraiban a gépekben és berendezésekben alkalmazott szoftverek mennyisége jelentősen meg fog nőni. A CogniGame olyan interaktív működtető koncepció, amely lehetővé teszi, hogy az emberek gyorsan, egyszerűen és közvetlen módon tudjanak kommunikálni a technológiával. A Festo innovatív szoftvereszközei már ma kijelölik a jövő gyárai számára az utat – látnoki koncepció a mai standard alkatrészek felhasználásával.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120917] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés